|

Sıra askeri yargıda

Milli Savunma Bakanı başkanlığında oluşturulan komisyon, önümüzdeki günlerde 196 askeri yargı mensubunun ihracını görüşecek. Bu isimlerin arasında 15 Temmuz gecesi Genelkurmay Karargâhı'nda bulunan Genelkurmay eski Adli Müşaviri Muharrem Köse ile Mehmet Oğuz Akkuş ve Kurtuluş Kaya da bulunuyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/08/2016 samedi
Güncelleme: 03:08 - 27/08/2016 samedi
Yeni Şafak

FETÖ'cü kalkışmanın ardından tutuklanan ve görevden uzaklaştırılan 196 askeri hakim ve savcı, bağlı bulundukları komutanlıkların emrine çekildi. Bu isimlerin yerlerine önümüzdeki günlerde atamalar yapılacak. Ayrıca OHAL kapsamında çıkarılan KHK ile oluşturulan komisyon, önümüzdeki günlerde 196 askeri yargı mensubunun ihracını görüşecek. Bu isimlerin arasında 15 Temmuz gecesi Genelkurmay Karargahı'nda bulunan Genelkurmay eski Adli Müşaviri Muharrem Köse ile Mehmet Oğuz Akkuş ve Kurtuluş Kaya da bulunuyor.



KOMUTANLIKLARIN EMRİNE VERİLDİ


Milli Savunma Bakanlığı, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından, tüm askeri yargı mensuplarıyla ilgili soruşturma başlatmış, bu kapsamda 262 askeri hakim ve savcı görevden uzaklaştırılmıştı. Ayrıca bu isimlerden bazıları darbe girişimi soruşturması kapsamında tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. Bunlardan 196 askeri yargı mensubu subayın bağlı bulundukları komutanlıkların emrine verilmesi kararlaştırıldı. Söz konusu karar da Resmi Gazete'de yayımlandı. Bu isimlerin yerlerine de önümüzdeki günlerde yeni atamaların yapılacağı belirtildi.



KÖSE LİSTENİN BAŞINDA YER ALIYOR


Listedeki 196 askeri hakim ve savcının arasında da dikkat çekici isimler bulunuyor. Bunlardan, Genelkurmay Başkanlığı Hukuk İşler Müdürü Albay Muharrem Köse, Genelkurmay Başkanlığı Adli Müşavirliği Şube Müdürleri Albay Mehmet Oğuz Akkuş ve Yüzbaşı Ali Fuat Bahçavan, askeri hakimler Albay Erhan Ermişoğlu, Albay, Seyfi Bulduk, yardımcı askeri savcı Binbaşı Kurtuluş Kaya Genelkurmay Başkanlığı emrine verildi. Ayrıca 2. Ordu Komutanlığı Adli Müşaviri Albay İsmail Karataş, 2. Ordu Komututanlığı emrine, KKK Adli Müşaviri Albay Mehmet Emin Yapar KKK emrine, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi (AYİM) savcısı Yüzbaşı Muhsin Özyurt AYİM Başkanlığı emrine verildi.



MİT'TEN GELEN LİSTEDE İSMİ GEÇİYOR


Darbe girişimi soruşturması kapsamında yapılan incelemelerde bu isimlerden Köse, Akkuş ve Kaya'nın 15 Temmuz gecesi Genelkurmay Karargahı'nda olduğu belirlenmişti. Cuntacıların sıkıyönetim atama listesinde yeniden Genelkurmay Adli Müşavirliği görevine getirilmesi planlanan Köse'nin adı devletin en mahrem bilgilerinin sızdırıldığı Kozmik Oda soruşturmasında çok sık geçmişti. Tutuklanan Köse, Seferberlik Tetkik Kurulu'ndaki gizli bilgi ve belgelerin kendiliğinden savcıya teslim ettiği ortaya çıkmıştı. Öte yandan TSK'dan ihraç edilen ve tutuklanan eski Adli Müşavir Hayrettin Kaldırımcı da ifadesinde, MİT'ten gönderilen FETÖ listesinde Mehmet Oğuz Akkuş ve Ali Fuat Bahçavan'ın olduğunu belirtmişti.



Mağdurlar komisyon üyesi


Milli Savunma Bakanı başkanlığındaki komisyonda yer alan üyeler Hakim Albay Mehmet Yüzbaşıoğlu ve Hakim Albay Taner Güçlü ismi de dikkat çekti. Her iki isim, bir dönem yargı ve TSK içindeki FETÖ yapılanması tarafından hedef alınmış ve mağdur edilmişti. İzmir Güney Deniz Saha Komutanlığı Askeri Başsavcılığı görevini yürütürken cemaati soruşturmaya başlayan Güçlü, örgütü açığa çıkaran adımlar atmış, ardından da İzmir Askeri Casusluk kumpasıyla görevinden uzaklaştırılmıştı. İrtica İle Mücadele Eylem Planı iddiası üzerine gözaltına alınan Dursun Çiçek'i serbest bırakan Yüzbaşıoğlu da bu karardan sonra hedef haline gelmiş, adı İzmir Askeri Casusluk davasında geçirilmişti. Yüzbaşıoğlu, mahkemedeki görevinden alınarak 2015'te Jandarma Genel Komutanlığı Hukuk Hizmetleri Başkanlığı ve Adli Müşavirliği İdaresi Davalar Şube Müdürü olarak atanmıştı.


#FETÖ
#Oğuz Akkuş
#Ali Fuat Bahçavan
il y a 8 ans