|

Savcıların koruması azaltıldı

Darbe girişiminden önce ve sonra FETÖ’ye ağır darbe vuran Ankara Adliyesi’ndeki kritik savcıların koruma sayısı ikiden bire düşürüldü. Savcıların “özel koruma”ları “yakın koruma”ya çevrildi. Koruması azaltılan savcılar arasında çatı davasını açan Serdar Çoşkun da bulunuyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 23/09/2017 Cumartesi
Güncelleme: 03:56 - 23/09/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
Savcıların koruması azaltıldı
Savcıların koruması azaltıldı

15 Temmuz darbe girişimi öncesinde ve sonrasında FETÖ’ye ağır darbe vuran Ankara Adliyesi’ndeki kritik savcıların koruma sayısı düşürüldü. Ankara Adliyesi’ndeki savcılar FETÖ’ye ve darbe girişimine ilişkin en kapsamlı soruşturmaları yürüttü. Terörist başı Fetullah Gülen’in de aralarında bulunduğu 73 kişilik beyin takımına dava açan savcılar, Akıncı Üssü’nde ve Genelkurmay Karargahı’nda yaşananlara dair kritik soruşturmaları tamamlayıp iddianameleri hazırladı.

AÇIK HEDEF OLDULAR

17-25 Aralık darbe girişiminden bu yana kritik rol üstlenen savcılar, yürütülen soruşturmalarla FETÖ’ye ağır darbe vurdu. Ancak FETÖ’nün açık hedefi haline gelen Anayasal Düzene Karşı Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nde görevli savcıların koruma sayısı düşürüldü. Ankara Valiliği’nin aldığı kararla, savcıların 2 olan koruma sayısı 1’e düşürüldü. PKK, DHKP-C ve DEAŞ gibi terör örgütlerine ilişkin soruşturmalara da bakan söz konusu savcılarla ilgili bu karar, yargı çevrelerinde rahatsızlığa neden oldu.

O BAŞSAVCIVEKİLİ LİSTEDE

Koruma sayısı azaltılanlar arasında en dikkat çeken isim Yargıtay Savcısı Necip Cem İşçimen oldu. 2015 Nisan’da Ankara Adliyesi’nde görevlendirilen İşçimen, Ankara’da Tren Garı, Merasim Sokak ve Güvenpark’taki 3 büyük canlı bomba saldırısı ile FETÖ, darbe girişimi soruşturmaları ve Rus Büyükelçi Andrey Karlov suikastinin yürütüldüğü Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçları Soruşturma Bürosu’nun başında bulunuyordu. İşçimen’in başında olduğu süre boyunca Anayasal Büro’da FETÖ ve darbe soruşturmalarıyla ilgili 69 ayrı dava açıldı. İşçimen, son olarak 15 Temmuz kalkışması sırasında Genelkurmay Karargahında yaşananları konu alan Yurtta Sulh Konseyi üyelerinin isim isim tespit edildiği çatı iddianamesine imza attı.

  • Statüler değişti
  • Alınan kararla ayrıca savcıların korumaları da artık “özel koruma” değil, “yakın koruma” olarak görev yapacak. Yakın koruma, korunacak kişiye konutu dışında refakat etmek suretiyle alınacak koruma tedbirlerini kapsıyor. Koruma polislerin mesai saatleri 17.00’de biteceği için savcıların korunması 24 saat boyunca yapılamayacak. Statünün değişmesiyle tahsis edilen araçlar da savcılardan alınacak. İl dışına yapılacak gezilerde de savcılar, hangi araçla nereye gideceğini ve nerede kalacağını 48 saat öncesinden bildirmesi gerekecek.
Kritik isim listeye girdi

Koruma sayısı düşürülen savcıların arasında Serdar Coşkun da bulunuyor. Coşkun, bütün il başsavcılıklarınca hazırlanan FETÖ ve darbe girişimi iddianamalerine bile giren örgütle ilgili önemli tespitlerin yer aldığı FETÖ çatı iddianamesini hazırladı. Dava neticesinde Gülen’in de aralarında bulunduğu örgütün çatısını oluşturan 73 sanığın yargılanmasına devam ediliyor. Kararla yine önemli soruşturmalara imza atan Ali Alper Saylan, Tekin Küçük ve Veli Eldemir gibi isimlerin de koruma sayısının düşürüldüğü öğrenildi.

#Darbe
#15 Temmuz
#FETÖ
7 yıl önce