|

Sessiz kalamazdık

Uzun süredir hazırlıkları yapılan “Fırat Kalkanı” operasyonu dün gece yarısı başladı. Özel Kuvvetleri’nin öncülüğünde başlatılan operasyonu değerlendiren uzmanlar, harekatın Suriye sınırından gelecek tehlikeleri bertaraf etme amacı taşıdığı söyledi. Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın, “Hiç kimse bu tehdide Türkiye’nin sessiz kalmasını beklemesin” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/08/2016 Perşembe
Güncelleme: 21:54 - 24/08/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Müşterek Özel Görev Kuvveti ve koalisyon hava kuvvetleri tarafından Suriye'nin Halep kentine bağlı Cerablus bölgesinin terör örgütü IŞİD unsurlarından temizlenmesi amacıyla operasyon başlatıldı. PYD'nin Fırat'ın kuzeyine geçmesine izin vermeyen Türkiye, operasyon başlattı. Terörden temizlenen bölge tampon bölge olacak, ayrıca hattın güvenli olması da Türkiye'nin terörle mücadelesinde önemli bir görev yapacak.



TERÖR SIZMALARI ENGELLENECEK


Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın, Türkiye'nin Cerablus bölgesine yaptığı askeri harekatın kesinlikle bir işgal girişimi olmadığını, Türkiye'nin uluslararası hukuktan gelen haklarını kullandığını ifade etti. Caşın, “Bu harekat son derece planlı bir operasyondur. Hiç kimse yaşanan gelişmelere Türkiye'nin sessiz kalmasını beklemesin” dedi. Diğer uzman görüşleri ise şöyle:



ESKİ BÜYÜKELÇİ KANİ TORUN

: Gecikmiş bir operasyondu. Operasyonu aciliyet durumuna getiren PYD'nin Kuzey'e doğru hareketlenmesi. O bölgenin PYD kontrolüne girecek anlamına geliyordu. Türkiye müsade etmeyeceği için bu harekatı yaptı. Türkiye o bölgede ÖSO güçleri bırakıp geri çekilecek.


KIRMIZI ÇİZGİLERİMİZ VAR





DOÇ. DR. MEHMET AKİF KİREÇCİ

: Türkiye'nin deklere ettiği kırmızıçizgileri vardı. Bu konu Amerika ve Türkiye arasındaki en büyük sıkıntılarsan bir tanesiydi. IŞİD'ten boşaltılan yerlere PYD el koyuyor. Bu durumun önüne geçmek için Türkiye askeri birlikleri Suriye'ye girerek IŞİD'i saf dışı bırakmak istedi.





GERÇEK SAHİPLERİNE VERİLECEK


ESKİ AB BAKANI BERİL DEDEOĞLU

: Türkiye'nin operasyon gerçekleştirmesinde bir sıkıntı yok. Türkiye güvenli bölge yaratmak ve IŞİD ile mücadele amacı ile bölgeye gitti. ÖSO operasyonuna yardımcı oluyor. Türkiye macera peşinde koşmayacak. Türkiye IŞİD'ten boşalacak alanda PYD'nin yerleşmesine izin vermeyecek. O alanları gerçek sahiplerine iade edecek. ÖSO yerleştikten sonra orada sıkıntılı bir durum olursa Türkiye geri girecektir” dedi.



DOÇ. DR. MEHMET AKİF OKUR

: Fırat'ın batısı Türkiye'nin kırmızı çizgisi olduğunu her seferde dile getiriyordu. Türkiye'nin kırmızı çizgisi ihlal ediliyordu. Sınırımızı güvenli kılmamız lazım.



5 yıl sonra özgürlük




Türkiye'nin Cerablus'a girmesi bölgede halkında büyük sevinç yarattı. Yeni Şafak'a özel açıklama yapan Cerablus Meclis Başkanı Mahmud El Ali, 5 yıllık savaş sürecinde ilk defa kendilerine bayram havası yaşatan Türk milleti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sonsuz şükranlarını sunduklarını söyledi. Türkiye'nin müdahalesinin sınırın Suriye tarafında insanları sevinç gözyaşlarına boğduğunu anlatan Ali, “Bu hazırlıklar Cerablus'tan ibaret değil. İnşallah önümüzdeki bir ay içerisinde Kürt, Türkmen, Arap bölge halkları yeniden IŞİD ve YPG terörünün olmadığı günlere kavuşacaklar. Bu operasyon bize yeniden özgürlüğü tattırdı” dedi.





Suriye için yeni tezkere


Türkiye'nin, Cerablus'tan IŞİD unsurlarının temizlenmesi ve Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunması amacıyla gerçekleştirdiği 'Fırat Kalkanı Operasyonu' TBMM'nin geçen yıl hükümete verdiği sınır ötesi harekat yetkisi çerçevesinde yapılıyor. Hükümet, 2 Ekim'e kadar geçerli olan tezkerenin süresini bir yıl daha uzatmak için çalışma yapacak. Meclis yeni yasama yılı faaliyetlerine başlar başlamak ilk iş yeni tezkere olacak.


#Fırat Kalkanı
#Mesut Hakkı Caşın
8 yıl önce