|

Sistem değişikliğinde geç bile kalındı

Yeni Şafak ve TVNET seçim ekibi bu kez Ankara’nın en kalabalık ilçelerinden Keçiören’de referandumun nabzını tuttu. 15 Temmuz darbe girişimi sırasında 27 şehit veren Keçiörenliler, sandıkta net bir şekilde tavırlarını koyacaklarını belirtti. Sistem değişikliğinde geç bile kalındığını vurgulayan Keçiörenli vatandaşlar, yeni sistemle Meclis’in daha da güçleneceğini söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/03/2017 Pazar
Güncelleme: 04:33 - 26/03/2017 Pazar
Yeni Şafak
Yeni Şafak ve TVNET, referandumun nabzını tuttu.
Yeni Şafak ve TVNET, referandumun nabzını tuttu.

Yeni Şafak ve TVNET'in bugünkü durağı Ankara'nın en kalabalık ilçelerinden biri olan Keçiören. 15 Temmuz darbe kalkışmasında 27 şehit veren Keçiören, 16 Nisan'ı bekliyor. Evet'in önde gittiği ilçede vatandaşlar Cumhurbaşkanlığı Sisteminin geç bile kaldığını dile getiriyor. Sandıkta tavrını net bir şekilde ortaya koyacağını ifade eden Keçiörenliler, yeni sistemle Meclis'in daha güçlü olacağına inanıyor.



KARASIZLAR DA OY VERECEK


656 bin seçmenin oy kullanacağı ilçede evet oyu verecekler, Türkiye'nin daha güçlü olacağını söylerken hayır oyu verecekler de mevcut sistemin devam etmesi yönünde görüşlerini belirtti. Kararsızların büyük çoğunluğu da sandığa gideceğini söyledi. Keçiören'de 18-25 yaş grubu 170 bin genç var ve ilçede 18 yaş seçilme maddesine de olumlu bakılıyor.



TEK ADAM SEÇİME GİDER Mİ?


Emekli Ahmet Karaoğlu, parlamenter sistemde kavgaların olduğunu belirterek, "Türkiye ne çektiyse parlamenter sistemden çekti. Asıl kimliğimizi bulmamız için bu sisteme evet diyeceğim" dedi. Tek adamlık ve diktatörlük iddialarına da, "Çamur at izi kalsın. Tek adam seçime gider mi? Diktatör seçime gider mi? Ya biz tek adamlıktan anlamıyoruz, ya da Kılıçdaroğlu anlamıyor" şeklinde cevap verdi.





  • Tek adamlığı bulamadım
  • Keçiören'in gençlerinden Ümmügül Karaağaç, vatanın ve milletin birliği için evet oyu vereceğini belirterek, “Bir çok Avrupa ülkeleri başkanlık ile yönetiliyor. Türkiye'nin de bu sistem ile daha iyi yönetileceğini düşünüyorum" derken, tek adamlık iddialarına da, “Maddelere bakıyorum öyle bir madde bulamıyorum. Bunları söyleyenler 18 maddeyi tam okumamışlar. Buradan onlara bir çağrıda bulunuyorum, maddeleri iyi okuyup öyle konuşsunlar" dedi.
  • Meclis güçlenecek
  • Halı yıkama işiyle uğraşan Cem Kaplan da, neden evet dediğini şöyle açıkladı: “Ülkemizi güçlendirmek için, güçlü Meclis için, daha hızlı karar alan bir sistem için. Daha büyük ve daha çabuk icraat yapan, dev projeleri artıdan bir yönetim için. Ekonomisi büyüyen Türkiye için. Huzur ve güven için. Koalisyonların ve darbelerin tamamen hayatımızdan çıkması için."
  • BÜYÜMEMİZDEN KORKUYORLAR
  • Hollanda'dan dört ay önce Türkiye'ye gelen Berhan Turhal da, “Cumhurbaşkanlığı Sistemi, hızla ilerlememizi ve gelişmemizi sağlayacak. Engelleri ortadan kaldıracak" diye konuştu. Avrupa'nın tutumunu da “Türkiye'nin büyümesinden korkuyorlar" olarak değerlendirdi.



MEVCUT SİSTEM DEVAM ETSİN


Sebahattin Koçer ve Özkan Sivri ise, mevcut sistemin daha güzel olduğunu dile getirdi. AK Parti hükümetlerinin yaptığı icraatları beğendiğini söyleyen Sivri, "Başbakanı ve cumhurbaşkanını halk seçiyor. Başkanlık ile yönetilen ülkeleri görüyoruz" diye konuştu.



MİLLET SAHİP ÇIKACAKTIR


Türkiye'nin önündeki engellerin kalkması için oyunu 'evet'ten yana kullanacağını söyleyen Furkan Kazanan da, "Vesayet odakları Türkiye'nin büyümesini engellemek için her türlü yola girdiler. 15 Temmuz'da darbe girişiminde bulundular. Bu millet vatanına, bayrağına sahip çıktı. Şimdi 16 Nisan'da yine vatanına bayrağına sahip çıkacağını umut ediyorum" ifadelerini kullandı.



KOALİSYONLAR TARİHE KARIŞACAK


Abdullah adlı vatandaş ise, "Kılıçdaroğlu gelse bile bu sisteme evet derim. Cumhurbaşkanlığı Sistemi Türkiye'nin bekası için önemli. Büyüklerimiz anlatıyor, eskiden Türkiye'nin çok badireler atlattığını. Ama şimdi bu yeni sistem sayesinde darbeler başta olmak üzere koalisyonlar tarihe kavuşacak" dedi.



SANDIĞA GİTMEYİ DÜŞÜNMÜYORUM


İlçede esnaflık yapan Erdal Bakkal da, "18 maddeye sistem olarak olumlu bakmıyorum. Hayır tarafına da bakıyorum güvenecek bir kesim olmadığı için sandığa gitmeyeceğim" diyor.



Millet yönetime el koyacak


Yeni Şafak ve TVNET ekibi olarak İstanbul'un referandum nabzını tutmaya devam ediyoruz. Şimdiki durağımız olan Ümraniye'de, 2014'teki Cumhurbaşkanı seçiminde Recep Tayyip Erdoğan'a yüzde 56, 2015 Kasım'daki seçimlerde de AK Parti'ye yüzde 55 oy çıktı. Ümraniyeli vatandaşlar 16 Nisan'daki referandum için hedef büyüterek yüzde 60 'evet' oyu çıkaracaklarını vurguluyor. Referandumla ilgili görüşlerini paylaşan vatandaşların eleştiri ve değerlendirmeleri şöyle;



HERKES HÜKÜMET GİBİYDİ


Hikmet Dinç: "Eskiden her kurum kendi başına hükümet gibiydi. Mahkemeler, Başsavcılar, Barolar, YÖK, Generaller falan hükümet gibi davranıyordu. Herkes devletin sahibi gibi hareket ediyordu. Devletin tek sahibi millettir. Yeni sistemle de devletin başında tek hükümet olacak, onu da millet seçecek. Bu yüzden destekliyorum.



EMEĞE DEĞER VERİLSİN


Ramazan ve Cemile Kurt: “Türkiye'nin kalkınmasını sağlayacak bir sistem olduğunu düşünüyorum. Devlet kalkınınca iş imkanları ve emeğin değeri de artacaktır. Biz zaten işçiyiz. Devletimiz için çalışıyoruz. Halkına daha fazla sahip çıkacak bir hükümet için 16 Nisan'da da 'evet' diyeceğiz."



EKONOMİ CANLANACAK


Osman Şahin: "Turizm sektöründen emekliyim. Ekonomi ve güven ortamı turizmi doğrudan etkilediği için bu konuları çok önemsiyorum. Bu anlamda yeni sistemin ekonomiye canlılık getireceğini, siyasi istikrar ile güven ortamının oluşacağını düşünüyorum. Bu nedenle 'evet' diyeceğim."





  • Eleştirmek yerine eğitelim
  • Fatma Özkan ve Cüneyt Ateş yeni sistemle seçilme yaşının 18'e düşürülmesiyle ilgili şu değerlendirmelerde bulundu: “Gençler, devletlerin geleceğidir. Seçilme yaşının 18'e düşürülmesi de Türkiye'nin geleceğini bugünden inşa etmesi için attığı bir adımdır. Doğru buluyorum. Avrupa'nın en genç nüfusuna sahibiz. Bu gençlerden vekil mi olur diye eleştirmek, küçük görmek yerine her aile evladını genç yaşta milletvekili olacak şekilde eğitsin, yetiştirsin. Referandum konusunda 'Evet' yakınız ama şuan kararsızım. Daha fazla inceleyip kararımızı netleştireceğiz."
#Ankara
#Keçiören
#Meclis
7 yıl önce