|

Sadece kendi güvenliğimizi savunuyoruz

Rus uçağının düşürülmesiyle ilgili konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şimdiye kadar böyle bir olayın yaşanmamasının Türkiye’nin iyi niyetli tavrından kaynaklandığını söyledi. Erdoğan, “Bu bölgede DAİŞ terör örgütü yok, kimse kimseyi aldatmasın. Bu hadiseyi tırmandırmak gibi bir düşüncemiz yok. Sadece kendi güvenliğimizi ve kardeşlerimizin hukukunu savunuyoruz” dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 26/11/2015 Perşembe
Güncelleme: 23:15 - 25/11/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen İSEDAK 31. Bakanlar Oturumu'nun açılışında yaptığı konuşmada, Türk hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesine ve Rusya'nın Suriye'deki operasyonlarına ilişkin özetle şunları söyledi:



Dün sabah hava sahamızı ihlal eden, milliyeti belirsiz iki uçak Yayladağı Hatay bölgesinde, sınır ihlali yapmamaları konusunda, 5 dakika içinde 10 kez ikaz edildi. İkazlar üzerine bu uçaklardan biri Suriye'ye dönerken, diğeri ihlalini ısrarla sürdürdü. Bunun üzerine bölgede devriye görevi yapan F-16'larımız, Türk hava sahası içinde sınır ihlali yapan uçağa ateş açmışlardır.



SÜRATLE BİLGİLENDİRDİK


Düşen, daha sonra Rus yapımı olduğu bilinen uçağın Rusya Federasyonu'na ait olduğu bu ülke makamlarının açıklamalarından sonra anlaşılmıştır. Olayın hemen arkasından gerek Türkiye olarak BM Güvenlik Konseyi üyeleri ve NATO bünyesinde gerekli bilgilendirmeleri süratle yaptık.



KİMSE KİMSEYİ ALDATMASIN


Şu söyleniyor; Orada DAİŞ'e karşı bulundukları ifade ediliyor. Bir defa Bayırbucak Türkmenlerinin olduğu Lazkiye ve kuzeyi bu bölgede, DAİŞ terör örgütü yoktur. Kimse kimseyi aldatmasın. Uzun süredir böyle bir hadisenin yaşanmaması için büyük çaba harcadık. Düne kadar böyle bir olayın vuku bulmamasının sebebi, Türkiye'nin, sabrını zorlayarak ortaya koyduğu soğukkanlı ve iyi niyetli tavırdır.



GERİLİMİN SAFINDA DEĞİLİZ


Türkiye, gerilimin, krizin ve husumetin safında değildir. Her zaman barışın, diyaloğun ve diplomasinin tarafında yer almıştır. Bundan sonra da biz bu tavrımızı koruyacağız. Hiç kimse bizden sınır güvenliğimizin sürekli ihlal edilmesine, egemenlik haklarımızın yok sayılmasına, hak ve hukukumuzun çiğnenmesine sessiz ve tepkisiz kalmamızı beklememeli. Bu hadiseyi tırmandırmak gibi bir düşüncemiz bulunmamaktadır. Sadece kendi güvenliğimizi ve kardeşlerimizin hukukunu savunuyoruz.



Kimse İslam ile terörü birarada ifade edemez


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye'de katledilen yüz binlere olduğu gibi, Ortadoğu ve Afrika'da öldürülenlere birer istatistik olarak bakılırsa, bu tavrın ancak terör örgütlerinin ekmeğine yağ süreceğini ifade ederek, “Dikenli tel örgülerin, yüksek duvarların arkasına saklanarak sorundan uzak kalınamayacağını artık herkesin görmesi gerekiyor. Aynı şekilde İslamofobik, yabancı düşmanı ve ırkçı tepkilerin sorunu daha derinleştirdiğini kabul etmeliyiz. Terörü bir inançla, milletle veya bölgeyle ilişkili hale getirmek hiçbir şekilde kabul edilemez, masum görülemez. Kimse nereden olursa olsun, nerede olursa olsun, İslam'la terörü bir arada ifade edemez, terörü İslam'a bir sıfat olarak kullanamaz. Buna kimsenin hakkı yoktur” diye konuştu.



Bir avuç figüran


Dünyanın bir çok bölgesinde Müslümanların zor şartlar altında yaşam mücadelesi verdiğini vurgulayan Erdoğan, “Bu yürek yaralayıcı manzaralar yetmiyormuşçasına, barış dini İslam'ı kendi kirli emelleri için araç olarak kullanan bir avuç cinayet şebekesi, her gün masum insanları, en başta da Müslümanları katlediyor. Adına DAİŞ, El Kaide, Boko Haram, Eş-Şebab denilen bu karanlık yapılar, İslam dünyasının başkaları tarafından tanzimine figüranlık yapıyor. Dikkat ediniz, bu terör örgütlerinin en öncelikli hedefi, kendileriyle aynı görüşü paylaşmayan diğer Müslümanlardır. Bu örgütler en büyük zararı İslam ülkelerine, değerlerimize, medeniyetimizin en güzide eserlerine, kütüphanelere, alimlere, ilim ve irfan yuvalarına vermiştir. Haricilerden Haşhaşilere kadar tarihte benzer örneklerini gördüğümüz bu şer şebekelerine karşı hepimizin kararlı bir duruş sergilemesi şarttır” dedi.


#Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan
#İstanbul Kongre Merkezi
#sınır güvenliği
#Rusya Federasyonu
8 yıl önce