|

Putin: Esed iktidarı paylaşmaya hazır

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed'in erken genel seçime gitmeye hazır olduğunu ve "sağlıklı" bir muhalefetle iktidarı paylaşabileceğini belirtti.

Yeni Şafak
11:25 - 4/09/2015 Friday
Güncelleme: 08:38 - 4/09/2015 Friday
Reuters

Rusya Devlet Başkanı Putin'in açıklamaları son haftalarda Moskova'nın Suriye'nin geleceği konusunda neyi kabul edilebilir olarak ele aldığını gösteren sinyallerden en net olanı.



Suriye'de dört buçuk yıldır devam eden ve 250 bin kişinin öldüğü iş savaşta Esed'in başlıca müttekifleri arasında Rusya ve İran yer alıyor. Esed'in görevden uzaklaştırılmasını istemeyen Moskova, IŞİD topraklarını genişletmesini gerekçe göstererek ABD ve Suudi Arabistan'ın da aralarında olduğu uluslararası koalisyonu ortak düşmana karşı mücadele için Şam'la işbirliğine davet etti.



Rusya'nın doğusunda bulunan Vladivostok'ta yapılan Doğu Ekonomi Forumu'nda gazetecilere konuşan Putin, "Terörizm ve aşırılıkla mücadele etmek için bir uluslararası koalisyon oluşturmayı çok istiyoruz" diyerek, konuyu Obama ile görüştüğünü de sözlerine ekledi.



Putin, "Aynı zamanda Suriye'deki ortaklarımızla da beraber çalışıyoruz. Genel olarak anlaşılan şu ki terörle mücadelede ortak hareket edilmesi Suriye'de bir tür siyasi geçişe paralel olarak yapılmalı" dedi.



Moskova, ABD öncülüğündeki koalisyonun IŞİD noktalarına hava saldırılarını Suriye ve Irak ordularının Esed karşıtı isyancı gruplar ve Kürt güçleriyle eş güdüm içerisinde gerçekleştirmesini istiyor.



Esed'a karşı olan Suriyeli gruplar Şam yönetimi ile işbirliği yapmayı Esed yönetimine meşruiyet kazandıracağı gerekçesiyle istemiyorlar. Batı ve Körfez Arap ülkeleri Esed'in Suriye'de çözümün değil sorunun bir parçası olduğunu ve görevini terk etmesi gerektiğini ifade ediyorlar.



Yakın dönemde Suriye ile bağlantılı ülkeler arasında üst düzey diplomatik iletişim hız kazanmış olsa da ülkedeki sorunların çözümüne yönelik kritik bir inisiyatif henüz oluşmadı.



#ışid
#esed
#suriye
#rusya
#putin
9 years ago