|

Siyaseti dizayn faaliyeti

Ankara merkezli ‘paralel yapı’ iddianamesinde aralarında siyasetçi, gazeteci ve polis müdürlerinin de bulunduğu bazı kişilerin yasa dışı dinlenmesinin siyaseti dizayn etme amaçlı bir faaliyet olduğuna vurgu yapıldı.

Yeni Şafak
04:04 - 12/04/2015 Pazar
Güncelleme: 00:26 - 12/04/2015 Pazar
Yeni Şafak

Ankara Başsavcılığının, usulsüz dinlemelere ilişkin 54 şüpheli hakkında düzenlediği iddianamede, dinlemelerin, “Paralel Devlet Yapılanmasının Emniyet içerisindeki uzantılarınca organize şekilde gerçekleştirilen "yasa dışı bir eylem olduğu” bildirildi. Savcı Halil Maçkaya tarafından hazırlanarak, Ankara 8. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilen iddianamede, Ankara Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube'since 2009-2013 arasında “usulsüz dinlemeler” yapıldığının belirlendiği aktarıldı.


Emniyet müdürleri Hüseyin Aşkın, Ahmet Sula, Cihat Şerolar, İbrahim Hakkı Seydioğulları, Abdurrahman Akünal, Koray Öner, Beyti Kalaycı ve Cem Akgün hakkında, farklı isimlerle ve çıkar amaçlı suç örgütleriyle irtibatlandırmak suretiyle dinleme kararı alındığı belirtilen iddianamede, bu dinlemelerin, arşiv kaydının da yapılmadığının tespit edildiği kaydedildi.



BASKI VE SİNDİRME AMAÇLI DİNLEDİLER


İddianamede, “usulsüz dinlemelerin, Paralel Devlet Yapılanmasının Emniyet içerisindeki uzantıları tarafından organize şekilde gerçekleştirilen yasa dışı bir eylem olduğu” vurgulanarak, “Yasa dışı dinlemelerin, kendilerinden görmedikleri kamu personeli, siyasiler, medya çalışanları, sivil toplum kuruluşu çalışanları, emniyet mensupları, TSK, MİT mensupları ve işadamlarına karşı baskı ve sindirme yöntemleri olarak kullanıldığı artık bilinmektedir” denildi.



ÖRGÜTÜN BEYNİ ÜÇ POLİS ŞEFİ


İddianamede, şüphelilerden istihbarattan sorumlu eski Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Muharrem Durmaz, eski Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Hami Güney ile eski İstihbarat Şube Müdürü Zeki Güven'e “örgüt kurma ve yönetme”, emniyet mensubu 48 kişiye “suç örgütüne üye olma” suçlamaları yöneltildi.



Kilit isimleri dinlediler


İddianameye göre paralel polislerin yasadışı dinlediği bazı isimler şunlar: AA eski Haber Yayın Daire Başkanı Muzaffer Şahin, TGRT ve İHA eski Ankara Temsilcisi Nuri Elibol, Milliyet yazarı Tolga Şardan, ÖSYM eski Genel Sekreteri Mehmet Altunay, Ankara Büyükşehir eski Genel Sekreteri Altan Raşit Civan, Astsubay Aziz Albayrak, DPT Uzmanı Ertuğrul Boza, subaylar Aykut Tümer ve Mehmet Zeki Güleç, TBMM Daire Başkan Yardımcısı Erdoğan Sakal, MHP eski Milletvekili Ali Güngör, BBP eski Genel Başkan Yardımcısı Hasan Hüseyin Bozok, AK Parti Ankara eski İl Yönetim Kurulu Üyesi Cevdet Bayrak ile bir MİT görevlisinin farklı adlarla alınan kararlarla usulsüz dinlendiği tespit edildi.




#paralel yapı
#mit
#operasyon
9 yıl önce