|

Seçim barajında yetkimiz yok

Anayasa Mahkemesi seçim barajına ilişkin yapılan başvuruları karara bağladı. Yüksek Mahkeme, seçim barajıyla ilgili bireysel başvuruları ‘konu bakımından yetkisizlik’ nedeniyle reddetti. Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın katılmadığı toplantıda karar oy çokluğuyla alındı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 7/01/2015 Çarşamba
Güncelleme: 20:24 - 6/01/2015 Salı
Yeni Şafak
Anayasa Mahkemesi, seçim barajı ile ilgili bireysel başvuruyu reddetti. Başkan Haşim Kılıç’ın katılmadığı görüşmede karar oy çokluğu ile alındı. Hukuk çevreleri kararı yargının yasamaya müdahalesine geçit verilmediği şeklinde değerlendirdi. 

YETKİSİZLİK NEDENİYLE REDDEDİLDİ

Yüksek Mahkeme’nin kararı bireysel başvurunun yasa ve Anayasa'ya uygun olmasını denetledi. Bu kapsamda konuyu değerlendiren üyeler başvurunun “konu bakımından yetkisizlik” kararında çoğunluk sağladı. Anayasa Mahkemesi Kuruluş Kanunu’nun 45. maddesinde açıkça, ‘kanunlar ve kanun hükmündeki kararnamelerle ile ilgili bireysel başvuru yapılamayacağı’ vurgulanıyor. Sözkonusu maddenin 3’üncü fıkrasında ise; “Yasama işlemleri ile düzenleyici idari işlemler aleyhine doğrudan bireysel başvuru yapılamayacağı gibi Anayasa Mahkemesi kararları ile Anayasa'nın yargı denetimi dışında bıraktığı işlemler de bireysel başvurunun konusu olamaz” deniliyor. Bu kapsamda Yüksek Mahkeme’nin kararı anayasa ve kanunlara uygun olarak değerlendirildi.

YASAMA FAALİYETİ OLARAK TESCİLLENDİ

Anayasa Mahkemesi, Büyük Birlik ve Saadet Partisi’nin başvurusunu dünkü oturumunda görüştü. Bireysel başvurunun dairelerce görüşülmesi gerekirken Başkan Haşim Kılıç’ın devreye girerek başvuruyu Genel kurula taşımıştı. Geçtiğimiz yıl Mart ayında yapılan Anayasa Mahkemesi İçtüzüğü'ndeki değişiklikle “bireysel başvurularda uyuşmazlık halinde” başkanın başvuruyu genel kurula götürme yetkisi verildi. Bu değişiklikten 3 ay sonra ise seçim barajı ile ilgili başvuru yapıldı ve Mahkeme Başkanı Haşim Kılıç başvuruyu genel kurula götürdü. Anayasa Mahkemesi’nin bu kararı seçim barajları ile ilgili son kararın TBMM olduğunu da bir kez daha tescilledi. 

BAŞKAN KILIÇ KATILMADI

Haşim Kılıç’ın “Uyuşmazlık” gerekçesiyle görüşmenin genel kurulda yapılmasını sağladığı görüşmeye katılmaması dikkat çekti. Yüzde 10 seçim barajı ile ilgili açıklamaları kamuoyunda birçok spekülasyon yapılmasına neden olan Kılıç’ın görüşmeye daha önceki açıklamalarının “ihsas-ı rey” olabileceğini düşündüğü için katılmamış olabileceği belirtildi.  

OY ÇOKLUĞU İLE KABUL EDİLDİ

Anayasa ve yasalarda açıkça “Kanunlar ve kanun hükmündeki kararnameler konusunda bireysel başvuru yapılamaz” ilkesine rağmen başvurunun Başkan Haşim Kılıç tarafından genel kurula götürülmesi kamuoyunda tartışmalara neden olmuştu. Bu tartışmalar kararla birlikte yeni tartışmaları da getirecek. Seçim barajı ile ilgili başvurunun kanunla yapılan bir düzenleme aleyhine yapıldığı açıkça belli olmasına bu durumun da Anayasa ve yasalarda açıkça aykırılığı tespit edilmesine rağmen yine oyçokluğu ile alınması dikkat çekti.

Mevzuata göre iş yapıyoruz

Seçilmiş iktidarı gayrimeşru yöntemlerle devirmeye veya zayıf düşürmeye yönelik faaliyetlere tepki gösteren Malatya İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, “Bu girişimlerde bulunan her türlü yapılanmaya bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da karşı duracağız” dedi. 

YÖNETİMİN ÇİZGİSİ BELLİ

Yeni Şafak Gazetesi’nde 4 Ocak tarihinde yayınlanan habere ilişkin yazılı bir açıklama yapan Rektör Çelik, “Üniversitemizdeki her işlemde olduğu gibi atama işlemleri de, yürürlükteki mevzuata göre uygulanmakta, kişilerin ideolojik veya siyasi tercihleri değil, kendi çalışma alanlarıyla ilgili liyakatleri esas alınmakta” diye açıkladı.

Türkiye için hayırlı bir karar

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, AYM’nin kararını değerlendirdi. Şentop, “Sonucu itibariyle doğru bir karar. Türkiye için hayırlı bir karar olmuştu. AYM'nin baraj ile ilgili konuda bir karar verebilmesi ve vermesi doğru değildir ve mümkün değildir” dedi.

#Anayasa Mahkemesi
#Haşim Kılıç
#Büyük Birlik
#Saadet Partisi
9 yıl önce