|

Şehir rehberi

Yeni Şafak ve
04:00 - 29/01/2017 Pazar
Güncelleme: 00:41 - 29/01/2017 Pazar
Yeni Şafak
Sherlock'u bir de buradan tanıyın




İki aylık polisiye dergisi 221B, bu ay Sherlock Holmes dosyasıyla okuru selamlıyor. Holmes akıl hastası mıydı? House MD dizisinin ilham kaynağı ve danışmanı, Amerikalı hekim, Emmy ödüllü gazeteci ve yazar Lisa Sanders öykülerin satır aralarından ipuçlarıyla bu sorunun şaşırtıcı cevaplarını veriyor. Abdülhamid'in polisiye hayranı olduğunu biliyoruz. Peki Conan Doyle'la tanışma hikâyesini biliyor muyudunuz? Kendi içinde polisiye muammalar içeren bu gerçek hikâyeyi Erol Üyepazarcı yazdı. Fulya Turhan, Maria Konnikova'nın aynı isimli kitabı çerçevesinde “Sherlock Gibi Düşünmek” konusunu derinlemesine irdeledi. Sevin Okyay da “Sinemanın Sherlockları”nı yazdı. Derginin bu sayısında Kara Hafta İstanbul etkinliği kapsamında İstanbul'da bulunan usta polisiyeci Philip Kerr, Elçin Poyrazlar'ın sorularını yanıtlıyor. Fulya Turhan, “Dedektifler Ne Yer Ne İçer?” sayfasında Alexander McCall Smith'in meşhur kahramanı Mma Precious Ramotswe'nin mutfağına götürüyor bizi. Daha pek çok yazıyla zenginleşen dergide “Okurdan Gelen” öyküsü ise Arda Kıpçak'tan: “Polisi Y.”



Gökhan Tepe sevenleriyle buluşuyor




20 yıl önce Çöz Beni albümüyle müzik dünyasına merhaba diyen ardından Can Özüm, Belki Hüzün Belki de Aşk, Yürü Yüreğim, Seninle Her Yere albümlerini ve Birkaç Beden Önce, Gelsen de Anlatsam single'larını yayınlayan Gökhan Tepe, Bostancı Gösteri Merkezi'ne geliyor. Kendi albümlerinin yanı sıra besteci kimliği ile sanatçı dostlarının albümlerinde de yer alan sanatçı, özellikle son yıllarda müzik dünyasında aranılan besteciler arasındaki yerini aldı . İlk gençlik yıllarımıza şarkılarıyla hem tanıklık hem de eşlik eden Tepe, geçmişten günümüze en güzel şarkılarının yer aldığı repertuvarı 4 Şubat'ta müzikseverlerle paylaşacak.



Eğitim, Kültür ve Araştırma Vakfı (EKAV) 25. yıl etkinlikleri kapsamında, yeni yılın ilk sergisinde sanatın tedavi edici gücüne dikkat çekiyor. 8 çağdaş sanatçının yer aldığı ve Nezih Çavuşoğlu'nun küratörlüğünü üstlendiği “Reçetesiz” isimli karma sergi 24 Şubat tarihine kadar sanatseverlerle buluşuyor. Bu sergiyle sosyal travmalara karşı bir parantez açıp umut dolu, pozitif bir duruş sergileyip sanatın tedavi edici gücünü vurgulamak istediklerini belirten sanatçıların eserleri Ekavart Gallery'de görülebilecek. Sergiyi Türkiye'nin ilk online sanat televizyonu www.arttv.com.tr'den de izleyebilirsiniz.



Bu konserler kaçmaz




Jazz Company müzikseverlere Şubat ayında Fötr Blues Band'ın özel performansı, İlham Gencer ve Nilüfer Verdi gibi isimlerle doyumsuz bir müzik ziyafeti yaşatacak. Birçok müzik dinleyicisine blues'u sevdiren Fötr Blues Band, 3 Şubat Cuma akşamı, İlham Gencer, 14 Şubat Salı akşamı Türkiye'nin ilk kadın caz piyanisti Nilüfer Verdi ile 'Caz'dan Yerel'e & Yerel'den Caz'a konsepti ile 24 Şubat Cuma akşamı sahne alacak.



Matematiği eğlenerek öğrenin




Sömestr tatilinde çocuklara ilgi çekici ve eğitici fırsatlar sunmayı amaçlayan Maltepe Alışveriş Merkezi, Türkiye'nin tek matematik müzesi olan Tales Matematik Müzesi'ni ziyaretçilerinin ayağına getiriyor. Aydın'a gitme fırsatı veya zamanı bulamayan öğrenciler için Türkiye'nin ilk ve tek Avrupa'nın ise en kapsamlı matematik müzesini yarından itibaren 9 Şubat'a dek İstanbul'a taşıyor. Maltepe Park Alışveriş Merkezi'ni bu tarihlerde, saat 12:00- 18:00 arasında ziyaret edenler, 7'den 70'e her yaş grubuna seslenen Tales Matematik Müzesi'nde, matematiğin özünün mantıksal ve analitik düşünme olduğunu deneylerle gösteren farklı bir dünya ile tanışacaklar.



Alimler ve kitaplar ışığında 'Arapça Fuarı'




Türkiye Arapça Kitap Fuarı ikinci kez kapılarını Arapça kitap okurlarına açmaya hazırlanıyor. Geçtiğimiz yıl ilk kez düzenlenen fuar, Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi ve Haşimi Yayınevi organizasyonuyla düzenlenmişti. Bu yıl Sultan Ahmet Medresesi'nde kitap kurtlarıyla buluşmaya hazırlanan fuar için İstanbul Sultanahmet Vakfı (İSVA), Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi (TYB) ve Haşimi Yayınevi iddialı bir içerikle hazırlandı. Türkiye, Suriye, Suudi Arabistan, Lübnan, Ürdün, Mısır, Cezayir, Tunus, Fas ve Kuveyt'ten pek çok yayınevi ve yazarın katılacağı Türkiye Arapça Kitap Fuarı “Asırlardır sönmeyen Işığımız: Alimler-Kitaplar” vurgusuyla 17- 26 Şubat tarihleri arasında kapılarını aralayacak.



Modern çağın zamane dervişi






Yazar Cem Özüak'ın modern hayatta sağlıklı bir bilinçle var olabilmenin şifrelerini paylaştığı “Metropol Dervişi” adlı kitabı Destek Yayınları'ndan çıktı. Özüak, kitabında “modern hayat” denen “aptallık çağı”nın içinde nasıl daha akıllıca yaşayabileceğimize dair bilgiler veriyor: "Ermek için Tibet'e gidip inzivaya çekilebilirsiniz. Yolculuğunuzun sonunda yepyeni farkındalıklara uyanabilirsiniz. Ancak döndüğünüzde trafikte, işte, okulda hala sorun yaşıyorsanız bir şeyler eksik kalmış demektir" Bu eksik parçayı yakalayan ve doğru yere nasıl adapte edileceğini anlatan Cem Özüak, şehir hayatının zorluklarına rağmen tam ve bütünlük içinde huzurlu bir yaşam sürmenin mümkün olabileceğinin altını çiziyor.



Pazar kahvaltınızı caz eşliğinde yapın




Siemens Ev Aletleri, Pazar kahvaltılarını caz ezgileri eşliğinde renklendirmek isteyenleri Sait Halim Paşa Yalısı'na çağırıyor. Geçtiğimiz yıl büyük ilgi gören “Kahvaltı ve Caz” etkinlikleri bu yıl da Siemens Ev Aletleri'nin sponsorluğunda gerçekleşecek. Etkinlikler her Pazar saat 10.30'da Sait Halim Paşa Yalısı'nın ödüllü şefi tarafından, Siemens'in şık ve fonksiyonel küçük ev aletleri ile hazırlanan lezzetli açık büfe ikramlarla başlayıp caz konseri eşliğinde devam edecek. Etkinliğin Şubat ayı programında Ayşe Gencer, İmer Demirer, Neşet Ruacan gibi sanatçılar bulunuyor.



Bir gencin şehir günlüğü




7'den 70'e herkese hitap eden 'Jungle Book' (Ormanın Kitabı) adlı kitabı temel alan iki perdelik dans-drama oyunu 'Şehir Orman' bugün Leyla Gencer Sahnesi'nde tiyatroseverlerle buluşuyor. Oyunun konusu kısaca şöyle: Mogli,15 yaşında şehirde yaşam savaşı veren bir gençtir. Okulda Edebiyat dersi ödevi olarak verilen 'Jungle Book' kitabını okumaya başlamasıyla gerçek dünya ve hayal dünyası arasında bir yolculuğa çıkar. Kitaptaki hayvan karakterlerini kendi hayatında karşılaştığı insanlarda ve durumlarda yaşamaya başlar. Kitaptaki hikayenin izdüşümünü şehirdeki hayatında görmeye başlar. Oyunun biletlerine Biletiva ve etkinlik günü LGOSM gişesinden temin edilebilirsiniz.



Gelin olacak kızlar bu fuara




Bu yıl 15'inci kez 3 ve 5 Şubat tarihlerinde arasında gerçekleştirilecek Evlilik Hazırlıkları Fuarı, 'Modern Zaman Gelinleri' konseptiyle evlenecek çiftlere özel bir organizasyon hazırladı. Düzenlenen defilelerle festival havasında geçecek fuarda çiftler 3 gün boyunca bambaşka bir yolculuğa çıkarken düğün hazırlığı eğlenceli ve renkli bir şova dönüşecek. Yapılacak defilede yeni koleksiyonlarla trend gelinlik modelleri sergilenecek. 2017 gelinlerinin sıklıkla kullanacağı modeller çiftlerin beğenisine sunulacak. Ünlü isimlerin de yer alacağı fuarda son gün konser etkinlikleri yapılacak.



Tatilin tadı sinemayla çıkar




Cesur Kahraman: Ejderha Büyüsü animasyon filmi geçtiğimiz Cuma günü sinemasever miniklerle buluştu. 85 dakikalık filmin yönetmen koltuğunda Depoyan Manuk veViktor Andrienko oturuyor. Filmin konusu ise kısaca şöyle: Maceraperest ve gözü pek bir çocuk olan Nicky, tıpkı babası gibi kahraman bir ejderha avcısı olmanın hayalini kurmaktadır. Ancak ülkelerine musallat olan son ejderha da yıllar önce babası tarafından avlanmıştır. Bir gün, Adler adındaki yaşlı bir büyücünün ejderhanın geri dönebileceği uyarısıyla yollara düşen babasının yanında giden Nicky, yarasa arkadaşı Eddie ile birlikte yanlışlıkla sihirli bir dünyaya geçer ve geri dönemez. Artık Nicky ve Eddie için cesaretlerini kanıtlayarak evlerine dönmenin zamanıdır. Hem de umduklarından daha fazla macera ve eğlenceyle beraber...



Arkadaşını kap indirimleri topla




Yarıyıl tatilinde KidZania'yı ziyaret eden çocuklar, gerçek hayata adım atarak tatillerini en verimli şekilde geçirme şansını yakalayacak. Karne tatili boyunca unutulmaz anılar biriktirecek çocuklara arkadaşları ile tekrardan gelebilmeleri için “Arkadaşınla Gel yüzde 50 İndirimle Gir” kuponu da karne hediyesi olarak armağan edilecek. Şubat ayındaki etkinlikler sadece yarıyıl tatiliyle de sınırlı değil. Ay boyunca 'arkadaşlığın' kutlanacağı KidZania'da çocukların en yakın arkadaşlarıyla beraber eğlenebileceği aktiviteler gerçekleştirilecek. 'Arkadaşımla KidZania' konseptiyle macera dolu hazine avı ve birçok eğlenceli aktivite çocuklar için hazırlandı. KidZania içerisinde verilen ipuçlarıyla hareket ederek hazineyi bulacak minikleri ayrıca birçok ödül bekliyor.



Bin yıllık zanaat dünyaya açılacak






Boyner Grup'un sosyal girişimcileri destekçileriyle buluşturmak için kurduğu Buluşum platformu, Türkiye'deki zanaatı ve zanaatkarları destekleyen Ustamdan girişimi ile Anadolu kültürünün dünyaya tanıtılmasına yardımcı olacak. www.bulusum.biz üzerinden 35 bin TL toplamayı amaçlayan Ustamdan girişimi, ustaların zanaatları ile tanınmış markaların buluşacağı bir köprü kuracak. Buluşum sayesinde bin yıllık usta ellerin hikayelerinin kısa film serisi ile kalıcı hale getirilmesi, oluşturulacak Dijital Zanaat Kütüphanesi ile kayıt altına alınması ve böylelikle Anadolu kültürel mirasının köklü değerlerinin Ustamdan ile gelecek nesillere de taşınması planlanıyor.

















#Sherlock Holmes
#Gökhan Tepe
#Jazz Company
7 yıl önce