|

Şampiyonuz yüzümüze bakan yok

Geçtiğimiz haftalarda Yunanistan’da yapılan Büyükler Avrupa Kick Boks Şampiyonası’nda Milli Takıma iki altın madalya kazandıran Duygu Turan ve Yahya Alemdağ, buruk bir sevinç yaşıyor. Öncesinde de birincilikleri olan şampiyonlar halkın ve medyanın ilgisizliğinden şikayetçi.

Yeni Şafak
04:00 - 4/12/2016 Pazar
Güncelleme: 16:20 - 4/12/2016 Pazar
Yeni Şafak

Yunanistan'ın Loutraki kentinde 19-26 Kasım tarihleri arasında gerçekleşen Büyükler Avrupa Kick Boks Şampiyonası'nda Milli Takımımız 2 altın, 5 gümüş, 22 bronz madalyayla yurda döndü. Altın madalya kazanarak şampiyon olan Duygu Turan ve Yahya Alemdağ, İstiklal Marşı'nı okutmaktan ve Türk bayrağını dünyada dalgalandırmak dolayı gurur duysalar da buruk bir sevinç içindeler. Çünkü onlar ringlerdeki başarılarının ve elde ettikleri şampiyonlukların bir ülkemizde futbol kadar ilgi görmemesinden şikayetçiler. Şampiyon olarak Türkiye'ye döndüklerinde ne havalimanında karşılanmışlar ne de basın da yer almışlar. Üstelik Turan ve Alemdağ'ın bu ilk Avrupa şampiyonlukları da değil. Dördüncü kez Avrupa Şampiyonu olan Turan'ın dünya şampiyonluğu bile var. Dünya ikinciliği olan Alemdağ'ın ise bu üçüncü Avrupa şampiyonluğu. Ne olursa olsun gelecek yıl dünya şampiyonasında Türkiye'yi temsil etmekten vazgeçmediklerini söyleyen şampiyonların her ikisi de "Şampiyon olduk ama yüzümüze bakan yok" diyor.



GÜNDE SADECE İKİ SAAT UYUDUM


Duygu Turan, memur bir baba ile ev hanımı bir annenin çocuğu. Kendisi gibi sporla ilgilenen erkek kardeşi ve ablası var. Kick boks sporuna 8 yıl önce eski bir dünya şampiyonu olan Hasan Fahri Şen hocanın yanında başlayan 23 yaşındaki Duygu Turan, aynı zamanda hemşire. Şişli Etfal Hastenesi Kardiyoloji bölümünde çalışan Turan'ın bu başarısı dışında üç Avrupa Şampiyonluğu ve bir de dünya şampiyonluğu bulunuyor. Türkiye şampiyonluklarında ise uzun yıllar kimseye yenilmeyen Funda Diken'i bile alt eden Turan, 2014 yılının en iyi sporcusu da seçilmiş. Şampiyonalara hazırlanırken 53 kilodan 48 kiloya düştüğünü söyleyen Turan, "Hastanede yoğun bir çalışma tempom var. Nöbetten çıkıp koşuya gidiyorum. Oradan antreman için kulübe geliyorum. Son zamanlarda günde çift antreman yapıyorduk hocamla. İki saatlik uykuyla tekrar işe gidiyordum" diyerek sıkı bir hazırlık süreci geçirdiğini ifade ediyor.



HASTANEDEN ANTREMANA KOŞUYOR


Üniversitede okurken Kocaeli'nde kulüp bulamadığından dolayı her hafta sonu İstanbul'a geldiğini anlatan Turan, "Gelemediğim zamanlar ise hocamın gönderdiği kum torbasıyla kendi başıma antremanlar yaptım. Okuldaki öğretmenlerim bir tercihte bulunmamı istediler ama ben hem bölümümü birincilikle bitirdim hem de kick bokcda da şampiyon oldum. Okul bitti derken bu kez de hastane nöbetleri başladı. Milli sporcu olmamıza rağmen kimse bize yardımcı olmadı. Biz her şeyi kendi imkanlarımızla yapıyoruz. Benim dışımda bu sporu yapabilmek için okulunu bırakan, ayakkabısı kıyafeti olmadığı halde köyünden gelen arkadaşlarımız var. Türk sporcuları gerçekten fedakarlıklar gösteriyor ama değer görmüyor. İyi sporcular hep özel kulüplerden çıkıyor" diyor.



Futbolu bıraktım






Milli Takımımıza 2 Altın madalya kazandıran sporculardan biri olan Yahya Alemdağ'ın bu üçüncü Avrupa Şampiyonluğu. Dünya ikinciliği de olan 28 yaşındaki Alemdağ, 14 yıldır kick boks yapıyor. Gelecek yıl Brezilya'da gerçekleşecek dünya şampiyonasında birinci olmayı hedefleyen Alemdağ, "Şampiyon oluyoruz ama değer görmüyoruz. Türkiye'nin adına duyurmak gurur verici ama bu yüzden buruk bir sevinç yaşıyoruz" diyor. Bir yandan da spor eğitmenliği yapan Alemdağ, kick boksa başlayışını şöyle anlatıyor: "Ben futbol oynuyordum fakat çeşitli sebeplerden dolayı soğudum. Mahalleden 6-7 arkadaş toplanıp kick boksa gidelim dedik. Onlar bıraktı ben devam ettim. Şu an Çaykur Rize Spor Kulübü sporcusuyum. Öncesinde bireysel çalışıyordum."



Kadınların ilgisi daha fazla






Kick boksun son zamanlarda çok popüler bir spor dalı olduğunu da söyleyen Alemdağ, "Kick boksda amatör ve lisanslı olarak Türkiye'de 100 bini aşkın sporcu var. Profesyonel maçlar çok fazla. Ben de canlı yayın dövüşlerine çıkıyorum. Halk tarafından da baya ilgi görüyor. Erkeklerin yanı sıra son zamanlarda kadınların ilgisi daha fazla. Savunma sporu olarak tercih edenlerin yanı sıra fit bir vücuda sahip olmak isteyenler de soluğu spor kulüplerinde alıyor. Benim kadın öğrencilerim de var. Fakat spor dalı olarak bizim ülkemizde olimpik ve olimpik olmayan diye ayrım yapılıyor. Biz de bu ayrımın mağduruyuz. Türk bayrağı altında mücadele edip istiklal Marşını okutuyoruz ama ne yazık ki futbol gibi sesimizi duyuramıyoruz" ifadelerini kullanıyor.





#Kick Boks Şampiyonası
#Milli Takım
#Yahya Alemdağ
#Duygu Turan
7 yıl önce