|

Roma mezarları kepçeye takıldı

Kocaeli’de İSU Genel Müdürlüğü bahçesindeki inşaat alanında Roma dönemine ait 3 lahit mezarın bulunmasının ardından İstanbul yönüne doğru 2 lahit mezar daha bulundu. Kazı çalışmalarının durdurulduğu alanda görevliler inceleme yaparken, mezarların müzeye taşınacağı bilgisi verildi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 4/04/2017 Salı
Güncelleme: 03:26 - 4/04/2017 Salı
Yeni Şafak
Kazdıkça yenisi çıkıyor
Kazdıkça yenisi çıkıyor

Kocaeli’nin İzmit ilçesinde, İSU Genel Müdürlüğü inşaat alanında yapılan kazı çalışmaları sırasında Roma dönemine ait olduğu tahmin edilen 3 adet lahit mezar bulundu. Çalışmaların devam ettiği alandan, üzerinde Yunan harflerinin bulunduğu 2 yeni mezar daha çıktı. İnşaat çalışmalarının durdurulup arkeolojik kazıların devam ettiği bölgeye, Kocaeli Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü yetkilileri gelerek lahit mezarları yakından inceledi.

MÜZEYE TAŞINACAKLAR

Önceki gün Serdar Mahallesi’ndeki İSU Genel Müdürlüğü binası alanında inşaat için başlatılan temel kazıları sırasında 3 lahit mezara rastlanılması üzerine Kocaeli Müze Müdürlüğü görevlileri harekete geçti. Söz konusu alanda arkeolojik çalışmalara başlayan Müze Müdürlüğü görevlileri, 2 lahit mezara daha ulaştı.Kültür ve Turizm İl Müdürü Adnan Zamburkan, yapılan çalışmalar sonucunda 3 tane lahit mezarı bulunduğunu ifade ederek, “2 tanesinin çocuk, bir tanesinin yetişkin mezarı olduğunu tahmin ediyoruz. Koruma kurulu ile görüşülüp, kazının ardından müzenin bahçesine götüreceğiz. İzmit tarihi bir kent, bu tür kazılarda zaman zaman tarihi eserlere rastlamaktayız. Bu da onlardan birisi” dedi.

ÇOCUK MEZARI DA VAR

Dün ise devam eden çalışmalarda 2 mezar daha ortaya çıktı. Kapakları kapalı olan ve üzerinde Roma dönemine ait yazılar bulunan lahit mezarların incelenmesine devam edildiğini söyleyen Zamburkan, bölgede çalışmaların itina ile devam ettiğini belirterek, “Lahit sayısı şu anda 5 oldu. İstanbul yönüne doğru 2 lahit daha bulundu. Lahitlerde yapılan ilk incelemelere göre, aralarında çocuk mezarları da var. Diğer mezarlardan boyut olarak daha küçük. Alanda çalışmalar devam ediyor” ifadelerini kullandı.

#​Kocaeli
#Roma dönemi
7 yıl önce