|

Şemsipaşa Cami projesi iptal edildi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Üsküdar sahilindeki yaya yolu projesi Şemsi Paşa Camii'nin zarar görmesi sonucu durduruldu. Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, çatlak ve çökmelerin görünenden daha fazla olduğunu belirterek, "Proje iptal edilse bile kazıkları sökmek camiye şimdikinden daha fazla zarar verebilir" dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/06/2017 Cumartesi
Güncelleme: 07:28 - 24/06/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
​Şemsipaşa Cami projesi iptal edildi
​Şemsipaşa Cami projesi iptal edildi

Mimar Sinan tarafından 1580 yılında inşa edilen Şemsipaşa Camii, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin başlattığı yaya yolu projesi nedeniyle zarar gördü. Sosyal medya başta olmak üzere birçok kaynaktan belediye ve Vakıflar Genel Müdürlüğüne tepki geldi. Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, "Proje hakkında bilgimiz yok. Sosyal medya ve başka kaynaklardan duyduk. Belediyedeki yetkili arkadaşlarla birlikte inceleme yaptık ve projenin camiye zarar verdiğini gördük" şeklinde konuştu.

HALK SAHİP ÇIKTI

Şemsipaşa Camii'nde detaylı incelemeler yapıldığını söyleyen Ertem, "Sosyal medyada görünenden daha fazla çatlak ve çökme var. Proje iptal edilse bile kazıkları sökmek camiye şimdikinden daha fazla zarar verebilir. Belki kesim işlemi yapılabilir. En az zararla camiyi eski görüntüsüne kavuşacaktır” şeklinde konuştu. Ertem, “her kesimden şikayet ve tepki aldık. Halk iyi niyetle camiye sahip çıktı ve bizi göreve çağırdı" ifadelerini kullandı.


PROJE İPTAL EDİLDİ

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise projenin durdurulduğun açıkladı. "Üsküdar sahilinden Harem'e doğru sahil boyunca yürüme bandını genişletmek ve orada yaşanan yoğunluğun rahat bir hale getirilmesi açısından İBB Projeler Daire Başkanlığı tarafından bir çalışma yapıldı. Bu çalışma Koruma Kurulu tarafından da onaylanmış, proje haline getirilmiş. Denize bir miktar kazıklar çakılmak suretiyle Şemsi Paşa Cami'nin önüne sirayet eden bir noktada yol genişletilmesi düşünülmüş” diyen Topbaş kazıklama işleminin kısmen yapılmış olmasına rağmen projenin bu kısmının iptal edildiğini, diğer kısımların ise devam edeceğini dile getirdi. Topbaş, kazıkların ise sökülmeyeceğini üzerlerinin kesilmesi suretiyle çirkin görüntünün önüne geçileceğini belirtti.

Kuşkonmaz
günler
bitecekti

Kuzey güney rüzgarlarının kesişimine inşa edilen camiye kuş konmuyor. Şemsi Paşa'nın isteği üzerine özellikle böyle tasarlanan yapının bir diğer adı ise Kuşkonmaz Camii olarak biliniyor. Yaya yolu projesi hem caminin bu özelliğini bozuyor hem de fiziksel olarak zarar veriyordu.

#İstanbul Büyükşehir Belediyesi
#Üsküdar sahili
7 yıl önce