|

Şampiyonundan demleme tüyoları

Bu yıl dünya şampiyonasında Türkiye’yi temsil etmeye hazırlanan 2016 Türkiye Çay Demleme Şampiyonu Aytül Turan, Haydarpaşa Garı’nda ilk kez gerçekleşen Uluslararası Çay Festivali’nde çay demleme tüyolarını tiryakileriyle paylaştı. Tavşan kanı çay için 4 çay bardağı sıcak suya bir çay bardağı kuru çay ölçüsünü veren Turan, “Çay demlendikten sonra 15 dakikasonra içilip, yarım saat içinde tüketilmeli” diyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 7/05/2017 Pazar
Güncelleme: 08:50 - 7/05/2017 Pazar
Yeni Şafak
2016 Türkiye Çay Demleme Şampiyonu Aytül Turan
2016 Türkiye Çay Demleme Şampiyonu Aytül Turan

eçtiğimiz hafta sonu tarihi Haydarpaşa Garı, yepyeni bir festivale ev sahipliği yaptı. İlk defa gerçekleşen Uluslararası Çay Festivali, dolu dolu iki günle çay tiryakilerine keyifli anlar yaşattı. Katılımcılar farklı ülkelerin çaylarını tadarak yeni deneyimler sunan workshoplar ve çay sohbetleri gerçekleşti. Dünyanın dört bir yanından gelen çay üreticileri ile markalar da katılımcılara yeni lezzetleri keşfettirdiler.

ÇAYLA BAHÇELE
RİNDE BÜYÜDÜ

Büyükten küçüğe herkesin yoğun ilgi gösterdiği festivalde doğru çay demlemenin püf noktalarını da sizler için Türkiye Çay Demleme Şampiyonu Aytül Turan’a sorduk. Rizeli olan Turan, çayın içine doğmuş desek yeridir. Üniversitede çay eksperliği okuyan Turan, bir yandan işini yaparken diğer yandan da yarışmalara katılıyor. Geçtiğimiz yıl Türkiye’de dördüncü kez gerçekleşen şampiyonada 2016 birincisi olan Turan, Eylün ayında Çin’de gerçekleşecek olan Dünya Çay Demleme Şampiyonası’nda Türkiye’yi temsil edecek. Türkiye’nin çay kültürü ve üretimi konusunda zengin olduğunu belirten Turan, “Çay tercihimiz kesinlikle yerel olmalı. Dünyada hak ettiği değeri kazanmasi için elimizden geleni yapacağız” diyor.


YARIM SAAT
İÇİNDE TÜKETİN

Çayın üzerine sıcak su dökerek haşlama yapılmasını doğru bulmayan Turan, “Sıcak suyun üzerine kuru çay dökülerek 15 dakika kadar demlenmesi beklenmeli. Demlendikten sonra yarım saat içinde de tüketilmeli. Tavşan kanı bir çay demlemek istersek altlı üstlü iki demlik kullanıyoruz. Alt demlikte kaynayan sıcak sudan 4 çay bardağını üst demliğe alıyoruz. Üzerine de bir çay bardağı kuru çay ilave ediyoruz. Bundan daha fazla yapmak isteyenler 8’e 2, 12’ye 3 diye arttırabilirler ölçüyü. Eğer bu ölçüler fazla demli gelirse bir çay bardağı sıcak su için bir tatlı kaşığı kuru çay, açık ve hafif bir lezzet sağlar. İnce bir püf nokta vermek gerekirse çay demlenirken demliğin akıtma yeri bir tıpayla kapıtalarak aromasının içerde kalmasi sağlanabilir. Demlik tercihi de porselen olmalı. Gerçek çay lezzeti porselende daha iyi yakalanıyor. Bardak olarakta tabii ki ince belli bardak kullanılmalı. Çayı hissederek içmeyi sağladığı gibi hızlıca soğumasını da engelliyor” şeklinde konuşuyor.


İyi çay için suya dikkat

Kaliteli bir çay içmek için suyun önemli olduğuna dikkat çeken Aytül Turan, “Suyun ph değeri kesinlikle 5 buçuğun altında ve 8’in üzerinde olmamalı. Kaynatılıp bekleyen suyla çay demlenmemeli. Taze su kullanılmalı. Ayrıca kar suyuyla çay demlenmesini tavsiye ederim. Karın içeriğindeki mineral çayın daha lezzetli ve aromalı olmasını sağlıyor. Çay demlendikten sonra da suya dikkat etmek gerekiyor. Tekrar tekrar ısıtılmamalı. Çünkü üst demlikteki çay alttan gelen ısıyla homojen yapısını kaybediyor” ifadelerini kullanıyor.


#Çay
#Demleme
#Festival
7 yıl önce