|

Planlandığı gibi gidiyor

Başbakan Yıldırım, anayasa değişikliği konusunda, “Durumu en veciz şekilde Bahçeli açıkladı. Pürüz yok, bir şey yok. Planlandığı gibi gidiyor” dedi. Teklifin 12 maddeden oluştuğunu, ancak etkilenen maddeler olduğunu belirten Yıldırım, Meclis’teki oylamada partisinden firenin söz konusu olmadığını söyledi

Yeni Şafak ve
04:00 - 7/12/2016 Çarşamba
Güncelleme: 23:45 - 6/12/2016 Salı
Yeni Şafak

Başbakan Binali Yıldırım, Rusya ziyareti öncesi anayasada gelinen nokta, TL tedbirleri, Avrupa Parlamentosu'nun kararı, El Bab bölgesinde Türk birliğini bombalayan ve 4 askeri şehit eden uçakla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtladı.



Bahçeli ile görüşme. Bahçeli pürüz yok dedi?


Aynı koridorda AK Parti Grup Başkanvekilleri'nin odası var. Bu tarafta Bahçeli'nin odası var. Çay ikram etti sağ olsun. Durumu en veciz şekilde Bahçeli açıkladı. Pürüz yok, bir şey yok. Planlandığı gibi gidiyor.



Bazı sorunlu alanlar vardı, genel başkanlık, Yüce Divan konusundaki pürüz aşıldı mı? 330 mu 367 mi?


Basına yansıyan her dedikoduya göre hareket edilmez. Pürüz yok deyince bitti. İşin başında biz, işin esasını konuştuk. Bir 'Cumhurbaşkanlığı sistemi' olacak. Bu sistemde Meclis-Cumhurbaşkanlığı ilişkileri nasıl kurgulanacak. Anayasa değişikliğinin asıl teması bu. Çünkü yürütme var yasama var. Parlamenter sistemde ilişkiler malum, içine geçmiş durumda. Meclis'ten hükümet çıkıyor, o hükümet Meclis'e karşı sorumlu. Dolayısıyla denetleme ve yasama mekanizması parlamenter sistemde keskin çizgilerle ayrılmış değil. İktidar partisi yasa teklifi veriyor, Meclis'in denetim faaliyetlerine yol veriyor veya vermiyor.



CUMHURBAŞKANI KHK VERİYOR


Şimdi cumhurbaşkanlığı sisteminde ise bir kere kanun tasarısını Cumhurbaşkanı veremiyor. Kanunlar teklif şeklinde veriliyor, bunu da vekiller veriyor. Sadece bütçe kanunu teklifi Cumhurbaşkanı tarafından veriliyor. Ama Cumhurbaşkanı neye göre icraat yapacak? Onunla ilgili kararname çıkarma yetkisi var. Aynı zamanda, Meclis'in kanun çıkarma yetkisi var. Hangi alanlarda kararname çıkacak, hangi alanlarda kanun çıkacak onlar belli. Böyle bir sistem.



ETKİLENEN ÇOK MADDE VAR


Teklifin genişlediği yolunda haberler var...


12 madde, ama etkilenen çokça madde var. Bir yerde bakanlar kurulu geçiyorsa çıkıyor, başbakan, gensoru geçiyorsa çıkıyor. Onların kaldırılması var. Bir kısmı iptal oluyor, bir kısmında da ifade değişiklikleri oluyor. Bunların hepsi bir madde olarak dikkate alınıyor, geçici ve geçiş maddeleri var. Onlarla üç beş madde olur.



PRENSİP MUTABAKATI VAR


Cumhurbaşkanı ve vekil seçimi aynı anda yapılacak mı?


O konuda prensip olarak mutabakat var.



2019'a ne kalıyor? Tamamı referandumdan sonraya mı kalıyor?


Onun cevabını veremem onun cevabı çalışılıyor. Uzmanlar çalışıyor.



Takvim nasıl işleyecek?


İlk iş Meclis'e sunumu. Bu hafta içinde sunacağız dedik, inşallah her şey yolunda giderse. Bu süreç tam işlemeye başlamadı, o yüzden takvimlendirme yanıltıcı olur. En önemli eşik, Meclis'te kabul edilmesi. İnşallah her şey yolunda giderse Bahar'da.



AK PARTİ'DE FİRE OLMAZ


AK Parti'de fire konusunda tereddüdünüz var mı?


Benim şahsen yok, parti grubum için yok. Biz bir şey beklemiyoruz. AK Parti'nin geçmişteki tecrübelerine de baktığımızda böyle bir şey söz konusu değil. Bizim hükümeti kurduğumuz ilk günden beri Meclis'te tüm konular hep mutabakatla geçti.



MHP ile niye ortak teklif vermiyorsunuz?


Bu da olabilirdi konuştuk, bizim teklif vermemizin daha doğru olacağı konusunda anlaştık.



Devlet Bey fire bekliyor mu MHP'den?


Benim tabii Devlet Bey adına konuşmam yanlış olur.



Halk bu sisteme destek veriyor mu?


Gittikçe artan bir destek var. İnsanlar cumhurbaşkanlığı sisteminin ne olup olmadığını öğrendikçe destek artıyor.



ANAYASAYA AYKIRILIK BİTECEK


'Partili Cumhurbaşkanı', yani üye olabileceği söylenmişti, Genel Başkan olmasında sakınca yok mu? Cumhurbaşkanı Genel Başkan da olabilecek mi ?


Buradaki en önemli konu mevcut Anayasa'daki, 'Cumhurbaşkanı seçildiğinde partisiyle ilişiği kesilir' hükmü kaldırılıyor. Tersinden okuyunca ne oluyor? 'Partisi ile ilişiği sürüyor.' Partisiyle ilişiğinin devam etmesinin sınıflandırması olmaz. Dolayısıyla bugün bazı çevrelerin şikayet ettiği, Anayasa'ya aykırılık iddiaları ortadan kalkmış olacak.





Döndüğünüzde Sayın Bahçeli ile bir görüşme olacak mı?


Gerekirse her zaman görüşürüz. Gereken talimatlar her iki taraftan verilmiş durumda. Arkadaşlarımız bizim çizdiğimiz çerçevede meseleyi sonuçlandıracak.



Başkan yardımcıları için mutabakat var mı?


Bir ve ya daha fazla başkan yardımcısı olabilecek.



Millet TL'ye sahip çıkıyor


Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nu (EKK) mu toplayacaksınız?


EKK'yı toplamayacağız. Perşembe günü ne tedbirler alıyorsak açıklayacağız.



Bu tedbirler doları dizginler mi?


Günübirlik gelişmelere yönelik tedbirler değil. Ekonomimizin, reel sektörün, finans sektörünün, esnafın, sanatkarın, küçük işletmelerin içinde bulunduğu bu kur oynaklığından kaynaklanmış sıkıntılarını giderecek bir tedbirler paketidir. Bundan sonra herhalde bir rahatlama piyasalarda olacak.



Cumhurbaşkanı'nın TL'ye dönmesi isteği oldu, rahatlama, geçiş oldu mu?


Millet meseleye sahip çıkıyor. Milletin hassasiyeti oluşması önemli. Dikkat ederseniz Cumhurbaşkanımız ince, dikkatli mesaj verdi, 'ya altına yatırın ya da TL'ye.' Önce altını söylüyor. Altın da yerlidir, TL'de. Global paramız. Altın da yatırım aracı olarak kullanılıyor. Altını alıp yatırım bankalarına hesap açılıyor.



Eylem Rusya'nın işi değil


El-Bab şehitlerimiz konusu, görüşmenizde ele alacak mısınız?


Orada tabii henüz netlik kazanmadı. İşin doğrusunu söylemek gerekirse, Rusya, 'kesinlikle bizim değil' diyor. Bizim arkadaşlarımızın tespitine göre de öyle. Rejimin olup olmadığı konusu şu an araştırılıyor. İddialar henüz kesinleşmiş değil.



Genelkurmay'ın ilk açıklaması öyle idi?


Şu anda tabii henüz tam netlik kazanmamış durumlar var, araştırılınca ortaya çıkacak. Net olan Rusya'nın eylemi olmadığı.



Uçak kullanan güçler belli, Rusya yok. Rejim olabilir diyorsunuz, İran mı ya da müttefikler mi?


İran'dır diyebilecek bir bilgi yok elimizde.



Müttefikler olabilir mi?


Zayıf ihtimal. Onlar bizimle koordineli çalışıyor. Koordineli çalışmayan rejim ve diğer unsurlar.



#Binali Yıldırım
#Anyasa değişikliği
7 yıl önce