|

Sarp Kuray'ın 21 yıllık davasına onama

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, "Yasa dışı 16 Haziran Örgütü'nü kurup yönettiği" gerekçesiyle yargılanan ve AİHM'in ihlal kararı sonrası yeniden yargılanarak tekrar müebbet hapis cezasına çarptırılan Sarp Kuray'ın cezasını onadı.

Aa
00:00 - 2/07/2014 Çarşamba
Güncelleme: 10:32 - 2/07/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Sarp Kuray'ın 21 yıllık davasına onama
Sarp Kuray'ın 21 yıllık davasına onama

Yargılaması 21 yıl süren ve daha önce 4 kez bozulan Sarp Kuray hakkındaki davanın temyiz incelemesi Yargıtay 9. Ceza Dairesince tamamlandı.

Davanın karar duruşmasına Sarp Kuray'ın eşi sinema sanatçısı Nur Sürer ile yakınları katıldı.

Daire, Kuray'ın yeniden yargılanmasının ardından aldığı müebbet hapis cezasını onadı.

Kararın ardından konuşan Nur Sürer, çok üzgün olduğunu belirterek, kararı eleştirdi.

Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunacaklarını bildiren Sürer, "Anayasa Mahkemesi son dönemde kurtarıcı oldu. Biz de Anayasa Mahkemesine başvuracağız" dedi.

Davanın geçmişi

Sarp Kuray hakkında, "Yasa dışı 16 Haziran Örgütü'nü kurup yönettiği ve örgüt adına 1986-1990 yılları arasında öldürme, yaralama ve bombalama gibi çok sayıda eylemin talimatını verdiği" iddiasıyla 1993 yılında dava açıldı.

Davaya bakan İstanbul 1 No'lu DGM Kuray'ın beraatine karar verdi.

Kararın temyiz edilmesi üzerine dosyayı görüşen Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Sarp Kuray'ın "yasa dışı örgüt lideri olmak" suçunu düzenleyen TCK'nın 168. maddesinin 1. fıkrası uyarınca cezalandırılması gerektiğini belirterek kararı "esastan" bozdu.

Bunun üzerine, tekrar İstanbul 1 No'lu DGM'de yargılanan Kuray, bu kez "yasa dışı 16 Haziran Hareketi adlı örgütün yöneticisi olduğu" gerekçesiyle 12 yıl ağır hapis cezasına çarptırıldı.

Temyiz üzerine dosyayı tekrar inceleyen Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Kuray hakkında TCK'nın "Anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye teşebbüs etmek" suçunu düzenleyen 146. maddenin 1. fıkrasınca dava açıldığı ancak "yasa dışı örgüt yöneticisi olmak" suçundan hüküm kurulduğu gerekçesiyle mahkumiyet kararını bu kez "usulden" bozdu.

Bozma üzerine tekrar yargılama yapan mahkeme, Kuray'ı bu kez "16 Haziran Hareketi adlı örgütün yöneticisi olduğu" gerekçesiyle 12 yıl 6 ay ağır hapis cezasına çarptırdı.

Bu kararın da temyiz edilmesi üzerine Yargıtay, TCK'nın 146. maddesinin 1. fıkrasına göre hüküm kurulması gerektiğine işaret ederek, yerel mahkeme kararını tekrar bozdu.

Bu karar üzerine Kuray hakkında yargılamayı yapan İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi, sanığı, eski TCK'nın 146. maddesinin 1. fıkrası uyarınca müebbet hapis cezasına çarptırdı. Bu karar da temyiz edildi ve dosya 4. kez Yargıtay'ın önüne geldi.

Bu kararın ardından davanın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 9. Ceza Dairesi, İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesinin kararını bu kez "eksik imza ve sanık adının tutanağa yanlış yazıldığı" gerekçeleriyle "usulden" tekrar bozdu.

Usul eksikliklerini gideren mahkeme, 2008 yılında Kuray'a yeniden TCK'nın 146. maddesi gereğince müebbet hapis cezası verdi ve bu karar, 5. kez geldiği Yargıtay'da onandı.

AİHM'in kararıyla yeniden başlayan dava

Yargıtay 9. Ceza Dairesinin onamasıyla kesinleşen kararla ilgili Kuray'ın avukatlarınca Mart 2009'da başvuru yapılan AİHM, 2012 yılının Temmuz ayında verdiği kararla, "savunma taleplerinin göz ardı edildiği ve yargılama süresinin makul olmadığı" gerekçesiyle Türkiye'yi 10 bin avro tazminatla cezalandırmıştı.

AİHM kararının ardından Kuray'ın avukatları, 2012 yılı Eylül ayında yargılamanın yapıldığı İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesine, "infazın ertelenmesi ve yargılamanın yeniden başlaması" talepleriyle başvurmuş ve mahkeme de infazın ertelenmesini reddedip, yargılamanın yeniden başlamasına karar vermişti.

İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesinde yeniden yargılanan tutuklu sanık Sarp Kuray, yeniden müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı.

10 yıl önce