|

'Ramazan'ın ne için geldiğini düşün'

Yeni Şafak yazarlarının Türkiye ve dünyadaki gündeme dair analizlerini sizler için özetledik... Nedret Ersanel, Brüksel'deki NATO zirvesini değerlendirdi. Akif Leyla İpekçi, Akif Emre'yi anlattı, İsmail Kılıçarslan, İbrahim Tenekeci, ve Yasin Aktay ise Ramazan ayı ile ilgili tavsiyelerde bulundu.

Yeni Şafak
11:26 - 27/05/2017 Cumartesi
Güncelleme: 11:53 - 27/05/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
İsmail Kılıçarslan, İbrahim Tenekeci, Nedret Ersanel, Yasin Aktay, Leyla İpekçi.
İsmail Kılıçarslan, İbrahim Tenekeci, Nedret Ersanel, Yasin Aktay, Leyla İpekçi.

İsmail Kılıçarslan, İbrahim Tenekesi, Leyla İpekçi, Yasin Aktay ve Nedret Ersanel'in yazılarının en dikkati çeken bölümleri:

"Bir ayet seç kendine..."

1.Gün: Tefekkür et. Ramazanın niçin geldiğini ve sana nasıl bir etki yapacağını düşün.

2.Gün: Sofranı bir dostuna aç. Kalbini de.

3.Gün: Bir ayet seç kendine. Sana, sadece sana ne söylediğine dikkat kesil.

4.Gün: Dışarıda iftar et. Dışarıda. Yani bir parkta, bir deniz kenarında, bir kırda… Ekmek, peynir ve karpuz olsun iftar menün.

"Daha yalnızız"

Birkaç yıldır Akif Emre'nin eşi Dürdane ablanın hazırladığı bereketli iftar sofrasına oturuyorduk hep birlikte. Şimdi Ramazan'ın ilk günü Akif Emre ve Ayşe Şasa hanımla birlikte Ayşe hanımın evinde yaptığımız son iftarı hatırladım. Bu yıl birlikte daha yalnızız.

..

Akif Emre'yle ilk uzun sohbetlerim birlikte gittiğimiz İran seyahatinde olmuştu. On yıl önce. Şimdi artık bir araya gelemeyecek onlarca kişiyle birlikte Şiraz, İsfahan, Hafız'ın kabri, Nakşı-ı Cihan meydanı, Kırk sütun sarayı derken, epey anı biriktirmiştik.


"Sokakta bir kişi bile yok"

Birkaç gün içinde geniş bir bölgeyi gezme imkânımız oldu. İnsana ve toprağa dokunduk. Memleketi yerinde gördük.Sabah altı buçuk gibi Akyazı ilçesine bağlı Dokurcun beldesine giriyoruz. Bu saatte, iki lokanta ve üç kırathane müşteri bekliyor olurdu. Güne çorbayla başlar, üstüne çay içerdik. Hepsi kapalı. Sadece fırın açık. Sıcak ekmek aldık fakat yanına başka bir şey ekleyemedik. Bütün dükkânlar uyuyor. Bunun nedenini fırında çalışan arkadaşa sordum. “Dokurcun bitti" dedi. Oldukça hareketli bir kasaba, iki sene içinde bu hale nasıl gelir? Sokakta bir kişi bile yok.

"Akif Emre, Ramazan ve ölüm"

“11 ayın sultanı" olarak isimlendirilen Ramazan, zaman üzerinde, hayat ve memat üzerinde hatta kendi bedenimiz üzerinde mutlak varlığın tartışılmaz saltanatını okur bize.Dünya gaileleri dağıtır bizi. Birliğimizi gevşetir, bütünlüğümüzü sulandırır. Hele şehrin herkesi bir kenara atan, birbirine bigane kılan, farklılaştırıcı, ayrıştırıcı işbölümü ve koşuşturmacası insanı kendi benliğine, bireyselliğine kapatıyor.

"NATO'nun daha faal olması gerekiyor"

Bir, NATO için; “Son aylarda gerek St. Petersburg, Stockholm, Paris ve Manchester'da yaşanan terör saldırıları bize terörün bölgesel bir mesele olmadığını göstermiştir. Şu gerçeği artık herkesin kabul etmesi gerekiyor; terörizm, bugün bir ülkenin değil tüm dünyanın sorunudur. Küresel meseleler ancak küresel boyutta bir iş birliğiyle çözüme kavuşturulmalıdır. Anlık paylaşım istihbaratta şarttır. Bu ortamda NATO'nun daha faal olması, bilhassa terörle mücadelede müttefiklere daha fazla destek vermesi gerekiyor".

#Yeni Şafak
#İsmail Kılıçarslan
#İbrahim Tenekeci
#Leyla İpekçi
#Yasin Aktay
#Nedret Ersanel
7 yıl önce