|

Selimiye’ye can suyu

Mimar Sinan’ın “ustalık eserim” dediği 441 yaşındaki Selimiye Camii, kapsamlı tamirattan geçecek. Yıl sonunda başlayacak çalışmalar sayesinde, caminin ömrü 50 yıl daha uzayacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 9/03/2016 Çarşamba
Güncelleme: 21:21 - 8/03/2016 Salı
Yeni Şafak

Osmanlı mimarisinin en önemli yapılarından, Selimiye Camii, kapsamlı tamirattan geçirilecek. Zamanla oluşan yıpranmaların giderileceğini aktaran Vakıflar Edirne Bölge Müdürü Osman Güneren, zemin ve elektrik tesisatı, ısıtma ve soğutma tertibatının elden geçirileceğini ifade ederek, “İnceleme sonucunda camide statik açıdan bir sorun olmadığını gördük, bu sevindirici. Tamirat projesinin kurul tarafından da onaylanması sonrası çalışmalara yıl sonunda başlamayı planlıyoruz” dedi. Çevresel ve meteorolojik etkiler nedeniyle minarelerde bozulmalar tespit edildiğini vurgulayan Güneren, bu nedenle tamirata minarelerden başlanacağını kaydetti. Güneren, “Tamirat sonrası 40-50 yıl müdahale edilmeksizin caminin ömrü uzatılmış olacak” diye konuştu.



İBADETİ engellemeyecek


Tamirat müddetince caminin hem ziyarete hem ibadete açık kalacağını belirten Güneren, şöyle devam etti: “Selimiye yalnızca Edirne için değil, Türkiye için de önemli bir değer, hatta UNESCO listesinde yer almasıyla dünya için de çok değerli. Bu nedenle tamirat sırasında hem ziyarete hem ibadete kapatmak doğru olmaz. Tedbirler alıp kısmen kapatarak yürüteceğiz.”


#Mimar Sinan
#Selimiye Camii
#ustalık eserim
8 yıl önce