|

PYD ateşle oynuyor

Münbiç’i boşaltarak Fırat’ın doğusuna çekilmeye başladığını iddia eden PYD, Cerablus’un güneyinde IŞİD’in boşalttığı 7 köyü daha işgal edince Türk Silahlı Kuvvetleri devreye girdi. Teröristler akşam saatlerinde başlatılan yoğun topçu atışıyla etkisiz hale getirildi.

Yeni Şafak
04:00 - 26/08/2016 Cuma
Güncelleme: 04:08 - 26/08/2016 Cuma
Yeni Şafak

Türkiye'nin Fırat Kalkanı operasyonuyla Cerablus'u IŞİD'den temizlemesi sonrası gözler, daha güneydeki Münbiç'e çevrildi. Diplomatik kaynaklara göre ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Türk meslektaşı Mevlüt Çavuşoğlu'nu aradı ve “PYD/YPG Münbiç'i terk etmeye başladı, Fırat'ın doğusuna doğru çekilmekteler" dedi. Terör örgütü PKK'nın Suriye kolu PYD eğer Münbiç'i terk etmezse TSK destekli muhaliflerin operasyonuyla püskürtülecek. Sahadan gelen bilgiler, ABD müttefiği Suriye PKK'sının, Münbiç'ten çekilmediği, aksine işgale devam ettiği yönünde.






FIRTINALAR PYD'Yİ VURDU


Örgüt, önceki gün top atışları nedeniyle boşalttığı Sacu Nehri'nin kuzeyine tekrar geçerek dün Münbiç'in kuzeyindeki Amerinah, Mağara ve Balaban köyleri ile Şamaklı ve Çakmaklı tepelerini ele geçirdi. Terör örgütü dün de 20 araçlık ağır silahların bulunduğu konvoyla Cerablus'un güneyine doğru ilerleyerek Cub el-Kusa, Debisah ve Ayn Beyda köyleri üzerinden Fırat Nehri kıyısındaki Amarina köyüne ulaştı. PYD böylece, toplam 7 köyü daha ele geçirdi. Bazı bölgelere aralarında 8 kadın teröristin de bulunduğu keskin nişancıları konuşlandırdı. Yollarda da kontrol noktaları oluşturdu. PYD'nin köyleri işgal girişimi keşif uçuşları ve istihbarat birimleri tarafından tespit edilince akşam saatlerinde düğmeye basıldı. Türk Silahlı Kuvvetleri saat 18.00 sularında PYD hedeflerini topçu birlikleriyle vurdu. Teröristler tam isabetle etkisiz hale getirildi. Güvenlik kaynakları, PYD militanlarının bölgede ilerlemesine müsaade edilmeyeceğini, örgüt geri çekilene kadar müdahalenin devam edeceğini bildirdi.





İŞGALİ SÜRDÜRÜYORLAR


Suriye Geçici Hükümet Başbakanı Cevad Ebu Hattab, Yeni Şafak'a yaptığı açıklamada, PYD'nin Cebrablus güneyi, Münbiç ve Settişirin'den çekilmediğini kaydetti. 'Suriye Demokratik Güçleri' çatısı altında bölgede terör estiren ve Fırat'ın batısını terk etmeyen örgütün hile yaptığını söyleyen Hattab, şunları söyledi: “İşgali sürdürüyorlar. Şu an Suriye'nin yüzde 22'lik kısmı PYD kontrolünde; bu bölgelerin büyük çoğunluğu ise Arap ve Türkmen beldelerinden oluşuyor. Uluslararası güçler PYD'ye devlet vaadettiler; PYD'nin tüm işgalleri bu çerçevede değerlendirilmeli. Suriye'nin birliğini savunan herkes hem IŞİD hem de PYD terörü konusunda samimi olmalı. Türkiye'nin bölgeyi terörden arındırma operasyonuna destek vermek herkesin öncelikli görevi olmalı, Cerablus ve Münbiç'ten başlayarak tüm bölge terörden arındırılmalıdır."



ELİMİZ GÜÇLENECEK


“Cerablus operasyonu 5 yıllık Suriye savaşının en önemli olaylarından birisidir. Suriye halkı, dost Türk ordusunun müdahalesi sebebiyle oldukça memnundur. Başta Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk milleti ve Türk ordusuna müteşekkirdir. Türkiye bize ağabeylik yaptı ve çok güçlü bir irade ortaya koydu. Muhaliflerin sahada kazanımları arttıkça masada elimiz güçlenecek ve inşallah Suriye bir ve bütün olarak sıfırdan inşa edilecektir."






Füzeleri kapattılar iddiası


Türk savaş uçaklarının 10 ay aradan sonra girdiği Suriye semalarında F16'lar herhangi bir tehditle karşılaşmadı. Edinilen bilgiye göre, bölgede hava savunma sistemleri bulunan Suriye, İran ve Rusya, operasyonun başlamasıyla birlikte bu sistemleri devredışı bıraktı. Başlatılan operasyonla ÖSO, TSK'nın desteğiyle Cerablus'a kadar olan sınır bölgesini teröristlerden temizledi. Gece boyunca da Cerablus'taki evler IŞİD'in kaçarken yaptığı tuzaklamalara karşı temizlendi. Aynı yöntemleri PKK'nın kullanması da dikkat çekti. Terör örgütü, aynı tuzaklamaları Cizre, Şırnak, Silopi, Nusaybin gibi yerlerde güvenlik güçlerine karşı kullanmıştı. Öte yandan Cerablus'ta savaşan ÖSO mensupları arasında çok sayıda Kürt de bulunuyor. Bu kişilerin, bölgede etnik temizlik uygulayan Suriye PKK'sından rahatsız Kürt aşiretlere mensup oldukları öğrenildi.





'Siviller vuruldu' yalanına sert tepki


TSK'nın Suriye'de yaptığı operasyonlarda sivillerin de zarar gördüğü iddiaları yalanlandı. Başbakanlık'tan yapılan açıklamada, TSK unsurları tarafından yürütülen, “Fırat Kalkanı Operasyonu" kapsamında tespit edilen terörist hedeflerin, en yüksek hassasiyetle vurularak, bertaraf edilmekte olduğu kaydedildi. Bazı çevrelerin bir kısım medyada yer alan, “Sivillerin hedef alındığı" yönündeki propaganda maksatlı iddialarının da kesinlikle gerçeği yansıtmadığı vurgulandı.



Gerekeni yaparız




Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Fırat Kalkanı'nın planlandığı şekilde yürüdüğünü, Cerablus'ta tuzaklı bomba temizliğinin devam ettiğini belirterek PKK'nın Suriye koluna uyarılarda bulundu. NTV yayınında soruları yanıtlayan Işık, “PYD, Fırat'ın doğusuna çekilmezse gerekeni yaparız" dedi. Işık şunları söyledi: “Operasyonun iki temel amacı var, bir, sınır güvenliğimizin teminat altına alınması. İki, yerine de PYD'nin YPG'nin orada bulunmaması. ÖSO kontrolü sağlayana kadar orada kalmak hakkımız. Şu anda Suriye'de bir devlet yok maalesef. Bizim Türkiye olarak net tavrımız var, Suriye'nin toprak bütünlüğünü savunuyoruz. PYD mutlaka Fırat'ın doğusuna çekilecek. Bu konuda ABD ile yaptığımız temaslarda 1 hafta önce 2 hafta içinde çekilecekleri konusunda mutabakat sağlanmıştı. Önümüzdeki 1 hafta içerisinde çekilmenin tamamlanması bekleniyor. Tabi göreceğiz. Şu anda çekilme henüz tam olarak gerçekleşmedi bunu hem bekliyoruz hem takip ediyoruz. PYD ve DAEŞ akıllı olurlarsa çatışmadan çekilir giderler. TSK'dan hiçbir personel yaralanmadı. ÖSO'dan 2 şehit var 2 de yaralı var. Operasyona ilişkin Rusya ve ABD'ye daha önceden bilgi verildi. Daha sonra İran da bilgilendirildi. Suriye rejimi ile doğrudan temas olmadı."



Tek Suriye için


Suriye'nin kuzeyinde PYD'nin faaliyetlerini kısa vakitli bir senaryo olarak nitelendiren Suriyeli Muhalifler ve Devrimci Ulusal Koalisyon (SMDK) Başkan yardımcısı Abdülhakim Beşşar, “Suriye'nin kuzeyinde PYD'nin çalışmaları kısa vakitli bir senaryodur. Kürtlerin de içinde bulunduğu tek bir Suriye için çalışıyoruz" dedi. “Biz kararlı yürütülen küresel bir stratejiye sahibiz. Hedefimiz, Suriye içinde Kürtlerin de dahil olduğu toprak bütünlüğü bozulmamış bir ülke oluşturmak. İşte bu yüzden kimsenin bu ülkeyi bölmesine izin vermeyeceğiz" diyen Beşşar, Türkiye'nin bu yolda vereceği her desteği memnuniyetle kabul edeceklerini belirtti.





Çobanbey ile Münbiç sırada


24 Ağustos'tan 15 gün önce Fırat Kalkanı Harekatı için hazırlıklara başlayan TSK, sınırötesi operasyonu iki aşamalı olarak planladı. İlk aşama, Azez-Cerablus hattının Türkiye sınırından Mare'ye kadar derinlikteki bir bölgesinden IŞİD unsurlarını tamamen temizlemek. Bu doğrultuda ÖSO savaşçıları Cerablus'tan sonra Sacur ve Çobanbey'e doğru ilerleyecek. Çobanbey kasabası tamamen muhaliflerin kontrolüne geçirilecek. Böylelikle Türkiye-Suriye sınırında terörist unsur kalmayacak. Muhalifler, bir alıp bir kaybettikleri Çobanbey'in alınmasının kendileri için büyük bir moral desteği olacağını söylüyor. TSK desteğinde ilerleyecek planın ikinci aşaması ise Cerablus gerisindeki Münbiç ve Azez gerisindeki bölgeyi Halep'e kadar terörist unsurlardan arındırmak olacak. PYD, bu tarihe kadar Münbiç'i boşaltıp Fırat Nehri doğusuna çekilmezse muhaliflerin ve tankların doğrudan hedefi olacak.



Sokakta yattılar





Cerablus'u IŞİD'in elinden kurtaran muhalif savaşçıların birçoğu, geceyi ilçe sokaklarında geçirdi. Bölgeye daha önce gelenlerin aksine hiçbir tehdit, baskı ya da yağma gibi eylemlerde bulunmayan ÖSO askerleri, battaniyelerini yola sererek nöbetleşe uyudu. Bu arada Mehmetçiğin muhalif savaşçılara ikram ettiği lokumlar da kısa sürede tükendi.





#Cerablus
#Münbiç
#Fırat Kalkanı
8 yıl önce