|

Şanlıurfa’da gelire göre ekim yapıldı

Şanlıurfa’da pamuk fiyatları ve destek oranlarının yükselmesi ürünün ekiminde artış sağlarken, buğday ve mısırı ise azalttı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 30/05/2017 вторник
Güncelleme: 00:03 - 30/05/2017 вторник
Yeni Şafak
​Şanlıurfa’da gelire göre ekim yapıldı
​Şanlıurfa’da gelire göre ekim yapıldı

Dünyanın sayılı büyük barajlarından Atatürk Barajı’nın sağladığı sulama imkanları sayesinde tarımda büyük ivme yakalayan ve pamuk üretim merkezi olan Şanlıurfa’da, geçen yılki pamuk fiyatları ve destekleme oranlarının arttırılması, söz konusu ürününün ekiminde artış sağlarken, buğday ve mısırda ise ekim alanı azaldı.

GAP CANLANDIRDI

Ekilebilen tarım alanı bakımından, Konya ve Ankara’dan sonra üçüncü sırada yer alan Şanlıurfa, Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında sulu tarımın yaygınlaşmasının ardından Türkiye’deki pamuğun yüzde 44’ü, mercimeğin yüzde 36’sı, buğdayın yüzde 10’u, arpanın ise yüzde 11’ini üretmeye başladı. Ekim alanları her geçen yıl artan ve üreticisine kazandırdıklarından dolayı Harran’da “beyaz altın” olarak adlandırılan pamuk, lifiyle tekstil, çiğidiyle yağ sanayisine, küspesiyle de hayvancılık sektörüne büyük ölçüde ham madde sağlıyor.

Harran Üniversitesi (HRÜ) Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu, Türkiye’de tekstilin, ülkeye döviz kazandıran bir sektör olduğunu, bu sektörün ham maddesi olan pamuğun ise önemli bir kısmının ithal edildiğini belirtti. Ülke pamuk üretiminin yaklaşık 3’te 2’sinin Şanlıurfa’dan elde ediliyor.

#Harran Üniversitesi
#Mehmet Ali Çullu
7 лет назад