|

Ruslara karşı tedbirleri müzakere ediyoruz

64.Hükümet dün ilk toplantısını yaptı. Rusya ile yaşanan gerilimin ele alındığı toplantı sonrasında konuşan Numan Kurtulmuş , Moskova'nın kararlarına karşı Türkiye'nin alacağı tedbirlerin müzekere edilmeye başlandığını söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 28/11/2015 Cumartesi
Güncelleme: 01:49 - 28/11/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

64.Hükümet, ilk Bakanlar Kurulu toplantısını dün gerçekleştirdi. Kabine toplantısı öncesi Başbakan ve bakanlar, önce Meclis Başkanı'nın katılımıyla cuma namazı kıldı. Namazdan sonra Davutoğlu ve kabine üyeleri, Hacı Bayram Veli Türbesi'ni de ziyaret etti. Vatandaşlar, Davutoğlu ve bakanlara camiye geliş ve namaz sonrası sevgi gösterisinde bulundu. “Oylarımız sana feda olsun” diyen vatandaşlara Davutoğlu teşekkür etti. Daha sonra Davutoğlu, kabine üyeleriyle beraber Anıtkabir'i de ziyaret etti. İlk kabine toplantısında 5 başbakan yardımcısının görev dağılımı yapıldı. Toplantının ana gündem maddesi düşürülen Rus uçağı ve sonrasında yaşanan diplomasi trafiği oldu.Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile MİT Müsteşarı Hakan Fidan de toplantıya katılarak Suriye'de yaşananlar ve uçak kriziyle ilgili bilgi verdi. Başbakan Davutoğlu ise yürüttüğü diplomasi trafiği hakkında detayları aktardı.



İLİŞKİLER GÖZDEN ÇIKARILACAK DEĞİL


Toplantı sonrasında Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş açıklamalarda bulundu. Ağırlı olarak Rusya ile yaşanan gerilime değinen Kurtulmuş satır başları ile şunları söyledi: “Bu uçak düşürüldüğü anda milliyeti bilinmeyen bu uçak defaatle ikaz edilmiştir. 3-4 Ekim tarihlerinde başlayan ihlaller dolayısıyla Rusya, bütün askeri ve diplomatik kanallar kullanılarak uyarılmıştır. Angajman kurulları defaatle tekrarlanmıştır. Genelkurmay Başkanımız ve komutanlarımız, Türkiye'nin bulunduğu coğrafyadaki hassasiyetleri paylaşmışlardır. Ancak Türkiye Cumhuriyeti kendi sınırlarını koruyacak güce de sahiptir. Keşke böyle bir ihlal olmasaydı. Ortada bir kriz olduğu açıktır. Ancak biz Türkiye ve Rusya olarak iki komşu ülke, birbiriyle ortaklığı olan iki ülkeyiz. Bu krizin çözülmesi için askeri ve diplomatik kanalların açık tutulmasını isteriz. Ne Türkiye ne Rusya bu durum dolayısıyla ilişkilerini ortadan kaldıracak, gözden çıkarak değildir. Bu krizin daha ileriye gitmemesini temenni ediyoruz. Türkiye ve Rusya, stratejik ortak, dost, komşu iki ülke olarak bu krizi aşarız.



Rusya'nın 1 Ocak itibariyle Türkiye'ye vize muafiyetinin kaldırılacağı yönünde yaptığı açıklamaya ilişkin Kurtulmuş, “Türkiye ile Rusya arasında sadece vize ile ilgili bir ilişki yok, çok sayıda ilişki var. Şu anda olayın sıcaklığı ile Rus taraftan bazı tedbirler alınabilir. Buna karşı olarak Türkiye'nin alacağı tedbirleri müzakere ediyoruz. Ama bunların uzun sürmeyeceğini temenni ediyoruz” dedi.



TUTUKSUZ YARGILANMA İSTERDİK


Numan Kurtulmuş, gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül'ün tutuklanması da soruldu. Kurtulmuş, “Biz Türkiye'de hiçbir basın mensubunun tutuklanarak, yargılanmasını istemeyiz. Aslolan bu anlamda basın mensuplarının ya da kamuya malolmuş kişilerin tutuksuz yargılanması süreçleridir. Tutuklu yargılanma hali ise istisnai bir süreçtir, ancak biz yürütme tarafıyız, yargı tarafı ise tamamen yürütmeden bağımsız olarak işlerini sürdürüyorlar, devam etmekte olan bir süreç var” dedi.



#Numan Kurtulmuş
#Can DündarCan Dündar
#Can Dündar
#Erdem Gül
#64.Hüküm
8 yıl önce