|

Sanayinin çarkları geri kazanım su ile dönecek

Kocaeli'nde içme suyu kaynaklarının korunması amacıyla hayata geçirilen proje kapsamında, atıksu arıtma tesislerinden çıkan sular sanayi kuruluşlarınca kullanabilir hale getirildi. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Karaosmanoğlu, "Bu sayede hem atıksuyu değerlendireceğiz hem de önemli miktarda su tasarrufu sağlayacağız" dedi.

Yeni Şafak
10:49 - 19/11/2014 Çarşamba
Güncelleme: 09:05 - 19/11/2014 Çarşamba
AA

Kocaeli'nde içme suyu kaynaklarının korunması amacıyla hayata geçirilen proje kapsamında, atık su arıtma tesislerinden çıkan sular fabrikalarda proses suyu olarak kullanılabilir hale getirildi. Kentteki 5 fabrikaya geri kazanım suyu verilmeye başlandı. Geçen yıl yaşanan aşırı kuraklığın ardından Kocaeli Su ve Kanalizasyon İdaresi'nce (İSU) başlatılan "Geri Kazanım Suyu Projesi" kapsamında, arıtma tesislerinden çıkan sular kum filtre, ultraviyole ışınları ve klor dezenfeksiyonunu içeren işlemlerden geçirilerek sanayi üretiminde kullanılabilir hale getirildi. Yılda 120 milyon metreküp atık suyun arıtmadan geçirildiği kentte, proje sayesinde sanayi kuruluşlarının yeraltı ve içme suyu kaynaklarından aldığı su miktarının azaltılması hedeflenirken, tonu 3 liradan satılacak geri kazanım suyundan 5 firma kullanmaya başladı. 


ATIK SUYUN YÜZDE 99'U ARITILIYOR

Arıtma tesislerinde inceleme yapan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, yaptığı açıklamada, Kocaeli'nin büyük bir sanayi şehri olmasına rağmen gösterdikleri gayretli çalışmalarla her geçen gün kentin hem toprağını hem suyunu hem de havasını daha temiz hale getirdiklerini söyledi.  Atık su arıtma tesislerinin de bu anlamda çok önemli olduğunu vurgulayan Karaosmanoğlu, daha önce evlerden ve sanayiden gelen bütün kirli suların yüzde 99'unu bu tesislerde arıtıp, doğal ortama verdiklerini kaydetti. 


YERALTI SULARI DA KORUNACAK

Karaosmanoğlu, şimdi bir adım daha ileri gidip, atık su arıtma tesislerinden çıkan suyu da değerlendirir hale geldiklerini dile getirerek, "Arıtma tesislerinden çıkan suyu sanayi kuruluşlarına proses suyu olarak vermeye başladık. Bu sayede hem atık suyu değerlendireceğiz hem de önemli miktarda su tasarrufu sağlayacağız. Ayrıca yeraltı suyu kullanan fabrikalara geri kazanım suyu verilmesiyle yeraltı suları da korunacak" diye konuştu. 


TÜPRAŞ'IN SU SORUNU BİTECEK

Kocaeli Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü İlhan Bayram da geçen yıl aşırı kurak bir dönem yaşadıklarını ama bu sene su durumun gayet iyi olduğunu ifade etti. Bayram, atık su arıtma tesislerinden çıkan suyu önce hızlı kum filtresinden geçirdiklerini, daha sonra zararlı bakterileri bertaraf etmek için ultraviyole ışına tabi tuttuklarını anlatarak, "Şu anda kentteki 5 sanayi kuruluşuna geri kazanım suyu veriyoruz. Tüpraş, Sapanca Gölü'nden yılda 8-10 milyon metreküp su kullanıyor. Yıl sonunda yeni tesisleri açılacak. Dolayısıyla ihtiyacı 15 milyon metreküp seviyesine çıkacak. Tüpraş'a Körfez Atık su Arıtma Tesisi'nden günlük 45 bin metreküp su vererek bu ihtiyacını karşılayacağız" ifadesini kullandı.

#sanayi
#atık
#su
9 yıl önce