|

Satranç sadece bir oyun değil

Bu hafta en çok tartışılan konulardan biri de satrançtı. Satranç günah mı sevap mı tartışmasına Türkiye Satranç Federasyonu da katıldı. Satranç şampiyonu Cemil Can Maradi ise satrançın sadece bir oyun olmadığını, kültürümüzün bir parçası olduğunu hatırlattı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 8/01/2017 Pazar
Güncelleme: 23:17 - 7/01/2017 Cumartesi
Yeni Şafak

Hepimizin bu hafta dikkat kesildiği tartışmalardan biri de satrançdı. Cübbeli Ahmet Hoca'nın 'satranç günahtır' açıklamasına sosyal medya üzerinden çığ gibi tepki gösterildi. En büyük tepkiyi de Türkiye Satranç Federasyonu (TSF) gösterdi. Ülkemize beşinci kez Avrupa şampiyonluğu kazandıran Cemil Can Ali Marandi ise satrancın oyundan ziyade hayatı bize tanımladığını düşünüyor.



BİR YAŞAM FELSEFESİ


Satrançta Uluslararası Usta olan Cemil Can Ali Marandi, henüz 19 yaşında. 18 Yaş Altı Genel kategorisinde yarışan, beşinci kez Avrupa şampiyonu olan ve bu sonuçla kırılması zor bir rekora imza atan Marandi "Benim için satranç bir hobi ve bir oyundan ziyade bir yaşam felsefesi ve vazgeçilmez bir tutku olmakla birlikte günlük yaşamın önemli bir parçası. Satranç tıpkı yaşamın kendisinde olduğu gibi başarı, başarısızlık, mutluluk, üzüntü, doğru, yanlış strateji ve hamlelerle doludur" diyor.



MEVLANA DA SATRANÇ OYNARDI


Günümüzden 4 bin yıl önce oynandığına dair arkeolojik bulguları olan satrancın, Çin'den Mezopotamya'ya ve Anadolu'ya kadar geniş bir coğrafyada farklı zamanlarda oynandığı biliniyor.



Rakamlarla ülkemizde satranç


Türkiye Satranç Federasyonu'nun faaliyetleri kapsamında uluslararası turnuvalarda kazanılan madalya sayısı, 15 Dünya Şampiyonluğu, 26 Dünya İkinciliği, 30 Dünya Üçüncülüğü, 47 Avrupa Şampiyonluğu, 51 Avrupa İkinciliği, 45 Avrupa Üçüncülüğü ve 4 Ülke Avrupa Şampiyonluğu ile 350'ye ulaştı. TSF'nin amacı oyuncu sayısını bir milyona çıkarmak.




#Satranç
#Cemil Can Maradi
#Türkiye Satranç Federasyonu
7 yıl önce