|

Reform ve atılım

Başbakan Davutoğlu, 64. hükümet programını açıkladı. Sekiz bölümden oluşan programda demokratikleşme ve çözüm iradesi vurgulandı. Program, son 13 yılda gerçekleştirilen reformlar zemininde, yeni nesil reformlar ile 2023 hedeflerine güçlü ve kararlı bir şekilde yürüme hedefiyle hazırlandı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/11/2015 Perşembe
Güncelleme: 11:05 - 26/11/2015 Perşembe
Yeni Şafak

Başbakan Ahmet Davutoğlu 64.hükümet programını açıkladı. 158 sayfa ve sekiz bölümden oluşan hükümet programında 'Demokratikleşme ve Yeni Anayasa', 'İnsani Kalkınma ve Nitelikli Toplum', 'İstikrarlı ve Güçlü Ekonomi', 'Bilim, Teknoloji ve Yenilikçi Üretim', 'Yaşanabilir Şehirler ve Sürdürebilir Çevre', 'Vizyoner ve Öncü Ülke' başlıkları yer aldı.



Hükümetin bir yandan terörle kararlı bir şekilde mücadele edeceği diğer yandan demokratikleşmeyi ve çözüm iradesini sürdüreceği vurgulanan programda, yeni Anayasa'da yer alacak ilkeler de sıralandı. Önümüzdeki dönemde sivil, katılımcı, çoğulcu, özgürlükçü bir demokratik ve sivil anayasanın yapımına öncülük etme kararlılığı vurgulandı. Diğer siyasi partiler de aynı anlayış içinde katkı vermeye davet edildi. Geleneksel irfan merkezleri ve Alevi vatandaşlarımızın inanç ve kültür temelli talepleri karşılanacak. Roman vatandaşların sorunlarının çözümüne hız vererek, her türlü ayrımcılık zeminini ortadan kaldırılacak.



MİLLETİN DESTEĞİ İLE AŞILACAK


Başbakan Davutoğlu'nun dün Meclis Genel Kurulu'nda okuduğu 64. hükümet programında yapılacaklar şöyle sıralandı:


1 Kasım seçimlerinde milletimiz, yüksek katılım ve temsilin yanı sıra yönetimde istikrarı da sürdürme yönünde bir irade ortaya koymuştur. Daha önceki dönemlerde demokratik siyaset kurumunu zayıflatmaya yönelik her türlü tahrik ve tertibi büyük bir sağduyuyla aştık. Bundan sonra da, milli irade önüne çıkarılan her engeli, kararlı ve cesur bir duruşla, milletimizin desteğiyle aşma noktasında hiçbir tereddüt taşımıyoruz.



HUKUK DEVLETİ GÜÇLENDİRİLECEK


Bugün de Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin en temel ilkesi insan onurunun korunmasıdır. Bu çerçevede, 1 Kasım seçimleri sonrasında oluşan Meclisimizde ortak değerlerimizi koruyacağımıza, kardeşlik iklimini tesis edeceğimize ve hukuk devletini güçlendireceğimize inancım tamdır. Yeni dönemde de Meclisimiz içinde birlikte çalışma, uzlaşma arayışı ve işbirliğine önem vereceğiz. Tüm siyasi partilerle yakın bir diyalog ve işbirliği içinde olacağız. Hükümetimiz ülkemizin ve siyasetin normalleşmesini hayati bir mesele olarak ele almaktadır.



2023 HEDEFLERİNE YÜRÜYÜŞ


Bu seçim ile Türkiye'de yeni bir atılım döneminin önü sonuna kadar açılmıştır. Son 13 yılda gerçekleştirilen reformlar zemininde, inşa edeceğimiz yeni nesil reformlar ile 2023 hedeflerimize ve ötesine yürüyüşümüz güçlü ve kararlı bir şekilde devam edecektir.



TOPLUM KUCAKLANACAK


Son 13 yılda yapılanları yeni bir atılım dönemi ile taçlandırmak hükümetimizin temel görevi olacaktır. Amacımız; çok daha güçlü, müreffeh, saygın ve demokratik bir Türkiye'ye ulaşmak, ekonomisi, bilim ve teknolojisi, siyaseti, sosyal ve kültürel politikaları ile örnek alınan bir ülke olmaktır. Genç ve dinamik nüfusu ile bu milletin sahip olduğu muazzam enerjiyi iç çekişmelere değil, Cumhuriyetimizin 100. yılında 2023 vizyonu ile çerçevesi çizilen yeni hedeflere yönlendireceğiz. Katılımcı bir anlayış içinde toplumun tüm yelpazesini kucaklayacak şekilde çalışacağız.



HAK VE ÖZGÜRLÜK ALANI GENİŞLETİLECEK


Tüm vatandaşlarımızın diline, inancına, kültürüne, değerlerine, yaşam tarzına saygı göstermeye devam edeceğiz. Yeni dönemde de insan onurunu merkez kabul eden bir anlayışla insani kalkınmayı esas alarak, hak ve özgürlüklerin alanını genişletmeye sürdüreceğiz.





Güvenoyu Pazartesi

Başbakan Davutoğlu'nun hükümet programını TBMM Genel Kurulu'nda okumasının ardından güvenoyu için süreç başladı. AK Parti'nin verdiği önerge TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Buna göre, TBMM Genel Kurulu Hükümet Programı üzerinde görüşmelerde bulunmak üzere Cumartesi günü toplanacak. Görüşmelerin tamamlanmasından 1 tam gün sonra Pazartesi günü saat 18.00'de Genel Kurul, güven oylaması için toplanacak.



Angajman kuralları defaatle izah edildi

Başbakan Davutoğlu, Rus uçağına Türk hava sahasında ateş açıldığını söyledi. Davutoğlu, “Hava sahasına giriş yaparak ihlalde bulunacak hava araçlarına yönelik angajman kurallarımız, ilgili bütün taraflara defaatle izah edildi" dedi



AK Parti'nin 1 Kasım seçimlerinden sonra ilk grup toplantısında konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, Rus savaş uçağının düşürülmesine ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Olayın meydana gelişini detaylı olarak anlatan Davutoğlu, “Kararlı tutumuzla angajman kurallarımız da bütün dünya tarafından bilinmektedir. Ruslar tarafından bilindiği halde radarımız tarafından defalarca yapılan ikazlar, uçaklar tarafından dikkate alınmamıştır. Bir tehdit olarak algılanmış ve talimatlar uygulanmıştır" dedi.



RUSYA DOSTUMUZDUR


Davutoğlu, hem BM hem de NATO'ya ve Rusya'ya olayın ayrıntıları konusunda bilgi verildiğini belirtti. Türkiye'nin Rusya ile ekonomik, siyasi, ticari, kültürel bağlarının son derece güçlü olduğuna da söyleyen Davutoğlu, “Rusya Federasyonu ile ipleri germek, gerilim yaşamak gibi bir niyetimiz yok, olamaz da. Rusya bizim komşumuzdur, dostumuzdur" diye konuştu.





İLETİŞİM KANALLARI AÇIK


Uluslararası iişkilerin iletişim kazalarına kurban edilemeyeceğinin altını çizen Davutoğlu, şunları söyledi: “Aramızdaki iletişim kanalları açık. Türkiye'nin ulusal güvenliğini korumak için hava sahasına sahip çıkması en tabi hakkıdır ve olay bundan ibarettir. Bu gerilimin düzeyini ve kapsamını artırmamak, bütün tarafların özen göstermesi gereken bir husustur."



KURULTAY OYUNU OYNAYIN


CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarını eleştiren Davutoğlu, “Sınırlarımızı koruma konusunda ya ilkeli bir tutum sergileyelim ya da lütfen gölge etmeyin, gidin kurultay oyunlarınızı oynayın" dedi.



Vesayete izin verilmeyecek



* Ülkemizin bu kutlu yürüyüşünü akamete uğratmaya çalışan ve ulusal güvenliğimizi tehdit eden eski ve yeni tüm vesayet unsurlarıyla mücadelemizi kararlılıkla devam ettireceğiz.


* Kimden kaynaklanırsa kaynaklansın ve hangi niyetle olursa olsun, kamu düzenini bozmayı amaçlayan şiddet ve teröre asla izin vermeyeceğiz.


* Dış politikamızda her daim mazlumların ve mazlum milletlerin yanında yer alarak, insan onurunu koruyan 'değer odaklı' yaklaşımımızı sürdüreceğiz. Dış politikada benimsediğimiz dinamik ve çok boyutlu yaklaşımın devamını sağlayacağız.


* AB politikalarımızı da yeni dönemde daha kuvvetli bir zeminde sürdüreceğiz.


* 64. hükûmet tam anlamıyla bir reform hükümeti olacaktır.


* Yeni Anayasa ve yargı reformu başta olmak üzere yapacağımız çalışmalarda, en geniş uzlaşma arayışı içinde ülkemizin uzun zamandır beklediği adımları atacağız.


* Kamu yönetiminin tüm işlerinin şeffaf, katılımcı ve hesap verebilir bir biçimde gerçekleştirilmesi temel şiarımızdır.


* Reel sektörde köklü değişimler gerçekleştirmek ana hedeflerimiz arasındadır.


* Önceliğimiz; ülkemizin katılımcı, çoğulcu, özgürlükçü, demokratik ve sivil bir anayasa ile yönetilmesini sağlamaktır.


* Yeni anayasada, siyasi partilerin çalışmalarını etkin olarak koruyacak ve parti kapatmalarını uluslararası standartlarda düzenleyeceğiz.


* Türkiye'nin yeni anayasasında temel hak ve hürriyetlerin, demokrasinin, hukukun üstünlüğü ilkesinin, düşünce ve inanç özgürlüğünün dayanağı toplumsal meşruiyet olacaktır.


* Seçim ve siyasi partiler kanunu yenilenecek.


* Yeni Türkiye vizyonumuzun ihtiyaç duyduğu etkin ve dinamik yönetim dolayısıyla, başkanlık sisteminin daha uygun bir yönetim modeli olduğuna inanıyoruz.


* Geleneksel irfan merkezleri ve Alevi vatandaşlarımızın inanç ve kültür temelli talepleri karşılanacaktır. Geleneksel irfan merkezleri ve cemevlerine hukuki statü tanıyacağız.


* Roman vatandaşlarımızın sorunlarının çözümüne hız vererek, her türlü ayrımcılık zeminini ortadan kaldıracağız.


* Sivil toplumun geliştirilmesi ve güçlendirilmesine dair çerçeve yasa çıkaracağız.


* Hükümetimiz, bir yandan terörle kararlı bir şekilde mücadele edecek, diğer yandan demokratikleşmeyi ve çözüm iradesini sürdürecektir.


* Silahın tamamen gündemden çıktığı bir noktaya ulaşmak için gereken tüm tedbirleri alacağız.


* Bu anlayışla reformlardan, hizmetlerden, yatırımlardan asla vazgeçmeyecek, geri adım atmayacağız.


* Demokratikleşme konusunda atacağımız adımlarda muhatabımız tüm milletimiz olmaya devam edecektir.


* Temel önceliklerimizden biri adalet sistemimizde köklü düzenlemeler yaparak ileri standartlarda bir yapı oluşturmak olacaktır.


* Yargıda etkinlik, hızlılık, hesap verebilirlik, ekonomiklik ve şeffaflığı sağlayacağız.


* HSYK'yı yeniden yapılandırarak Hâkimler Yüksek Kurulu ve Savcılar Yüksek Kurulunu kuracağız.


* Milli iradeden aldığımız güçle, paralel devlet yapılanmasını tamamen ortadan kaldıracak şekilde kararlı mücadelemize devam edeceğiz.


* Kamu yönetimi reformunu etkili bir şekilde hayata geçirmeye ve koordinasyonu güçlendirmeye yönelik olarak bir Başbakan Yardımcısı koordinatörlüğünde “reform görev gücü" oluşturacağız.


* Avrupa Yerel Yönetimler Şartı'yla uyumlu olarak merkezi idare ve yerel yönetimler arasındaki ilişkileri yeniden düzenleyeceğiz.


* Şeffaflık paketi çıkarılacak.


* Milli eğitim alanında uygulayacağımız politikaların odağında yer alan Öğretmen Strateji Belgesi'ni hazırlayıp yürürlüğe koyacağız. Öğretmenlerimizin bilgi ve becerilerini güncellemelerini sağlayacak 'Öğretmen Akademisi' sistemini başlatacağız.



#Başbakan Davutoğlu
#yeni kabine
#hükümet vaatleri
8 yıl önce