|

Saddam'ın Türk torunu miras istiyor

Saddam Hüseyin'in oğlu Uday'la kısa bir süre evli kalan Sevim Torun'un Türkiye'ye kaçtıktan sonra dünya getirdiği oğlu, ilk kez Yeni Şafak'a konuştu. Mesut Torun, Irak'a miras davası açmaya hazırlanıyor.

Haber Merkezi
00:00 - 28/10/2007 Sunday
Güncelleme: 00:04 - 28/10/2007 Sunday
Yeni Şafak
Saddam'ın Türk torunu miras istiyor
Saddam'ın Türk torunu miras istiyor

Irak'ın idam edilen lideri Saddam Hüseyin'in hiç görmediği Türk torunu 25 yıl sonra ortaya çıktı. Saddam'ın Uday'la kısa bir süre evli kalan Sevim Torun'un Türkiye'ye kaçtıktan sonra dünya getirdiği oğlu Mesut Torun, ilk kez konuştu.

Bağdat'ta katıldığı güzellik yarışmasında Uday'la evlenen Sevim Torun, işkencelere dayanamadığı için Türkiye'ye kaçtığında 3 aylık hamileydi ama bunu Saddam da Uday da bilmiyordu. Şimdi 25 yaşında olan Mesut Torun, mevcut Irak hükümetine miras ve nafaka hakları için dava açmaya hazırlanıyor.

ARTIK SAKLANMANIN ANLAMI KALMADI

Annesi Sevim Torun'un güvenlik nedeniyle hiç bahsetmediği Saddam'ın Türk torunu Mesut Torun, babası Uday'ın ölümü ve Saddam Hüseyin'in idamının ardından biraz olsun rahatladıklarını söyledi. Bugüne kadar büyük sıkıntılar çektiklerini, annesinin sıkıntılı hayatın sonucu olarak hastalıklarla boğuştuğunu belirten Torun, “Annemin acilen tedaviye ihtiyacı var. Son gelişmelerden sonra artık saklanmanın bir anlamı kalmadı. Irak hükümetinden hakkımız olan nafakayı alarak annemi tedavi ettirmek istiyorum” dedi.

IRAK HÜKÜMETİNDEN MİRAS İSTİYOR

Mahkemeden Saddam'ın şeceresinin çıkarılmasını ve o dönemde yapılmış evliliklerinin tespitini isteyeceklerini ifade eden Torun, “Elimizdeki bilgi ve deliller, Uday'ın oğlu olduğumu ispat için yeterli” dedi. Bugüne kadar gizlendiklerini belirten Torun, mahkeme süreci nedeniyle ortaya çıktığında başına geleceklerden korkmadığını belirterek “Irak'ta Saddam Hüseyin'in 150 bin kişilik bir akraba grubu var. Ayrıca Saddam'ı ve akrabalarını sevmeyen insanlar da var. Bu nedenle güvenliğimizden endişeliyiz. Ancak annem uğruna her şeyi göze alıyorum. Çünkü hem yüksek tansiyon, hem şeker, hem de iç hastalıkları var. Bu konuda hükümetten de yardım bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Uday'a dayanamadım

1982'de bir Iraklı Türkmen ile evli olan halasının Bağdat'taki oteline giden Sevim Torun, otelin düzenlediği güzellik yarışmasında kraliçe seçilmişti. Yarışmayı Saddam Hüseyin ve oğlu Uday'ın da izlemesi, Torun'un hayatını değiştirdi. Uday Hüseyin'le evlenip, 8-9 ay mutlu bir evlilik yapan Torun, eşinin işkence yapmaya başlaması üzerine Iraklı bir subayın yardımıyla Türkiye'ye kaçtı. Bu sırada 3 aylık hamile olan ve çocuğunu Türkiye'de dünyaya getiren Sevim Torun, güvenliğini sağlayabilmek için oğlunun nüfus bilgilerine yaşını olması gerekenden büyük kaydettirdi ve nüfus cüzdanının babası hanesine de kendi babası Mehmet Torun'un adını yazdırdı. Torun, bir süre önce yayınlanan Saddam'ın Türk Gelini” isimli kitabında Saddam ve oğlu Uday'ın kendisini öldürtmek için gönderdiği ajanlardan Türk Polisinin yardımıyla kurtulduğunu anlatmıştı.

Bir Türk olarak PKK ile savaşmak isterim

Irak'ın bugünkü durumuyla ve son yaşanan terör olaylarıyla ilgili olarak “İmkan olsa Irak'a gidecek askerler arasında olmak ve PKK'yla kanımın son damlasına kadar savaşmak isterdim”de diyen Torun, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ben de bir şehit yakınıyım. Teyzemin oğlunu 1993 yılında PKK terörüne kurban verdik. Bir Türk olarak son olaylardan dolayı da en derin acıları yaşıyorum. Askerliğimi yaptım ama imkan olsa Irak'a gidecek askerler arasında olmak ve PKK'yla kanımın son damlasına kadar savaşmak isterdim. Türkiye'nin Irak'a girmesi gereklidir. Zaten girmeyen kalmadı ki.” Mesut Torun, Irak'ta süren ahlaksız savaşın artık sona ermesi gerektiğini de vurgulayarak “Özellikle yasal terörist olarak tabir ettiğim Black Water başta olmak üzere Amerikan savaş şirketlerinin yaptıklarından büyük rahatsızlık duyuyorum. Öldürülen suçsuz sivil halkın hesabı sorulmalıdır” şeklinde konuştu.

16 years ago