|

Silah Kanunu Tasarısı'nda değişiklik

TBMM İçişleri Alt Komisyonu, tasarı üzerindeki çalışmalarını tamamladı. Tasarıda silah ruhsatı alınırken 'heyet raporu' alma şartı korunuyor. Silah ve malzemelerin, 'yetkilendirilen kişilerce' de ithal edilmesine imkan veren düzenleme tasarıdan çıkarıldı

Aa
00:00 - 18/02/2010 Perşembe
Güncelleme: 19:51 - 18/02/2010 Perşembe
Yeni Şafak
Silah Kanunu Tasarısı'nda değişiklik
Silah Kanunu Tasarısı'nda değişiklik

TBMM İçişleri Alt Komisyonu, Silah Yasa Tasarısı üzerindeki çalışmalarını tamamladı. Alt Komisyon, tasarıda bazı değişiklikler yaptı.

Alınan bilgiye göre, AK Parti Sivas Milletvekili Selami Uzun'un başkanlığında toplanan alt komisyon, silah ve malzeme kategorilerini yeniden düzenlerken, 'askeri silah' tanımını düzenlemeden çıkardı.

Tasarıda tartışma konusu olan silah ve malzemelerin, Milli Savunma Bakanlığı, TSK, MİT, ve genel kolluk kuvvetlerinin kendi mevzuatına göre tespit ettikleri ihtiyaçlarını karşılamak üzere kendileri, kurum ve kuruluşları tarafından ithal edilmesi benimsenirken, bu maddede yer alan 'yetkilendirilen kişi' ibaresi metinden çıkarıldı.

Tasarıyla, silah edinme ve ruhsat başvuruları, en geç 6 ay içinde sonuçlandırılacak. Silah edinme yaşı; av tüfeklerinde 18, normal silahlarda ise 21 olacak. Alt komisyonda, CHP Adana Milletvekili Hulusi Güvel, yaş sınırının av tüfekleri için 21, normal silahlar için 25 olmasını istedi. Ancak, Güvel'in önerisi kabul edilmedi.

Tasarıda yapılan önemli bir değişiklikle, silah ruhsatı talebinde bulunan kişilerde, belirli bir cezaya mahkumiyetine bağlı hak yoksunluğunun bulunmaması şartı aranacak. Bu konuda yasaklanmış hakların geri verilmesine ilişkin hükümler saklı olacak.

TCK'nın göçmen kaçakçılığı, insan ticareti, kasten öldürme, cinsel saldırı, çocukların cinsel istismarı, hırsızlık, yağma, dolandırıcılık, hileli iflas, tehlikeli maddelerin izinsiz bulundurulması veya el değiştirilmesi, uyuşturucu ve uyarıcı madde imal, ticareti, bulundurulması, sahtecilik, halk arasında korku ve paniğe neden olmak için tehdit, suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, ulaşım araçlarının kaçırılması ve alıkonulması, müstehcenlik, fuhuş, kumar oynanması için yer temin etmek, dilencilik, ihaleye fesat karıştırma, zimmet, irtikap, rüşvet, suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama, devletin güvenliğine ilişkin belgeler ile Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlardan dolayı 1 yıl veya daha fazla süreyle hapis cezası alanlar, ateşli silah kullanmak suretiyle işlediği kasıtlı suçtan dolayı 1 yıl veya daha fazla hapis cezasına mahkum olanlar, örgüt mensubu suçlulara, itiyadi suçlulara, suçu meslek edinen kişilere ve mükerrirlere hiçbir zaman silah ruhsatı verilmeyecek.


-ÖZEL KOMİSYON-

Silah edinme şartlarını taşımamasına rağmene kişiye, 'hayatı ciddi tehlike içinde bulunduğu hususunda somut vakaların varlığı halinde', Valinin başkanlığında İl Emniyet Müdürü, İl Jandarma Komutanı ve MİT'in ildeki temsilcisinin katılımıyla oluşturulacak komisyon kararıyla silah ruhsatı verilebilecek. Komisyon, bu konudaki kararını oybirliğiyle alacak.

Görevde kullanılmak üzere verilenler, antika ve hatıra olanlar, miras yoluyla intikal edenler, koleksiyon amaçlı edinilenler, en az 5 yıl lisanslı olarak atıcılık sporuyla uğraşanların sporda kullandıkları hariç olmak üzere; bir kişinin aynı zamanda en fazla 5 silahı bulunabilecek. Silah edinme izin taleplerinde bu sayı dikkate alınacak.

Tasarıda, silah kayıt ve ruhsat işlemlerinde de değişiklik yapıldı. Buna göre, kuvvet komutanlıkları, görevde kullanılmak üzere verilen silahlar hariç olmak üzere, askeri birimler kendi personeline; diğer kişiler için ise Valilikler tarafından ruhsat verilecek. Valilikler ve askeri birimlerce verilen ruhsatlara ilişkin kayıtlar, İçişleri Bakanlığı bünyesinde merkezi bir sistemde tutulacak.

Alt Komisyonunun, tasarıda yaptığı bir diğer önemli değişiklik ise Silah ruhsatı alımında 'heyet raporu' alınması zorunluluğunun korunması oldu. Tasarıda tek bir doktorun ruhsat vermesine imkan tanıyan düzenleme değiştirildi.




14 yıl önce