|

Semih Özakça ve Nuriye Gülmen için son dakika kararı

Tutuklu yargılanan Semih Özakça'nın elektronik kelepçe şartıyla tahliye edilmesine karar verildi. Aynı davada yargılanan Nuriye Gülmen’in ise tutukluluk halinin devamına karar verildi.

Yeni Şafak
16:32 - 20/10/2017 Cuma
Güncelleme: 16:55 - 20/10/2017 Cuma
Diğer
Nuriye Gülmen ve Semih Özakça
Nuriye Gülmen ve Semih Özakça

Olağanüstü hal kapsamında çıkartılan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile meslekten ihraç edilen, işlerine dönmek amacıyla açlık grevi yapan Nuriye Gülmen ile Semih Özakça davasında son dakika kararı geldi. Silahlı terör örgütüne üye olmak, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet ve terör örgütü propagandası yapmak suçlarından yargılanan Semih Özakça'nın elektronik kelepçe şartıyla tahliye edilmesine karar verildi. Aynı davada yargılanan Nuriye Gülmen’in ise tutukluluk halinin devamına karar verildi.



Anayasa Mahkemesi tahliye talebini reddetmişti

Anayasa Mahkemesi, açlık grevindeki Nuriye Gülmen ve Semih Özakça'nın tahliye talebini reddetmişti.

"Hayati tehlike riski içeren bir sağlık sorunu bulunduğu halde cezaevinde bulunmanın yaşam hakkını ihlal ettiği" iddiasıyla Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunmuş, başvuruda Gülmen ve Özakça hakkında uygulanan tutukluluk kararının kaldırılarak tedbiren tahliyelerine karar verilmesi istenmişti.

Başvuruyu görüşen Anayasa Mahkemesi Birinci Bölümü, Gülmen ve Özakça'nın tahliyeye yönelik tedbir taleplerini oy birliğiyle reddetmişti.

İçişleri Bakanlığı raporunda

İçişleri Bakanlığı Araştırma ve Etütler Merkezi (AREM) tarafından “Bir terör örgütünün bitmeyen senaryosu Nuriye Gülmen ve Semih Özakça gerçeği” isimli 56 sayfalık Türkçe ve İngilizce dillerinde bir kitapçık hazırlanmıştı. Kitapçıkta, KHK ile görevlerinden ihraç edilme gerekçesiyle 135 gündür açlık grevinde olan tutuklu Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın geçmişte katıldıkları eylemlerden de fotoğraflar ve söylemler yer alıyordu. Kitapta şu ifadelere yer verildi: “Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın örgüte temas noktası ise Demokratik Alan Yapılanmaları. Bu yapılanma içerisinde Halk Cephesi, Dev-Genç, Devrimci İşçi Hareketi, Devrimci Memur Hareketi/Kamu Emekçileri Cephesi, TAYAD, İdil Kültür Merkezi/Grup Yorum, Halkın Hukuk Bürosu, Temel Haklar ve Özgürlükler Derneği, Halk Meclisleri ve Yürüyüş Dergisi bulunuyor.”

Kitapçıkta, iki isimin eylem süreçleri içerisinde medyada ikonlaştırıldığından bahsedilerek, “FETÖ soruşturması mağduru” imajı verilmeye çalışıldığı ancak aslında her iki ihracın gerekçesinin FETÖ soruşturması ile herhangi bir ilgisinin olmadığı belirtilmişti.


#Semih Özakça
#Nuriye Gülmen
7 yıl önce