|

Rusya’ya Afrin uyarısı

Rusya destekli Suriye PKK’sının işgali altındaki Afrin’den açılan ateş, bir askerimizi şehit etti. Ankara, Rus maslahatgüzarı Dışişleri’ne çağırarak net ifadelerle uyardı: “Tekrarı yaşanırsa örgüte misliyle mukabele edilir. Rusya’daki PYD ofisinin kapatılması konusunda adım bekliyoruz”

Yeni Şafak
04:00 - 24/03/2017 Cuma
Güncelleme: 19:15 - 24/03/2017 Cuma
Yeni Şafak
Afrin'deki Rus askerler, nevruz bayramını önceki gün PKK'lılarla birlikte kutlamış, skandal fotoğraflar sosyal medyada yeralmıştı.
Afrin'deki Rus askerler, nevruz bayramını önceki gün PKK'lılarla birlikte kutlamış, skandal fotoğraflar sosyal medyada yeralmıştı.

Suriye'nin kuzeyinde PKK/PYD işgali altındaki Afrin'den açılan keskin nişancı ateşi, Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde sınır nöbeti tutan bir askerimizi şehit etti. 21 yaşındaki piyade er Hüseyin Koruç'u şehit eden terör örgütü, bölgede hem Rusya hem de ABD'den destek görüyor. Moskova bir süre önce 'Suriye ateşkesini izlemek üzere' Afrin'e askeri ekipler de yollamıştı. Saldırının ardından PKK/PYD destekçilerinden Moskova'ya Ankara'dan uyarı geldi. Konuya ilişkin basın toplantısı düzenleyen Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Hüseyin Müftüoğlu, Rus Maslahatgüzarı Sergey Panov'un Bakanlığa davet edildiğini belirterek, “Bundan sonra benzer olayların yaşanmaması için ne gerekiyorsa yapılması gerektiği, eğer yaşanırsa buna (terör örgütüne) misliyle mukabele edileceği kendisine aktarıldı” dedi.



RAHATSIZLIĞIMIZI İLETTİK


Rus tarafına olaydan duyulan ciddi rahatsızlığın iletildiğini belirten Müftüoğlu, “YPG-PYD kontrolünde olduğu söylenen bir bölgeden Türkiye'ye yönelik bir saldırı sözkonusu. Ancak Rusya ile varılan anlaşma çerçevesinde bu bölgedeki ihlalleri izlemeden Rusya sorumlu olduğu için Rus maslahatgüzarı çağrıldı ve bu hususlar kendisine aktarıldı. Rus maslahatgüzarın gelmesi vesilesiyle Afrin'de Rus askeri unsurlarının yeralmasına ilişkin husus hakkında görüşlerimiz de tekrar aktarıldı” açıklaması yaptı.



PKK OFİSİ KAPATILMALI


Türkiye'nin Rusya'daki PYD ofisinin kapatılması talebine ilişkin soruya ise Mütfüoğlu, “PYD-YPG ve PKK ile bağlantılı her türlü terörist örgüt ve uzantısına ilişkin görüşleri Rusya ile her düzeyde paylaşıyoruz. Bu husus bilinen bir gerçektir. Oradaki ofisin kapatılması konusunda Rusya'dan adım atmasını bekliyoruz” diye konuştu. Bazı Rus komutanların Afrin'deki Nevruz kutlamaları sırasında PYD/YPG arması taktığı fotoğraflara ilişkin ise sözcü Müftüoğlu şunları söyledi: “Sözkonusu fotoğraflar hoş değil. Biz, YPG-PYD'nin ne olduğunu tüm ortaklarımıza her görüşmede anlatıyoruz, onların gerçek yüzünü, bir terör örgütü ve uzantısı olduğunu aktarıyoruz. Hassasiyetimizi biliyorlar ve bu hassasiyetlerimizi muhafaza ediyoruz. Bu hassasiyetlerimizin özellikle dikkate alınması bizim beklentimizdir.”



O görüntü kabul edilemez


Rus maslahatgüzarı Sergey Panov'a, Rus asker ve subaylarını PKK/PYD'li teröristlerle birlikte gösteren fotoğraflardan duyulan rahatsızlık iletildi. Ankara, yaşananların 'kabul edilemez' olduğunu bildirdi. Öte yandan DEAŞ'ın bölgeden temizlenmesi için ABD'nin Rakka'ya yönelik planladığı operasyona PYD/YPG'nin dahil edilmesinin yanlış olduğunu vurgulayan Dışişleri Sözcüsü Hüseyin Müftüoğlu, “Bu operasyonun doğru Suriyeli grupların desteği alınarak yapılması gerektiğini, taktik nedenlerle bile olsa PYD/YPG gibi terör örgütleriyle işbirliği yapılmasının kabul edilemez olduğunu kuvvetle vurguluyoruz” dedi. Müftüoğlu “PYD-YPG'ye yönelik tutumumuzu ortaklarımıza her vesileyle anlatıyoruz. Çünkü biz gerçeği onlardan daha iyi biliyoruz. Bunların terörist olduklarını, birtakım kısa dönemli çıkarlar için bunlarla işbirliği yapmanın uzun vadede bir getirisi olmayacağını, müttefik Türkiye ve Özgür Suriye Ordusu ile hareket etmenin doğruluğunu gerçeği kabullenecekleri güne kadar anlatacağız” diye konuştu.








#Rusya
#Afrin
#PKK
7 yıl önce