|

Rusya NATO’yu çembere aldı

Rusya’nın uzun zamandır NATO ülkelerini çevreleme harekatı yürüttüğüne dikkat çeken NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, “Bu durumu Suriye’de, Baltıklarda, Karadeniz’de gördük. Bu, Rusya’nın davranış tarzı haline geldi. Bu nedenle NATO kuvvetlerinin hazırlık seviyesi arttırıldı” dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 2/12/2015 Çarşamba
Güncelleme: 08:05 - 2/12/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO'nun Türkiye'nin savunmasını yıllardır desteklemekte olduğunu ve buna devam edeceğini belirterek, “NATO, son yıllarda Türkiye'deki hava savunmasını arttırdı. Bu toplantıda, Türkiye'nin savunma planlarını kuvvetlendirme konuları görüşülecek. Bu görüşmelerin geçen hafta yaşanan olayla ilgisi yok. Bu süreç, NATO'nun Türkiye'ye uzun dönemli taahhütleriyle ilgili. Bu süreç, birkaç yıldır devam ediyordu" dedi.



ÖNGÖRÜLEBİLİRLİK YENİDEN SAĞLANMALI


Stoltenberg, NATO Genel Merkezi'nde yapılacak NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı girişinde açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin güvenliğini arttırmak için tedbirler üzerinde çalışıldığını ifade eden Stoltenberg, “Rusya ile ilişkilerimizde öngörülebilirliği yeniden sağlamanın yollarını görüşeceğiz" diye konuştu.



GELİŞMİŞ MÜHİMMAT KONUŞLANDIRIYOR


Stoltenberg, Rusya'nın NATO sınırlarında askeri mühimmat ve teçhizat konuşlandırmasıyla ilgili, “Rusya, uzun süredir NATO çevresinde gelişmiş askeri mühimmat konuşlandırıyor. Bu durumu Suriye'de, Batıklarda, Karadeniz'de gördük. Bu, Rusya'nın davranış tarzı haline geldi. Bu nedenle NATO kuvvetlerinin hazırlık seviyesi arttırıldı. NATO'nun Doğu'daki askeri varlığını arttırdık. Rusya, NATO sınırlarına gelişmiş askeri teçhizatlar yerleştirdi. Bunu yakından takip ediyoruz. NATO bu yeni güvenlik çerçevesine uyum sağlıyor" değerlendirmesinde bulundu.



TÜRK SAVUNMASI KUVVETLENDİRİLECEK


NATO'nun Türkiye'nin savunmasını on yıllardır desteklemekte olduğunu ve devam edeceğini vurgulayan Stoltenberg, “NATO, son yıllarda Türkiye'deki hava savunmasını arttırdı. Bu toplantıda, Türkiye'nin savunma planlarını kuvvetlendirme konuları görüşülecek. Bu süreç, NATO'nun Türkiye'ye uzun dönemli taahhütleriyle ilgili. Bu süreç, birkaç yıldır devam ediyordu" ifadelerini kullandı.



Akdeniz'e savaş gemisi ve uçak göndereceğiz


NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye'nin güvenliği destekte bulunacaklarını söyledi. İngiltere'nin NATO ittifakı kapsamında Türkiye'ye uçak, Almanya ve Danimarka'nın Akdeniz'e taktik komuta gemileri sevk edeceğini belirten NATO Genel Sekreteri, öteki müttefiklerden de benzer taahhütler beklediğini, Türkiye'ye yapılacak bu taahhütlerden bazılarının birkaç hafta içinde yerine getirileceğini söyledi. Rusya'nın Suriye'ye gönderdiği S-400 füzelerinin ardından ABD öncülüğündeki koalisyonun bu ülkedeki İŞİD hedeflerine yönelik saldırılarının azaldığının sorulması üzerine Stoltenberg, Rusya'nın Doğu Akdeniz'de yaptığı yığınaklarla başka askeri güçlerin yaklaşmasına engel olacak kapasiteler geliştirdiğini kabul etti. Stoltenberg, “İşte NATO'yu harekete geçiren nedenlerden biri de tam olarak bu. Bu yüzden, güçlerimizin kapasitesini artırdık. Caydırıcılığımızı güçlendirmeye devam ediyoruz" ediyoruz dedi.



Muhalifler Rus helikopteri düşürdü


Muhalifler ile Esed güçleri arasında çatışmaların devam ettiği Suriye'nin Halep şehrinde dün akşam saatlerinde bir Rus helikopterinin düştüğü öğrenildi. Helikopterin düştüğü, şehrin güney kısmındaki Han Tuman bölgesinde Ahraru Şam, Nureddin Zengi, Sultan Murat gibi muhalif tugaylar faaliyet gösteriyor. Rejim helikopterlerinin varil bombalı saldırılarıyla çok sayıda sivilin yaşamını yitirdiği Halep'te son günlerde PKK'nın Suriye kolu YPG güçleri ile muhalifler arasında şiddetli çatışmaların yaşanıyor. Çatışmalar nedeniyle şehre giriş çıkış yapmak isteyen Suriyelilerin zorluk yaşadığı belirtiliyor. Rusya 30 eylülde Suriye'de hava perasyonlarına başlamış ve Halep'te yerleşim yerlerine saldırarak çok sayıda sivili katletmişti.



YPG'yi ABD özel kuvveti eğitecek!




ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, DAEŞ ile mücadele kapsamında Irak'a asker göndereceklerini açıklarken, Washington'un Kobani'ye 50 özel harpçi asker gönderdi. Geride bıraktığımız hafta içinde Erbil'e inen özel harpçilerin 26 Kasım akşamı Kürt Yönetimine bağlı Simelka bölgesinden PYD kontrolündeki Kamışlo kentine ulaştıkları öğrenildi. Özel harpçilerin PYD yetkilileri ile yapılan görüşme trafiğinin ardından 27 Kasım günü 3 eğitim kampında Cerablus ve Haseke bölgesinde savaşacak YPG gruplarına eğitim vermek üzere Kobani'ye gittikleri belirtildi. Rus diplomatların da PYD yetkilileri ile 3 kez art arda Şam'da yaptıkları görüşmelerin ardından PYD'ye iki gün önce ciddi askeri lojistik desteği verdiği kaydedildi.



PKK'nın hava gücü oldu




Rus ordusuna ait savaş uçaklarının, muhaliflerin Halep'in kuzeyinde PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD güçlerinin elinden aldığı köylere saldırdığı bildirildi. Şam Cephesinin basın sorumlusu Ebu Mahmud Naseer, muhalif birliklerin, Halep'in kuzeyinde Azez ilçesi ile Deyr Cemal beldesi arasındaki Teneb, Malikiye, Mathna, El Faysal ve Şavrac köylerini PKK'nın Suriye'deki uzantısı olan PYD güçlerinin elinden aldığını söyledi.



KÖYLERE SALDIRIYOR


''Muhaliflerin söz konusu köyleri aldıktan sonra Rus savaş uçakları, Teneb, Malikiye, Mathna, El Faysal ve Şavrac köylerine yoğun bir şekilde saldırdı'' diyen Naseer, ''PYD güçleri ile Ceyş es-Suvvar (Devrim ordusu) bölgede beraber hareket ediyor. Muhaliflerle alakası olmayan Ceyş es-Suvvar muhalif köylere saldırıyor. Rus uçakları, PYD ve Ceyş es-Suvvar'a hava desteği veriyor'' dedi.



HAVANLA KARŞILIK


Bu arada Halep'teki yerel aktivistler de PYD güçlerinin Halep'in kuzeyindeki Şeyh Maksud bölgesinde kentin kuzeye açılan Kastello yolundan geçen araçlara ateş açtığını ve muhaliflerin de PYD güçlerine ağır silahlarla saldırdığını ifade etti. Kaynaklar, Rus savaş uçaklarının Kastello yoluna 7 hava saldırısı düzenlediğini, Suriye'nin kuzeyinde PYD güçleriyle hareket eden Ceyş es-Suvvar'ın da Deyr Cemal bölgesine havan toplarıyla saldırdığını aktardı.



Rus ordusuna ait savaş uçakları, Suriye'ye geldiği Eylül ayından bu yana Halep, Humus, İdlib, Hama ve Lazkiye'nin kuzeyindeki Bayırbucak Türkmen bölgesine saldırıyor. Rus uçaklarının Ekim ayı sonuna kadar muhalif bölgelere düzenlediği saldırılarda 263 kişinin yaşamını yitirdiği açıklanmıştı. Rus uçakları, İdlib ve Halep'in kuzeyinde sınır kapılarında yardım taşıyan tır sahasına da şimdiye kadar 3 saldırı gerçekleştirdi.





#Stoltenberg
#nato
#rusya türkye
#avrupa birliği
#mülteci krizi
#rus uçağı
#Teneb
#Malikiye
#Mathna
#Rus uçakları
8 yıl önce