|

Rus istihbarat gemisi battı

Rus askeri istihbarat gemisi Liman ile canlı hayvan taşıyan 81 metre uzunluğundaki Togo bayraklı Youzarsıf H. adlı kuru yük gemisi, yoğun sis nedeniyle Karadeniz’in Kilyos açıklarında çarpıştı. Sancak kısmından darbe alan Rus gemisi batarken, 78 personelinin tamamı kurtarıldı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 28/04/2017 Cuma
Güncelleme: 09:11 - 28/04/2017 Cuma
Yeni Şafak
​Rus istihbarat ​gemisi battı
​Rus istihbarat ​gemisi battı

İstanbul Boğazı’nın Karadeniz girişi açıklarında bir yük gemisiyle çarpışan Rus askeri istihbarat gemisi battı, 78 kişilik mürettebat kurtarıldı. Kaza, dün saat 12.30 sıralarında Kilyos’un yaklaşık 18 mil açığında meydana geldi. Canlı hayvan taşıyan Togo bayraklı “Youzarsıf H.” adlı 81 metre uzunluğundaki gemi ile “Liman” isimli Rus bayraklı istihbarat gemisi yoğun sis nedeniyle çarpıştı. Rus gemisinin sancak kısmından darbe alması sonucu bazı askerler suya düştü.

EKİPLER SEFERBER

Yardım çağrısı üzerine bölgeye önce Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) ait arama kurtarma uçağı gönderildi. Rusya Karadeniz Filosu’na ait gemilerine kimliği belirsiz bir geminin çarptığını açıklayarak kazayı şüpheli bularak bölgeye bir An-26 uçağının gönderildiğini duyurdu. Yapılan keşifin ardından bölgeye TSK ve Kıyı Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı kurtarma gemileri ile kurtarma 3 römorkörü ve hızlı tahlisiye botları da sevk edildi. Rus gemisinde bulunan 78 personelden 63’ü Kıyı Emniyeti ekipleri, diğer 15’i ise “Youzarsıf H” gemisindeki mürettebat tarafından kurtarıldı. Gemi bir süre sonra sulara gömüldü.

SAĞLIK DURUMLARI İYİ

Sahil Güvenlik gemilerine teslim edilen Rus mürettebatın sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi. Romanya’dan Ürdün’e giden ve içinde 8 bin 800 koyunun bulunduğu yük gemisinin ise önden hafif hasar bildirildi. Sahil Güvenlik içindeki hayvanların sağlığını göz önüne alınarak geminin yükü aldığı Romanya'ya geri dönmesine izin verdi.

MEDVEDEV’E MESAJ

Öte yandan Başbakan Binali Yıldırım, kaza sonrası Rus mevkidaşı Dimitri Medvedev’e geçmiş olsun mesajı iletti. Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre Yıldırım, danışmanı aracılığıyla Medvedev’e, İstanbul Boğazı açıklarında Rus askeri gemisi ile canlı hayvan taşıyan bir geminin çarpışması sonucu yaşanan kaza nedeniyle üzüntülerini bildirdi.

Çevre kirliliği tehlikesi
yok

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, uluslararası sularda sisten kaynaklı çarpışmada, 78 kişilik mürettebatın tamamının kurtulduğunu ve hepsinin sağlığının yerinde olduğunu söyledi. Arslan, kaza mahallinde çevre kirliği oluşturacak bir durumun olmadığını belirterek “Çevre kirliliği oluşması durumunda müdahale etmek için ilgili gemi olay yerinde. Gerekli tüm tedbirlerin alındı” dedi.


47 yıldır hizmet veriyordu

Batan Rus askeri istihbarat gemisi Liman, Sovyetler Birliği döneminde Polonya’da inşa edildi. 1970’den bu yana görevde olan gemi genellikle silahsız. Gemide, yüzeydeki gemileri ve denizaltıların yerini belirlemek için bir radar istasyonu ve bir akustik dedektörü gibi keşif donanımları yer alıyor. Liman gemisi, 21 Ekim 2016’da İstanbul Boğazı’ndan geçmişti.

#​İstanbul Boğazı
#Rus gemisi
#Sahil Güvenlik gemileri
7 yıl önce