|

PKK ile DBP arasında 'ortaklık' algısı

Terör örgütü PKK ile DBP'nin sözde "özerklik" konusunda attığı adımlar, örgüt ile parti arasında "ortaklık" algısına yol açıyor. PKK'nın eylemlerini yoğunlaştırdığı dönemde bazı kentlerde DBP'li belediye başkanı ve yöneticilerin sözde "özerklik" ilan etmesi, dikkati çekti.

Yeni Şafak
19:40 - 20/08/2015 Perşembe
Güncelleme: 17:11 - 20/08/2015 Perşembe
AA

Terör örgütü PKK ile Demokratik Bölgeler Partisi'nin (DBP) sözde "özerklik" konusunda attığı adımlar, örgüt ile parti arasında "ortaklık" algısına yol açıyor.



Çözüm Süreci ile ekonomiden sağlığa, eğitimden tarıma kadar her alanda büyük bir değişim ve gelişim yaşayan Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da, devletin çözüme yönelik tüm çabalarına karşın bölgede silahlanan ve daha çok eleman kazanmaya çalışan terör örgütü PKK, son zamanda şehir merkezlerindeki eylemlerini artırdı.



Bölgede son yıllarda tesisi edilen huzur ve barışı ortadan kaldırarak sözde "özerklik" şartlarını oluşturmak için şehir merkezlerinde eylemler gerçekleştiren terör örgütü mensuplarının, sokaklara hendek kazıp yol kesmek ve bombalı tuzaklar hazırlamak için DBP'li bazı belediyelere ait iş makinelerini kullandığı ortaya çıktı.



Araçlarının asılsız ihbarla veya rutin çalışmalar esnasında gasbedildiğini öne süren belediye yetkililerinin güvenlik güçlerine herhangi bir ihbarda bulunmaması ise dikkati çekti.



Belediyenin kepçesi kullanıldı, 2 kişi tutuklandı


Van'ın Hacıbekir Mahallesi'nde hendek açmak için Edremit Belediyesine ait kepçeyi kullanan teröristler, iş makinesini, "Ölü var, mezar kazılması gerekiyor" diye ihbarda bulunarak bölgeye çağırdı.



Hendek açan PKK'lılara müdahale etmek için giden güvenlik güçlerine uzun namlulu silahlarla ateş açılması üzerine başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan Edremit Belediyesi Fen İşleri Müdürü U.C. ve garaj amiri İ.K, çıkarıldıkları mahkemece "terör örgütü üyesi olmak" ve "terör örgütüne bilerek, isteyerek yardım etmek" suçlarından tutuklandı.



Van'da düzenlenen izinsiz gösterilere katılan ve güvenlik güçlerine saldıran, İpekyolu Belediyesi bünyesindeki taşeron firmada görevli 4 temizlik işçisi de çöp kamyonunu barikat olarak kullanarak polise taşla saldırdıkları gerekçesiyle Terörle Mücadele Şubesi ekiplerince gözaltına alındı.



Mardin'de de belediyenin kepçe operatörü tutuklandı


Mardin'in Nusaybin ilçesinde de hendek kazan PKK'nın gençlik yapılanması YDG-H üyelerine yardım ettiği iddiasıyla gözaltına alınan Nusaybin Belediyesi'nde çalışan ve terör örgütüne üye olduğu iddia edilen kepçe operatörü H.E, tutuklandı.



Mardin Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, Nusaybin Belediyesinde kepçe operatörlüğü yapan H.E'nin, belediyeye ait kepçeyle hendek kazma olayına karışması sonucu yakalandığı belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:



"H.E. ile yapılan görüşmede söz konusu kepçenin Nusaybin Belediyesi'ne ait olduğunu, ilçemiz Kışla Mahallesi Bostancı Sokak üzerinde bulunan çukurları, mezar kazmak için Hacılar Mezarlığı'na gittiği sırada yüzleri kapalı, ellerinde molotof kokteyli bulunan 5-6 şahsın tehdit ederek zorla kazdırdığını ancak konu ile ilgili olarak polislere bilgi vermediğini beyan etmiştir."



İş makinesiyle hendek kazıp lastiklerini patlattılar


PKK'nın gençlik yapılanması YDG-H'liler tarafından Nusaybin'de sokaklara hendek kazmada kullanılan belediyeye ait bir kepçe, güvenlik güçleriyle yaşanan çatışma sırasında terk edildi.



Abdulkadir Paşa Mahallesi Kanarya Sokak'ta kepçe ile hendek kazan YDG-H'liler, kendilerine müdahale eden polisle çatışınca kepçenin lastikleri patladı. Kaçan YDG-H'liler, terk ettikleri kepçeye bir paket bıraktı.



Polis, üzerinde kablo bağlı paketin bomba olma ihtimali üzerine Mardin'den bomba imha uzmanı istedi. Sokağın başında bekletilen bir polis aracından, vatandaşların kepçeye yaklaşmaması yönünde uyarı yaparak, şüpheli paketi etkisiz hale getirdi.



Belediye araçları, Kobani'nin emrinde


Bölgede yaşanan sorunların çözümü için kullanılması gereken araç filoları, görev bölgeleri olmamasına rağmen yeniden inşa çalışmalarında kullanılmak üzere Kobani'ye gönderilmişti.



DBP'li belediyelerin kurduğu Rojava Merkezi Yardım Koordinasyonu'nun çalışmaları sonucu Kobani'nin yeniden inşası ve bölgenin sorunlarının giderilmesi için bölgeye gönderilen 32 araçlık iş makinesi filosunun, Kobani'de altyapı çalışmaları ve enkaz kaldırma işleri yapacağı belirtilmişti.



Diyarbakır, Mardin, Van, Batman, Kayapınar, Bağlar, Sur, Yenişehir, Kızıltepe ve Nusaybin belediyelerinin gönderdikleri araçlar, 15 gün bölgede çalışma yürütmüştü.



Emine Ayna'nın açıklaması


Terör örgütü PKK'nın eylemlerini yoğunlaştırdığı bu dönemde bazı kentlerde DBP'li belediye başkanları ve yöneticilerin sözde "özerklik" ilan etmesi, dikkati çekiyor.



DBP Eş Genel Başkanı Emine Ayna, Diyarbakır Sümerpark'ta Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki DBP'li belediye başkanlarının katılımıyla düzenlenen toplantıda, "Halktan oy istemeye giderken, Diyarbakır ve Silvan'ı Ankara'dan yönetmeyeceğimizi söyledik. Seçilen belediye başkanları Ankara'ya göre değil halka göre hareket ettikleri için oy aldı. Tüzüğünde de özerklik talebi bulunan Türkiye'nin demokratik özerklikle yönetilmesi gerektiğine inanan ve bunun siyasi mücadelesini veren bir siyasi partiyiz. Özyönetim ve özerklik talebinin olduğu bu coğrafyada belediyelerimizle halkın özyönetim talebinin yanında ve içinde yer alıyoruz. Bunun net anlaşılması gerekiyor. Özyönetim konusunu ya birlikte konuşarak, anlaşarak birlikte tesis edeceğiz ya da biz yapacağız. Bütün bu coğrafyanın yönetimine ortak olmak istiyoruz" açıklamasında bulundu.



DBP'nin tüzüğü


DBP'nin tüzüğünde, partinin tanımı kısmında "DBP, Uluslararası insan hakları belgelerinin tanımladığı bireysel ve kolektif haklar ışığında, bir bütün olarak Anadolu ve Mezopotamya halklarının sosyal, siyasal, iktisadi geleceğinin, demokratik moderniteye dayalı demokratik özerklik modeli biçiminde yeniden örgütlenmesinde olduğu bilincinden hareketle; bireyler arasındaki etnik, dini, mezhepsel ve cinsiyete dayalı bütün imtiyazları reddeder" ifadeleri yer alıyor.



Tüzükte, partinin amacı bölümünde ise "Halkın yerelde söz ve karar sahibi olduğu, tüm farklılıkların kendini özgürce ifade edebildiği demokratik özerklik modelini benimser. Bu modeli yaşamsallaştırmaya yönelik kapsamlı çalışmalar yürütür. Bu amaç doğrultusunda bilimsel araştırma ve tartışmalar geliştirir" ifadelerine yer veriliyor.



Sözde "özerklik" ilan edilen yerler


Terör Örgütü KCK Yürütme Konseyi üyesi Duran Kalkan, 27 Temmuz'da bölücü terör örgütü yandaşı bir televizyona yaptığı açıklamada, "Köy köy, kasaba kasaba, demokratik özerkliği inşa ederek AKP'ye karşı koyalım" diyerek, özerklik çağrısında bulunmuştu.



Bu çağrının ardından 2'si il (Şırnak ve Hakkari) ve 13'ü ilçe (Silopi, Cizre, Nusaybin, Yüksekova, Varto, Bulanık, Sur, Silvan, Edremit, Başkale, İpekyolu, Doğubayazıt, Hizan) olmak üzere 15 yerleşim biriminde DBP il ve ilçe teşkilatlarınca "sözde özerklik" ilan edilmişti.

#Van
#hendek kazma
#belediye iş makineleri
#PKK terör örgütü
9 yıl önce