|

Rus ihlalini belgelerle anlatacak

Başbakan Davutoğlu, bugün Brüksel’de gerçekleştirilecek Türkiye-AB Zirvesi’ne katılacak. Zirvede AB’yle müzakereler ve mülteci krizi ana gündem maddesi. Davutoğlu, zirvede, Rusya’nın hava sahası ihlalini belgeleriyle anlatacak.

Yeni Şafak
06:00 - 29/11/2015 Pazar
Güncelleme: 04:52 - 29/11/2015 Pazar
Yeni Şafak

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Belçika'nın başkenti Brüksel'de bugün yapılacak Türkiye-AB Zirvesi'ne katılacak. Zirvenin gündemi ise mülteci sorunu, müzakereler ve Rusya ile yaşanan kriz.Davutoğlu, zirvede AB liderlerine, Rusya'nın hava sahası ihlalleri, Rus uçağının ihlaline ilişkin kanıtlar ve Türk jetlerinden yapılan uyarılarla ilgili bilgileri anlatacak. Rus uçağının yaptığı ihlalleri belgeleriyle sunacak. Türkiye'nin bu konudaki kararlılığını vurgulayacak.



VİZE MUAFİYETİ İÇİN 2016 YILI ŞARTI


Başbakan Davutoğlu, Türkiye ile AB arasındaki tam üyelik müzakerelerinin hızlandırılması gerektiğine dikkati çekecek. Mültecilerle ilgili külfetin paylaşılmasını, Geri Kabul Anlaşması'nın devreye sokulması için vize muafiyetinin 2016'da devreye girmesini isteyecek. Suriye'deki son durum ve Türkmenlerin hedef alındığı gelişmeler de gündemde olacak. Esed rejimi ile Rusya'nın IŞİD'in bulunmadığı noktalarda Türkmenleri hedef almasından duyulan rahatsızlığın altı çizilecek. Terörle mücadele konusunda Türkiye'nin kararlılığı vurgulanacak. Zirve sonrasında Başbakan Davutoğlu, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyon Başkanı Jean Claude Juncker üçlü basın basın toplantısı düzenleyecek. Davutoğlu, Brüksel ziyaretinde yarın da NATO karargahında NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile bir araya gelecek.



Rusya bizim dostumuz


Rusya ile yaşanan krize ilişkin değerlendirmelerde bulunan Başbakan Davutoğlu, “Rusya ile ilişkilerimize önem veriyoruz. Dostumuzdur, komşumuzdur. Türkiye ateş çemberi içinde olan bir ülkedir ve bunu en iyi Rusya bilmektedir. Hava ihlal kurallarımız defalarca açıklandı. Uçağın milliyeti o anda kanallar açık olmasına rağmen böyle bir bilgi aktarılmış da değil. Angajman kuralları gereği sınır ihlali yapan her uçak için kural bellidir. Rusya'yı hedef alan bir uygulama değildir. Ümit ederiz Rusya bunu değerlendirir ve olayı birlikte ele alarak gerilime izin vermeden çözebiliriz” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Putin'in Paris'teki zirvede görüşme gerçekleştirmesinin önemli olduğunu vurgulayan Davutoğlu, “İletişim kanalları açık olmalı. Bütün bakanlara talimatları verdim, bu olayın ekonomiyi etkilemeden atlatılması sağlanacak. Önemli olan bizim için Suriye krizi nedeniyle Rusya ile daha büyük bir kriz yaşanmamasıdır” diye konuştu.






#Başbakan Ahmet Davutoğlu
#Türkiye-AB Zirvesi
#rusya
#nato
8 yıl önce