|

PKK'nın dağ kadrosu eriyor

Güneydoğu’da devam eden terörle mücadele operasyonlarında terör örgütü büyük darbe yedi. Sadece Tunceli’de varlık gösterdiği düşünülen 200 teröristin 130’u etkisiz hale getirildi. PKK’ya katılımlar neredeyse sona ererken, örgütten kaçışlar da başladı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 5/05/2017 Cuma
Güncelleme: 07:19 - 5/05/2017 Cuma
Yeni Şafak
​PKK'nın dağ kadrosu eriyor
​PKK'nın dağ kadrosu eriyor

Tunceli’de devam eden operasyonlarda terör örgütü PKK büyük darbe yedi. Son operasyonlarda örgütün dağ kadrosunda olduğu düşünülen 200 teröristten 130’u terörist öldürüldü. İçişleri Bakanlığı arama listelerindeki bölge yöneticilerini teker teker avlayan TSK ve güvenlik güçleri, içlerinde dağ kadrosunun kullandığı M16 tüfeklerin de bulunduğu çok sayıda silah ve mühimmata, yaşam malzemelerine el koyuyor. Terörle mücadele operasyonlarında son dönemde peş peşe bölge yöneticilerini avlayan güvenlik güçleri, Hakkari, Şırnak, Tunceli başta olmak üzere Güneydoğu’da kırsalda yoğunlaşan operasyonlarda bir süredir dağ kadrosuyla karşılaşmıyor. Örgütte uzun yıllar görev alan dağ kadrosunun bahar aylarında kullanması için sığınaklara gizlenen silah ve mühimmatlar, arazi taramalarında imha ediliyor. Ele geçirilen silah ve mühimmat sayısı hayli yüksek olurken aynı seviyede bir terörist varlığıyla karşılaşılmıyor.

ÖRGÜTE KATILIM YOK GİBİ

Güvenlik güçlerinin, terörle mücadelede gelinen son tabloya ilişkin değerlendirmelerinde şu tespitler öne çıkıyor: İHA’larla takip edilen teröristler bahar üslenmesini gerçekleştiremedi. Yaz, kış demeden devam eden operasyonlar nedeniyle örgüte katılımlar neredeyse bitme noktasına geldi. Örgütün dağ kadrosundan kaçışlar başladı. Yerel halk artık teröristleri desteklemediği gibi başına ödül konan üst kadroyu ihbar ediyor. Kayyumlarla birlikte uyuşturucu trafiği kesilen örgüt finans noktasından büyük darbe aldı. Suriye ve Irak’ta gelecekte devlet kurma hayalinde olan PKK, Türkiye’de gerçekleştirecekleri her saldırının Irak ve Suriye’deki varlıklarını tehdit edebileceğinden hareketle Türkiye’deki eylemliliklerini “şimdilik” azaltma stratejisi izliyor. Lider seviyedeki tecrübeli terörist kadrolar halen DEAŞ’a karşı Rakka operasyonunda şehir muharebelerinde kullanılmak üzere, ABD ve Avrupalı müttefik askerlerden komando eğitimleri alıyorlar.

TUNCELİ’DE 130 PKK’LI ETKİSİZ

Tunceli’de ise 200 terörist varlığına karşın son operasyonlarla 130 teröristin etkisiz hale getirildiği öğrenildi. Son olarak Mart ayı örgütün sözde Tunceli bölge sorumlularından Yusuf Doğan da etkisiz hale getirilmişti. Doğan ile birlikte 14 terörist öldürülmüştü. Operasyonlar kapsamında terörist örgüt için önemli bölgelerden olan Hakkari’de de 2017 yılında etkisiz hale getirilen toplam terörist sayısı 148 oldu.

#​Güneydoğu
#PKK
#Operasyonlar
7 yıl önce