|

S-400 büyük oranda bitti

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Rusya ile S-400 anlaşmasının büyük oranda bittiğini söyledi. Teknoloji transferini önemsediklerini ifade eden Kalın, müttefik ülkelerin bu konuda hayal kırıklığı yarattığını belirtti.

Yeni Şafak
04:00 - 28/07/2017 Cuma
Güncelleme: 03:54 - 28/07/2017 Cuma
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın

Türkiye’nin Rusya’dan alacağı S-400 füze savunma sistemiyle ilgili konuşan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, “Bu iş büyük oranda bitti, onu diyebiliriz çok rahatlıkla” dedi. Habertürk Televizyonunda katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin soruları yanıtlan Kalın, S-400’ler konusunda Rusya ile müzakerelerin uzun süredir devam ettiğini hatırlattı. Kalın, “Bu iş büyük oranda bitti, onu diyebiliriz çok rahatlıkla. Anlaşmayla ilgili ufak tefek birkaç konu var. Ama ana hatlarıyla anlaşmanın bittiğini söyleyebiliriz.” şeklinde konuştu.

MÜTTEFİKLER HAYAL KIRIKLIĞI YARATTI

Kalın, S-400’lerin diğer savunma sistemleriyle arasında dağlar kadar fiyat farkının olduğunu gördüklerini ifade ederek, şu bilgileri verdi: “Diyelim ki, bu bir noktaya kadar yönetilebilir bir şey. Teslim süresi, kaç ayda teslim edeceksiniz? Ama asıl önemlisi teknoloji transferi. Bu konuda bizim müttefikimiz olan ülkeler, ABD de dahil, Türkiye’de büyük bir hayal kırıklığı yaratmıştır. Çünkü bir tarafta ‘biz NATO’da müttefik ülkeyiz, sizin savunma sistemini beraber kurmalıyız’ diyorsunuz, tamam çok iyi. Ama önerdikleri model, Türkiye’nin ilelebet onlara bağımlı kalmasını tazammun eden, içeren bir teklif.

CİDDİ DÖNÜŞÜMÜN BAŞLANGICI

S-400’deki en önemli kazanımlarımızdan bir tanesinin teknoloji transferi olduğunu vurgulayan Kalın şunları ifade etti: “Ruslar ile yaptığımız anlaşmada, Sayın Cumhurbaşkanımızın Putin ile yaptığı görüşmelerde bu konu çok açık ve net ortaya konuyor, Ruslar da buna ‘tamam’ dediler. Bu Türkiye’de sadece bir savunma sistemi olarak görülmemeli, çok ciddi bir teknoloji transferinin ve dönüşümünün başlangıcı olacak. Bu teknik olarak NATO sistemiyle entegre edilemez’ argümanı da çok doğru bir argüman değil.”

#Türkiye
#Rusya
#S-400
#İbrahim Kalın
7 yıl önce