|

PKK'nın son kurbanı

PKK'nın saldırılarına son dönemde yönelttiği eleştirilerle dikkat çeken Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, tarihi Dört Ayaklı Minare için yaptığı açıklama sırasında öldürüldü.

Yeni Şafak
04:00 - 29/11/2015 Pazar
Güncelleme: 02:17 - 29/11/2015 Pazar
Yeni Şafak

Diyarbakır'ın Sur ilçesi, terör örgütü PKK'nın kanlı eylemiyle sarsıldı. 'Beyaz Toros' olarak bilinen otomobille Bağlar'da önceki gün 3 polisi yaralayan teröristlerden 2'si, dün Sur'da sahneye çıkarak Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi'nin ölümüne yolaçtı, 1 polisi de şehit etti. O sırada Dört Ayaklı Minare önünde avukat arkadaşlarıyla birlikte basın açıklaması yapmakta olan Elçi, konuşmasını bitirdiği sırada teröristlerin kurşunlarına hedef oldu. Elçi ile beraberindekilerin güvenliğini sağlayan sivil polislerle teröristler arasındaki sokak çatışması ve hemen öncesinde yaşananlar adım adım şöyle gelişti:







İLK ATEŞ TAKSİDEN


Diyarbakır Emniyeti Terörle Mücadele Şubesi'nde (TEM) görevli polisler, önceki gün Bağlar ilçesinde çalıntı 'Beyaz Toros'la 3 polisi yaralayan PKK'lılardan 2'sinin Sur ilçesinde bir takside olduğu ihbarını aldı. Polisler, takip ettikleri aracı Balıkçılarbaşı semtinde Dört Ayaklı Minare'nin bulunduğu Yenikapı Sokağı'nın girişinde durdurdu. Bu sırada saatler 11:00'i gösteriyordu. Taksinin içindeki 2 PKK'lı, kimlik kontrolü için yaklaştıkları sırada polislere ateş açtı. Burada 3 polisi yaralayan PKK'lılar, araçtan inerek Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi'nin de bulunduğu sokağa girdi.



SOKAĞA YÖNELDİLER


Sur'da bir süredir hendek kazan, barikat kuran teröristlerin tarihi Dört Ayaklı Minare'nin sütunlarına verdikleri zararı gündeme taşımak isteyen Tahir Elçi, aynı dakikalarda bir basın açıklaması yapıyordu. Elçi'nin açıklamasını bitirdiği sırada sokağın başında polis yaralayan PKK'lılar, kalabalığa doğru ateş ederek koşmaya başladı. Kalabalığın içinde bulunan sivil polisler hemen silahlarına sarıldı, kaçan PKK'lıları etkisiz hale getirmeye çalıştı. Aynı anda sokağın öbür tarafındaki başka bir PKK'lı ise uzun namlulu silahla polislere doğru ateş açtı. Kurşunlardan biri, iki ateş arasında kalan Tahir Elçi'nin ensesinden girerek alın bölgesinden çıktı. Minare sütunlarının hemen önünde yere yığılan Elçi, hayatını kaybetti.







POLİS ONLARI ARIYOR


Yaklaşık 10 dakika süren çatışmada olay yerindeki gazetecilerden Anadolu Ajansı Muhabiri Aziz Aslan da kurşunların hedefi oldu. Hafif yaralı Aslan, hastanedeki tedavisinin ardından taburcu edildi. Saldırı sonrası Diyarbakır Valiliği, Sur ilçesindeki 6 mahalle ve 1 caddede sokağa çıkma yasağı ilan etti. Güvenlik güçleri, kaçan teröristleri yakalamak için geniş çaplı takip başlattı. İçişleri Bakanı Efkan Ala ise 2 mülkiye başmüfettişi, 2 de polis müfettişi olmak üzere olayı soruşturmak için 4 müfettiş görevlendirildiğini açıkladı. Saldırının gerçekleştiği yere taksiyle gelen teröristlerin asıl hedefinin güvenlik güçleri mi yoksa Tahir Elçi'yi öldürmek mi olduğu soruşturmayla birlikte aydınlanacak.







Kurşun uzaktan

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin ölümüne ilişkin ön otopsi raporu açıklandı. Elçi'ye isabet eden tek kurşunun ensesinden


girip sol gözünden çıktığı tespitine yer verilen raporda, beyni zedeleyerek ölüme neden olan kurşunun 'uzun mesafeden atıldığı' belirtildi.



Silahına sarıldı ama...


Önce silah seslerinin geldiği yöne bakan, hemen ardından tarihi minarenin ayaklarının dibinde kendini korumaya almaya çalışan Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi'nin, teröristlerin saldırısından korunmak için silahına davrandığı, fakat bu sırada kendisine kurşunun isabet ettiği öğrenildi. Bir görgü tanığı, yaşananları şu sözlerle anlattı: “İki kişi Balıkçılarbaşı tarafından gruba doğru silah sıkarak yaklaşıyordu. Tahir Elçi ise konuşmasını bitirdi, elindeki pankartı minare dibine koyuyordu. Bu sırada silah sıkan iki kişinin geldiği yönün tersinden de uzun namlulu silahlarla ateş açıldı. Elçi'nin kafasının arkasından vurulduğunu gördüm. Yere düştü, yere düşerken elini beline götürdü, kendi silahını çıkarmak için. Silahını çıkardı ama yere düştü, kullanamadı. Kafasını kaldırıp ateş açılan yere doğru bakmaya çalıştı, baktı ve sonra kafası yere düştü. Yüzü gözü kan içindeydi.”



'Hendekler kapatılsın'


Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, henüz iki gün önce PKK'nın silah izleriyle darbe alan Dört Ayaklı Minare'ye dikkat çekmişti. Dünkü basın açıklamasında ise Elçi, “Bu tarihi bölgede, birçok medeniyete beşiklik etmiş, ev sahipliği yapmış bu kadim bölgede, insanlığın bu ortak mekanında silah, çatışma, operasyon istemiyoruz” demişti. Yine saldırıdan birkaç gün önce Tahir Elçi, Mardin Barosu Başkanı Çelebi Araz ile ortak açıklama yaparak, “Operasyonlar esnetilsin, yasadışı silahlı gruplar ilçeden ayrılsın, hendekler kapatılsın” çağrısı yapmıştı. Elçi'nin özellikle son dönemde “Kürtlerin yüzde 90'ı ayrılık istemiyor. Silahlı çatışmalar yoluyla varabileceğimiz yer yoktur” şeklindeki mesajları dikkat çekmişti. Elçi'nin cenazesi Diyarbakır'da bugün düzenlenecek törenin ardından Yeniköy Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

KÜBRA KARA



Aynı yerde başsavcıya roket





Teröristlerin barikat, hendek ve tuzaklı bombalarla yuvalandığı Sur ilçesi, bir polisin şehit edilmesi, Tahir Elçi'nin de öldürülmesinin ardından bir saldırıya daha sahne oldu. PKK'lılar, olay yeri incelemesi için Dört Ayaklı Minare'nin bulunduğu


sokağa giden Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, bir başsavcıvekili, 2 cumhuriyet savcısı ve baro yönetim kurulu üyelerine silahlı saldırıda bulundu. Ellerinde uzun namlulu silahlar ve roketatarlarla saat 15:00 sıralarında


inceleme heyetine saldıran teröristlerle güvenlik güçleri arasında yine çatışma yaşandı. Çatışmada 2 polis yaralandı. Ayrıca PKK'lılar, yola tuzakladıkları bir bombayı da zırhlı polis aracı geçerken uzaktan kumandayla patlattı. Bu saldırıda da


araçta bulunan 3 polis yaralandı. Saldırılar üzerine Başsavcı Solmaz ve yanındakiler bölgeden uzaklaştırıldı. Sur'da teröristlere


yönelik geniş çaplı operasyon sürüyor.



Çocukları yetim kaldı





Hain teröristlerin ticari aracın içinden açtığı ateş sonucu ağır yaralanan polis memurları Ahmet Çiftaslan (41) ile Cengiz Erdur kurtarılamadı. Saldırı sonrası Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırılan yaralılar burada şehit düştü. Evli ve 2 çocuk babası Çiftaslan'ın, babası Ejder Çiftaslan'ı yaklaşık 3 yıl önce kaybettiği öğrenilirken, annesi Süheyla Çiftaslan'ın ise acı haberi Gümüşhane'deki kızının yanında aldığı ve Maraş'a döndüğü belirtildi. Çiftaslan'ın merkez Dulkadiroğlu ilçesi Turan Mahallesi'ndeki babaevi yakınlarının akınına uğradı. Bu arada Başbakan Ahmet Davutoğlu ile eşi Sare Davutoğlu da şehit Ahmet Çiftaslan'ın eşi Dilek Çiftaslan'ı arayarak başsağlığı diledi.


#Dilek Çiftaslan
#Sur ilçesi
#Cengiz Erdur
#Tahir Elçi
8 yıl önce