|

Şifa ardıç tohumunda saklı

Kaç haftadır mutfaklarda süren kış hazırlıklarını konuşuyoruz. Bu hafta da bir kış hazırlığı olan közlenmiş biber ve patlıcanın nasıl hazırlanacağını tarif ettik. Ayrıca saç bakımından soğuk algınlığına nefes açmaya kadar birçok işe yarayan ardıç tohumuyla neler yapılabileceğini de kaleme aldık.

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/09/2017 Pazar
Güncelleme: 07:01 - 24/09/2017 Pazar
Yeni Şafak
Şifa ardıç tohumunda saklı
Şifa ardıç tohumunda saklı

Bütün evlerde kış hazırlıkları sevinçli bir telaşla devam ediliyor. Közleyip salata ve aperatif olarak kullanmak için sıklıkla patlıcan ve biberleri seçiyoruz. Bugünkü tariflerimiz de közlenmiş biber ve patlıcan hakkında olacak. Aslında suyu az, dokusu dolgun bütün sebzeler bu iş için uygun. Bu konuya geçmeden önce, yine kış için yapacağımız başka bir şifalı hazırlıktan bahsetmek istiyorum. Tam çam ağaçlarının tohumlarını açtığı, bırakmak üzere olduğu mevsimdeyiz. Sürekli yeşil kalan ağaçların filizlerinin alınması için belki en uygun zamanlardayız. İçerdiği C vitamini, aromatik esansiyel yağlar nedeniyle saç bakımından soğuk algınlığından nefes açmaya kadar birçok işe yarayan bu güzelim ağacın şerbetini, sirkesini, çayını yapabiliriz.

İSTER YAĞ İSTER KOKU

Toplayacağımız ardıç tohumlarını iyice yıkadıktan sonra, bir taş ile kırıklayıp sirke mayası ve iyi kaliteli su, bir miktar da bal katarak cam kavanozda bekletelim. Uzun bekleme süresine sahip bu sirke hemen kullanılamaz olsa da bir yazı atlattığında, öksürük için kullanabilecek çok değerli bir ürüne dönüşüyor. Eğer bu kadar bekleyemem diyorsanız organik elma sirkesine ardıç tohumlarını atarak birkaç ayda ardıç sirkesinin bir benzerini elde edebiliriz. Yine aynı şekilde ardıç tohumlarıyla ya da çam ağacı yapraklarıyla yapabileceğimiz bir de aromatik yağ var. Oda parfümü olmaya aday, aynı zamanda saç bakımı için de ideal olan bu yağ için hakiki zeytinyağı kullanmamız gerekiyor. Yine çatlattığımız tohumları ya da bir taşla ezdiğimiz yaprakları zeytinyağında üç hafta güneşte, bir hafta da gölgede dinlendirerek bitkinin aromasını yağa geçirebiliyoruz.

ÇAM YAPRAKLARINDAN ŞERBET

Başka bir şey de şerbet. Bunun için çam yaprakları kullanalım. Onları yine suyunun kolay çıkması için ezelim ve cam bir kavanoza bir kat yaprak, biraz bal olarak dizelim. En son çok az sıcak suyu üzerinde gezdirip ağzını kapatalım ve güneşte birkaç gün bırakalım. Bu karışımı blenderdan geçirip bol su ilavesiyle içilecek kıvama getirebilir, kaynatarak farklı bir tad elde edebilir, içine limon, portakal, nar suyu ekleyebiliriz. Hatta sıcak olarak da tüketebiliriz. Gelelim közlenmiş biber ve patlıcan konservelerine. Közde hazırladığımız patlıcanları, biberleri ayrı ayrı sarımsak, zeytinyağı ilave ederek pişirip poşetlere doldurarak buzlukta saklayabilir, servisten birkaç saat önce cevizleri baharatla yağda kızartıp üzerinde gezdirip soframızı güzelleştirebiliriz. Ben bugün her ikisi ile birlikte yapılan bir tarifi vereceğim.

Közde patlıcan biber konserve
Malzemeler

- 5 kg patlıcan

- 5 kg kırmızı etli biber

- 250 gram cin biberi veya yeşil sivri biber

- 2 baş sarımsak

- 750 gram salça

- 2 çay bardağı sıvıyağ

- 2 tatlı kaşığı tuz

 Yapılışı:
Biberleri ve patlıcanları yıkayalım. Küçük delikler açalım. Mümkünse mangal ateşinde közleyelim. Kabuklarını soyalım ve ince ince doğrayalım, hatta ezelim. Sarımsakları soyalım, cin biberleri saplarından ayırıp yıkayalım. İkisini birlikte blenderdan geçirip ezelim ve az yağ ile tavada kavuralım. Salça ekleyelim ve kavurmaya devam edelim. En son iyice ezdiğimiz biber ve patlıcanı sırasıyla tavaya ekleyelim. Kaynamasını bekleyelim ve 10 dakika pişirelim. Sterilize ettiğimiz yani kaynar suya daldırıp çıkardığımız kavanozlarımıza sıcak sıcak dolduralım. Ağzını kapatıp tıpkı domates konservede yaptığımız gibi bir gece ters çevrilmiş halde üzeri örtülü olarak uyutalım. Ardından serin, karanlık bir yerde saklayalım.
#Ardıç
#Tohum
#Konserve
7 yıl önce