|

Sivas’a en büyük yatırım Brezilya’dan

14 ülkede çimento alanında faaliyet gösteren Votorantim Cimentos’un Amerika kıtası dışındaki en büyük yatırımı Sivas’ta açıldı. 140 milyon avro tutarında olan fabrika, aynı zamanda il genelinde hayata geçirilen en büyük sinai yatırım olması özelliğiyle de dikkat çekiyor. Şirket, bu yıl Türkiye’ye 35 milyon TL’lik başka bir yatırım yapmayı da planlıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 6/07/2017 Perşembe
Güncelleme: 05:30 - 6/07/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Sivas’a en büyük yatırım Brezilya’dan
Sivas’a en büyük yatırım Brezilya’dan

2017’nin ilk çeyreğinde yüzde 5 ile OECD ve Avrupa Birliği (AB) ortalamasının iki katından fazla büyüyen, hisse senedi ile tahvil-bono piyasasına yılbaşından bu yana 4.7 milyar dolarlık net yabancı girişi olan Türkiye, yatırımcılar için gözde ülke olmaya devam ediyor. 14 ülkede çimento üretimi gerçekleştiren Brezilya merkezli Votorantim Cimentos’un dün Sivas’ta açılışını yaptığı 140 milyon avro değerindeki fabrika; şirketin Güney Amerika dışındaki en büyük yatırımı olma özelliğiyle dikkat çekiyor. İnşaatı 2 yılda tamamlanan fabrikanın açılış töreni Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın katılımıyla gerçekleşti.

Votorantim Cimentos Türkiye CEO’su Şefik Tüzün, açılışta yaptığı konuşmada, Türkiye’de 2012 yılından bu yana faaliyet gösterdiklerini belirterek, “Ankara, Sivas, Yozgat ve Çorum’daki entegre fabrikalarımız ve Samsun, Nevşehir öğütme tesislerimiz, 16 hazır beton ve 2 agrega tesisimiz ile Türk çimento sektörünün önemli oyuncularından biri olduk” dedi.

TÜRKİYE’DEKİ VARLIĞIMIZI GÜÇLENDİRECEĞİZ

Türkiye’nin gelişimine ve büyümesine duydukları inançla yeni yatırım fırsatlarını hep gündemde tuttuklarını ifade eden Tüzün, “Bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz bu tesis grubumuzun en önemli yatırımlarından biri. Bu fabrika, Votorantim Cimentos’un Amerika kıtası dışındaki en büyük yatırımı olma özelliğini taşıyor” diye konuştu. Tüzün, şöyle devam etti: “140 milyon avro tutarındaki bu yatırım, aynı zamanda bugüne kadar Sivas iline yapılan en büyük sınai yatırımdır. Votorantim Cimentos olarak, Sivas’taki yeni fabrikamızın hem sektörün gelişimine katkı sağlayacağına hem de Türkiye’deki varlığımızı güçlendireceğine inanıyoruz.”



2017’DE 35 MİLYON TL
YATIRIM PLANI

Votorantim Cimentos, bugüne kadar Sivas - Ankara Hızlı Tren Hattı, Samsun Çarşamba Havalimanı, Çorum Obruk Barajı, Kayseri Adalet Sarayı gibi Türkiye’nin farklı bölgelerindeki projelerde çimento tedarikçisi olarak yer aldı. Sivas Çimento Fabrikası’nın açılışının ardından bu projelere yenilerini ekleyeceklerini belirten Tüzün, “Bu kapsamda yeni yatırımlar yapmaya da devam edeceğiz. 2017 yılı içinde hem çevrenin korunması hem de proses iyileştirilmesi kapsamında 35 milyon TL daha yatırım yapmayı hedefliyoruz” açıklamasında bulundu.

İHRACAT POTANSİYELİ VAR

Votorantim Cimentos’un küresel büyüme stratejisinde Asya, Avrupa ve Afrika bölgesinin ve bu bölge içinde de Türkiye’nin ayrı bir önemi olduğunu kaydeden Votorantim Cimentos Global CEO’su Walter Dissinger da şöyle konuştu: “Türkiye, gerek altyapı yatırımlarındaki artış gerek inşaat sektöründeki büyüme ile ve ihracat konusunda büyük potansiyele sahip.”

Kapasitesi, 1,6 milyon ton

Temelleri 1938 yılında atılan Sivas Çimento Fabrikası, hem Sivas ilinde kurulan ilk fabrika hem de Cumhuriyet tarihinde devlet eliyle kurulan ilk fabrika olma özelliği taşıyor. 85 yıllık bir geçmişe sahip olan Votorantim Cimentos, globalde yıllık toplam 57,5 milyon ton üretim kapasitesine sahip. Şirket Türkiye dahil toplam 14 ülkede faaliyet gösteriyor. Sivas Çimento Fabrikası’nın açılışıyla birlikte Votorantim Cimentos’un Türkiye’deki üretim kapasitesi yüzde 40 artarak 3,6 milyon tona çıktı. Sadece Sivas’taki yıllık toplam üretim kapasitesi 1,6 milyon tona ulaştı.



Çimento üretiminde
Avrupa'nın lideriyiz
Kendisi de Sivaslı olan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz da açılışa katıldı. Bakan Yılmaz , "80 yılda 15 milyar dolar doğrudan yabancı yatırım Türkiye'ye gelmişken son 15 yılda Türkiye'ye gelen doğrudan yatırım 170 milyar dolardır" dedi. Türkiye'ye yaptığı yatırımlar ve istihdama katkısı dolayısıyla firma yetkililerine teşekkür eden Yılmaz, çimento üretiminde Avrupa'da birinci, dünyada ikincisi olduğumuzu söyledi. Brezilya'nın da hedefinin aynı olduğunu aktaran Bakan Yılmaz, "Güney Amerika'da Türkiye'nin en büyük dostu ve bütün olaylara aynı pencereden baktığımız ülke Brezilya'dır. Brezilya ile Türkiye arasında çok sağlam bir dostluk ilişkisi var. Bu ilişki, bu yatırımla birlikte daha da devam edecektir" açıklamasında bulundu. Yabancı yatırımcıların Türkiye ilgisinin arttığına da değinen Yılmaz, şöyle devam etti: "80 yılda 15 milyar dolar doğrudan yabancı yatırım Türkiye'ye gelmişken son 15 yılda Türkiye'ye gelen doğrudan yatırım 170 milyar dolardır. Bu da ülkemizin geleceğine olan güvenin en açık göstergesidir."



#Çimento
#Sivas
#İhracat
7 yıl önce