|

S-400'ler karar aşamasında

Milli Savunma Bakanı Işık, Washington'da ABD'li mevkidaşı ile yaptığı görüşmenin ardından Rus hava savunma sistemi S-400’ler hakkında kritik mesajlar verdi: Son karar aşamasındayız. Kararı Cumhurbaşkanımız ile Başbakanımız tarafından verilecek.

Yeni Şafak ve
04:00 - 14/04/2017 Friday
Güncelleme: 08:02 - 14/04/2017 Friday
Yeni Şafak
Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ve ABD Savunma Bakanı Jim Mattis 1,5 saat görüştü.
Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ve ABD Savunma Bakanı Jim Mattis 1,5 saat görüştü.

Milli Savunma Bakan Fikri Işık, ABD Savunma Bakanı Jim Mattis ile Pentagon’da bir araya geldi. Bakan Işık, Mattis tarafından Pentagon’da resmi törenle karşılandı, daha sonra heyetler arası görüşme gerçekleştirildi. Görüşmede Işık’ın yanı sıra Türkiye’nin ABD Büyükelçisi Serdar Kılıç ve diğer Türk yetkililer yer alırken, ABD tarafında ise Mattis’ten başka ABD Genel Kurmay Başkanı Joseph Dunford’ın da olduğu bir heyet hazır bulundu. Görüşmeden önce kısa açıklama yapan Bakan Işık, “İki ülkenin karşı karşıya kaldığı ortak tehditler, iki ülkenin ortak çabasını ve ortak hareket etmesini gerekli kılıyor. Bugün, bölgemizde terörizmden ortaya çıkan tehditleri bertaraf etmenin yollarını ve araçlarını konuşacağız”dedi.

FIRAT KALKANI’NA ÖVGÜ

ABD Savunma Bakanı Mattis ise ABD ile Türkiye arasında uzun yıllara dayanan stratejik iş birliğine vurgu yaptı. Başta NATO kapsamında olmak üzere birçok konuda ABD ile Türkiye’nin iş birliği yaptığını ifade eden Mattis, “Koalisyonun İncirlik Üssü’nden gerçekleştirdiği entegre hava operasyonları ve cesur Türk kuvvetlerinin Fırat Kalkanı Operasyonu ile sınırı DEAŞ’a kapatması, iki ülkenin de bu operasyonda (DEAŞ karşıtı operasyon) yüksek önceliklerini gösteriyor” diye konuştu.

RAKKA’DA KARAR YOK

Matris ile görüşmenin ardından Bakan Işık Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Washington Ofisi tarafından düzenlenen panelde konuştu. Bakan Işık, ABD ile Türkiye arasındaki işbirliğine ilişkin önemli açıklamalar yaptı. PKK’nın Suriye uzantısı PYD ve Rakka operasyonu konusunda ABD’li mevkidaşı Pentagon’da 1,5 saatlik verimli bir görüşme yaptıklarını anlatan Işık, “PYD meselesini önceliki olarak konuştuk. PYD, bir terörist örgütün koludur. Konuyu dostane bir şekilde karşılıklı olarak müzakere ettik. Şu anda (Rakka operasyonu anlamında) kesinleşmiş bir kararın olmadığını belirtmek durumundayım” ifadelerini kullandı.

YAKIN TEMASTAYIZ

Türkiye’nin her platformda PYD ile ilgili hassasiyetlerini dile getirdiğini belirten Işık, bu konuda Trump yönetimi ile yakın bir temas halinde olduklarını ve konuştuklarını vurguladı. Türkiye’nin maruz kaldığı tehditler karşısında acilen bir hava savunma sistemine ihtiyacının olduğunu belirten Işık, “(S-400’lerle ilgili süreçte) Son karar aşamasındayız. Son karar, Cumhurbaşkanımız ile Başbakanımız tarafından verilecek.” şeklinde konuştu. Türkiye’nin NATO üyesi bir ülke olarak bu ihtiyacını öncelikle NATO kapsamı içinde gidermek istediklerini, ancak bunun mümkün olmaması üzerine farklı arayışların gündeme geldiğini kaydeden Işık, S-400’lerle ilgili sürecin bir anda alınmış bir karar olmadığına işaret etti.

#Milli Savunma Bakanı
#Fikri Işık
7 years ago