|

Şehit ol ama subay olma

Ankara Beytepe Jandarma Eğitim Komutanlığı’nda astsubaylık sınavını kazanan İmam Hatipli adaylar, mülakat esnasında kapıdan döndürüldü. Sınav başvuru kılavuzunda başvuru şartı olarak adayların lisans ya da önlisans mezunu olması gerektiği yazılıyken İmam Hatipli adaylar, 28 Şubat dönemine benzer bir engelle karşı karşıya bırakıldı. Gerçek Hayat, İmam hatipli öğrencilerin asker olabildiklerini ancak iş subay olmaya gelince nasıl engellendiklerini anlattı.

Yeni Şafak ve
08:08 - 2/05/2016 Pazartesi
Güncelleme: 10:50 - 2/05/2016 Pazartesi
Gerçek Hayat

Askeri okullara girmenin dindar kişiler için sorun olmaya başlaması 28 Şubat'a kadar dayanıyor. Başvuru esnasında annesinin başörtülü olması, eğitim geçmişinin tüm ayrıntıları ile istenmesi, namaz kılanlarda oluşan topuk nasırının kontrolü engellerden birkaçı olarak tarihe geçti. 25 Nisan'da Ankara Beytepe Jandarma Eğitim Komutanlığı'nda yaşananlar vesayetin hala devam ettiğini gösterdi.



Ambargo devam ediyor


Beytepe Jandarma Eğitim Komutanlığı'mda astsubaylık sınavını kazanan İmam Hatipli adaylara mülakat sırasına imam hatipli öğrenciler dışarı çıksın" denildi. Askeri kaynaklar ise durumun ÖSYM'den kaynaklandığını iddia etti. ÖSYM'nin başvuruları alırken lise türü koduna uymayanlardan başvuru almaması gerektiğini söyleyen kaynaklar, “ÖSYM bunu yapmayınca, sınava girip buraya geliyorlar. Üstelik amfiden ayrılması istenenler sadece İmam Hatip Lisesi mezunları değil. Başka birçok mesleki okuldan da listede kodu olmayanlar çıkarıldı" dedi.



En başta kaybediyorlar


Hava, Kara ve Deniz Harp Okulları'na ve Astsubay Meslek Yüksek Okulları'nda engel daha internetteki başvuru formundan başladı. Önder İmam Hatip Liseleri Mezunları Derneği Hukuk Komisyonu Başkanı Hasan Hüseyin Kalender, bahsedilen okullara başvurmak isteyen İmam Hatip Lisesi mezunlarının internetteki başvuru formunu tıkladıklarında sayılan liseler arasında İmam Hatip Liselerinin olmaması nedeniyle başvuru yapamadıklarını anlattı.



Askere alınıyorlar ama subay olamıyorlar


Hasan Hüseyin Kalender, İmam Hatip Lisesi mezunlarının askerlik yaptıklarını, ancak iş Harp Okulları'ndan yetişerek ordu mensubu bir subay olmaya geldiğinde engellendiklerini ifade etti. Kalender, bu konu için yargı yoluna gitmeyi düşündüklerini ve şu anda başvuru dilekçelerini hazırladıklarını söyledi. Kalender, “Cumhurbaşkanı, başbakan, savcı, hâkim, doktor, her alanda kendini ispat etmiş olan İmam Hatip mezunları ne yazık ki Peygamber ocağı olarak addedilen Türk milletinin ordusuna subay olarak alınmıyor" dedi.





#Gerçek Hayat Dergisi
#şehit
#subay
#İmam Hatip
8 yıl önce