|

Sel gitti monoray geldi

Geçtiğimiz ay Mersin’de yaşanan sel sonrası şehre yapılacak raylı sistemde değişikliğe gidiliyor. Su baskını riski hafif metro yerine havaray yapılması kararını getirdi. Proje ile Akdeniz sahili boyunca Türkiye’nin en büyük havaray hattı döşenecek.

Yeni Şafak ve
04:00 - 17/02/2017 Cuma
Güncelleme: 00:37 - 17/02/2017 Cuma
Yeni Şafak
Sel gitti monoray geldi
Sel gitti monoray geldi

Mersin'de yaklaşık 1 ay önce yaşanan sel, şehre yapılacak raylı sistemlerinde değişikliğe neden oldu. Şehir yaşamını olumsuz etkileyen selde, metrekareye 246 kilo yağmur yağdı. Bir yılda Mersin'e düşen yağmur miktarının yarısının 1,5 günde yağması, ihaleye çıkılacak raylı sistem şartlarında revizyona gidilmesine neden oldu. Su baskınlarına karşı hafif metro yerine havaray yapılması kararlaştırıldı. Projenin hayata geçmesi halinde Akdeniz sahili boyunca Türkiye'nin en büyük havaray hattı döşenecek.



TALİMAT ERDOĞAN'DAN


Yaklaşık 17 kilometre uzunluğundaki hat, İstanbul'un ardından Türkiye'nin ikinci havaray hattı olacak. Proje, Mersin'e Türkiye'nin ilk şehir hastanesinin açılışı için şehre gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a aktarıldı. Erdoğan havaray için Ulaştırma Bakanlığı'na projenin hızla değerlendirilmesini istedi. Eğer proje için onay alınırsa ihale aşamasına geçecek. 1 yıl içinde de ilk kazma vurulacak.







RAYLI SİSTEM ŞART


Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, yaşanan selin ardından planladıkları hafif raylı sistem tercihinden havaraya yöneldiklerini söyledi. Göreve gelir gelmez şehir master planı hazırladıklarını bu planları yaparken özellikle dere yataklarının yanlarını açtıklarını belirten Kocamaz, yeni yapılaşma yapılmaması için kararlar aldıklarını kaydetti. Bu planın şu an bakanlıkta onay aşamasında olduğunu belirten Kocamaz, şehri için bir kez daha sel yaşanmaması için acil önlemlerin alındığını söyledi. Alınan önlemlerin sonrasında ulaşım sorununu ele aldıklarını kaydeden Kocamaz, Mersin için raylı sistemin gerekli olduğunu kaydetti.



ALTERNATİF İKİ SİSTEM


Kocamaz “Ulaşım master planında ulaşım probleminin ancak raylı sistemle çözülebileceği ortaya çıktı. İki alternatifli sistem sunuldu. Birincisi hafifi raylı sistem diğeri monoray. Mersin deniz seviyesinde. Böyle bir ortamda derinlere inmenin sıkıntılar oluşturacağını gördük. Bundan dolayı raylı sistemin üstten gitmesi ve trafiği aksatmadan gitmesini istedik.” dedi.



Mersin'e kentsel dönüşüm geliyor


Selin ardından şehirde kentsel dönüşüm de gündeme geldi. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, vatandaşı mağdur etmeden yeni bir kentsel dünüşüm içine gireceklerini söyledi. Mevcut derlerin ıslah edilmesi ve dere kenarındaki yapıların kaldırılması için 2 milyar TL'ye ihtiyaç olduğunu belirten Kocamaz, devlet yerel yönetim işbirliği ile sorunu çözeceklerini söyledi. İmar planlarının onaylanması sonrasında vatandaşın bilgilendirileceğini ifade eden Kocamaz, ilk adım olarak bir uygulama alanı ile vatandaşın mağdur edilmeden kentsel dönüşümün gerçekleştirileceğini ifade etti.





#Cumhurbaşkanı
#Recep Tayyip Erdoğan
#Mersin
#Akdeniz sahili
7 yıl önce