|

Sessiz kalmayın

Türkiye’deki alim ve fikir adamları, Mısır’daki zulmü ortak bir bildiri ile kınadı. Batı dünyasının darbecilere cesaret verdiği belirtilen bildiride, ‘ben insanım’ diyen herkes, mazlumlara destek vererek zalimlere karşı sesini yükseltmeye çağrıldı.

Yeni Şafak
04:00 - 19/05/2015 Salı
Güncelleme: 20:19 - 18/05/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

Halkın yüzde 52'sinin oyu ile Mısır'ın ilk cumhurbaşkanı seçilen Muhammed Mursi ile Mısırlı alim ve Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf el-Karadavi başta olmak üzere 122 kişi hakkında verilen idam kararlarına tepkiler güçlenerek artıyor. Türkiye'nin önde gelen alim, yazar, fikir adamı ve kanaat önderleri idam kararını ortak bildiri ile kınadı. Ayrıca Türkiye Alimler Birliği Vakfı da yaptığı açıklamayla kararları utanç verici olarak niteledi.



TÜM İSLAM ÜMMETİNE KARŞI


Aralarında yazarlarımız Hayrettin Karaman, Faruk Beşer ve Yusuf Kaplan'ın da bulunduğu toplam 43 ismin imza koyduğu bildiride, “Darbeci Sisi yönetiminin verdiği ve hiçbir hukuki dayanağı olmayan keyfi idam kararlarını, tüm Müslümanlar adına lanetliyoruz” denildi.



BATILILAR CESARET VERDİ


Bildiride şu ifadelere yer verildi: “Mısır'daki darbeye, yapılan bunca katliam ve haksızlığa hiçbir tepki vermeyen, duyarsız kalan, hatta görmezden gelen ABD ve batı dünyası başta olmak üzere, bütün uluslararası toplum ve işbirlikçi Arap rejimleri de Mısır zalimlerinin bu idam kararını almalarına cesaret vermiştir. İdam kararını veren ve onlara destek olan tüm darbecileri lanetliyor, Hak'ka ve hakikate inanan tüm müminleri, inanç, düşünce ve fikir özgürlüğünü savunan ve 'ben insanım' diyen herkesi, Mısır'daki zulme sessiz kalmamaya ve bu zulüm karşısında tepkisini yükseltmeye, mazlumların sesi ve çığlığı olmaya davet ediyoruz.”



AMAÇ SUSTURMAK


Türkiye Alimler Birliği Vakfı'nın Prof. Dr. Raşit Küçük imzasıyla yaptığı açıklamada ise, hakkında idam kararı verilen Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf el-Karadavi'nin “Mursi ile aynı güdümlü mahkeme tarafından idama mahkum edildiği”ne işaret edilerek, bunun darbecilerin zulme tepki veren hakiki alimleri susturmaya yönelik tavrını açıkça ortaya koyduğu” vurgulandı.



Türkiye ayakta


Mısır'daki zulüm idaresinin Mursi ve arkadaşları hakkında verdiği idam kararlarına tepkiler tüm ülkede çığ gibi büyüyor. Bugün de Ardahan'dan İzmir'e, Elazığ'dan Aydın'a kadar binlerce kişi insanlık adına sokaktaydı.


Kararlar, ülke genelinde siyasetçiler, meslek grupları, sendika ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerince protesto edildi.



OMUZ OMUZA DURDUK


İstanbul'da Hukukçular Derneği, Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı önünde toplandı. Dernek üyesi bir grup avukat adına yapılan açıklamada, hukuksuz idam kararını tanımadıkları kaydedilerek, yaşanan haksızlık ve hukuksuzluklara tepki göstermeyen AB'yi kınandı. Ankara'da Kuğulu Park'ta toplanan Memur-Sen üyesi grup, “Darbeci mahkemenin kararları hükümsüzdür” yazılı pankart açıp, “Katil Sisi”, “Zulme lanet, İhvan'a adalet”, “Zalimlere karşı omuz omuza” yazılı Türkçe, İngilizce ve Arapça dövizler taşıdı.



HER YERDE EYLEM VAR


İstanbul'da ayrıca Memur-Sen ve Genç Memur-Sen il başkanlıkları öncülüğünde çeşitli sivil toplum kuruluşlarının üyeleri, Aksaray Metro İstasyonu Meydanı'nda sloganlarla cezaya tepki gösterdi. Trabzon, Çorum, Kocaeli, Karabük, Bolu, Sakarya, Erzurum, Van, Tokat, Elazığ, Bilecik, İzmir, Aydın, Gaziantep, Şanlıurfa, Kilis, Adıyaman, Kahramanmaraş, Rize, Kayseri, Bayburt, Bingöl, Mardin, Ağrı, Siirt ve Batman ve Konya'da da sendika, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve siyasiler, idam kararını çeşitli eylemlerle protesto etti.



Girişimleri başlattık


Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, karara ilişkin Suudi Arabistan, Katar ve diğer körfez ülkeleriyle istişarelerinin devam ettiğini belirtti. Kalın, “Şu anda mevcut mekanizmaları gözden geçiriyoruz. Başta BM olmak üzere, ilgili mekanizmaları harekete geçirmek için gerekli girişimleri yakında başlatmayı planlıyoruz” dedi.


#Muhammed Mursi
#mısır darbesi
#ibrahim kalın
#körfez ülkeleri
9 yıl önce