|

Seçim takvimi resmen başladı

Yerel seçim süreci bugün itibarıyla başladı. Takvime göre, seçime katılabilecek siyasi partiler yarın ilan edilecek. Siyasi partiler aday listelerini 19 Şubat’ta seçim kurullarına verecek. Kesin aday listeleri ise 3 Mart’ta duyurulacak. Seçim propagandası ve yasakları 21 Mart’ta başlayacak.

Yeni Şafak
04:00 - 1/01/2019 Salı
Güncelleme: 01:37 - 1/01/2019 Salı
Yeni Şafak
Seçime katılabilecek siyasi partiler 2 Ocak’ta ilan edilecek.
Seçime katılabilecek siyasi partiler 2 Ocak’ta ilan edilecek.

Yüksek Seçim Kurulu’nun 31 Mart 2019 Pazar günü yapılacak mahalli idareler seçimi için hazırladığı takvim çerçevesinde seçim süreci bugün başladı. Seçim takvimine göre, seçime katılabilecek siyasi partiler 2 Ocak’ta ilan edilecek.

Muhtarlık bölgesi askı listeleri 4 Ocak Cuma günü saat 08.00’den 17 Ocak Perşembe günü 17.00’ye kadar askıda kalacak. Siyasi partilerin birleşik oy pusulasındaki yeri ise 27 Ocak’ta çekilecek kurayla belirlenecek. Siyasi partiler aday listelerini 19 Şubat’ta seçim kurullarına verecek.

Geçici aday listeleri 22 Şubat’ta, kesin aday listeleri 3 Mart’ta ilan edilecek. propaganda yasakları 21 Mart’ta başlayacak, 30 Mart saat 18.00’de sona erecek.

Seçim takviminin bazı önemli aşamaları şöyle:

  • * 1 Ocak: Seçimin başlangıç tarihi. *2 Ocak: Seçime katılabilecek partiler YSK tarafından ilan edilecek. * 4 Ocak: Saat 08.00 itibarıyla muhtarlık bölgesi askı listeleri askıya çıkarılacak . * 10 Ocak: Siyasi partilerin, Mahalli İdareler Seçimi için hangi seçim çevrelerinde hangi usul ve esaslarla aday tespiti yapacaklarını YSK’ye bildirmeleri için son gün. * 17 Ocak: Muhtarlık bölgesi listeleri askıdan indirilecek. * 27 Ocak: Partilerin oy pusulasındaki yerleri için kura çekilecek. * 31 Ocak: Seçmen kütükleri kesinleştirilecek ve seçmenlerin oy vereceği yer ve sandıklar belirlenecek. * 1 Şubat: Nüfus sayısına göre il seçim kurullarınca belediye ve il genel meclisi asıl ve yedek üye sayıları seçim çevrelerine göre tespit edilecek. * 3 Şubat: Hangi siyasi partilerin hangi seçim çevrelerinde ön seçime ya da aday yoklamasına katılacakları seçim kurullarınca ilan edilecek. * 10 Şubat: Ön seçim-aday yoklaması yapılacak. * 18 Şubat: İl seçim kurullarınca adaylara ilişkin listenin tasdikli bir örneği ilgili siyasi parti ilçe başkanlıklarına teslim edilecek. * 19 Şubat: Siyasi partilerin aday listelerini en geç 17.00’ye kadar vermelerinin son günü. * 21 Şubat: Partilerin listelerindeki eksiklikleri tamamlamaları için son gün. * 22 Şubat: 08.00’de geçici aday listeleri ilan edilecek ve itiraz başlayacak. * 28 Şubat: Seçmen kağıtlarının dökümü ve dağıtımı başlayacak. * 1 Mart: Seçim kurullarınca yapılan inceleme veya itiraz üzerine kesin verilen kararlar sonucunda ya da istifa nedeniyle partilerin aday listelerinde eksiklik meydana gelmesi halinde, ilçe veya il seçim kurullarınca partilere bildirilecek. * 2 Mart: Listelerdeki eksikliklerin partilerce tamamlanarak ilgili seçim kurullarına bildirilmeleri için son gün. * 3 Mart: Kesin aday listeleri ilçe seçim kurullarınca, büyükşehir başkanlığı için il seçim kurullarınca ilan edilecek. İl seçim kurullarınca oy pusulalarının basımı ve dağıtımına başlanacak. * 21 Mart: Seçim propagandası ve yasaklarının başlangıcı. * 24 Mart: Seçmen kağıtlarının seçmenlere dağıtımı tamamlanacak. * 29 Mart: İl ve ilçe merkezi dışında kalan köy, mahalle ve beldelerde ilçe seçim kurullarınca malzeme torbaları sandık kurulu başkanlarına teslim edilecek. * 30 Mart: Seçim propagandasının sonu. * 31 Mart: Oy verme günü. Seçim yasakları saat 24.00’te sona erecek.
#YSK
5 yıl önce