|

Sizin eseriniz

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, darbe girişiminden 40 gün sonra resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Ankara’da, vali yardımcısı tarafından karşılandı. Biden, ülkesinin elebaşını himaye ettiği FETÖ’’nün 15 Temmuz darbe gişiminde bombaladığı Meclis’in hasar gören bölümlerini inceledi

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/08/2016 Perşembe
Güncelleme: 00:22 - 25/08/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Türkiye, Cerablus'a yönelik sınır ötesi harekatın başladığı gün ABD'nin iki numaralı ismi Joe Biden'i ağırladı. Biden'in ziyareti, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası ABD'den gerçekleşen ilk siyasi ziyaret oldu. Biden'i uçaktan inişte Esenboğa Havalimanı'nda Ankara Vali Yardımcısı Şükrü Yıldırım karşıladı. Böylelikle Biden'a ve ABD'ye gerekli diplomatik cevap da verilmiş oldu. Karşılamada, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç, ABD'nin Ankara Büyükelçilisi John Bass ve elçilik yetkilileri de yer aldı.



BEŞ DAKİKA BEKLEDİ


Biden temaslarına darbe kalkışması sırasında bombalara hedef olan Meclis'e geçmiş olsun ziyareti ile başladı. Burada aracında yaklaşık 5 dakika bekleyen Biden'i Meclis Başkanı İsmail Kahraman karşıladı. Biden ve Kahraman'ın 50 dakikalık görüşmelerine 4 partinin temsilcileri de katıldı. Görüşmede ağırlıklı olarak FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in iadesi gündeme geldi. Biden, Kahraman'a, “Olayın ertesi günü burada olmak isterdim” dedi.





KEŞKE GÜLEN BAŞKA ÜLKEDE OLSAYDI


Fetullah Gülen'in iadesine yönelik ABD ve Türk Adalet Bakanlığı yetkililerinin görüşmelerini anımsatan Biden, “İadeye Federal Mahkeme karar verecek. Eğer hukuk izin veriyorsa gereği yapılır. Keşke Fetullah Gülen başka bir ülkede olsaydı” ifadesini kullandı.



TÜRKİYE'NİN 11 EYLÜL'Ü


Biden, 15 Temmuz darbe girişimini, ABD'deki 11 Eylül saldırısına benzetti. Parlamentoda milletvekillerinin çalışmasını 'büyük bir cesaret örneği' olarak değerşendiren Biden, “O gece Meclis'i açmak cesaret işi. Bizde, sizde o günlerde seçilmişler olarak korkmadığımızı gösterdik” dedi. Kahraman ise görüşmede, “11 Eylül saldırısında Afganistan dağlarından İkiz Kuleler nasıl vurulduysa Pensilvanya'dan da Meclis'e bu saldırı yapıldı” diye konuştu. Görüşme sonrasında Biden ve beraberindekiler 15 Temmuz darbe girişiminde bombalanan TBMM'de incelemelerde bulundu. ABD'nin desteğini esirgemediği ve himaye ettiği Fetullah Gülen'in arkasındaki FETÖ hainlerinin oluşturduğu hasarı yakından gördü. Biden'e Meclis'te, tablo içine oturtulmuş, üzerinde İngilizce olarak “Bombalanmış Meclis ana binasındaki mermer parça” yazan mermer parçası hediye edildi.






HAYAL KIRIKLIĞINI GİDERİN


Meclis'in ardından Biden'ın durağı Çankaya Köşkü oldu. Başbakan Binali Yıldırım ile görüşen Biden ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından kabul edildi. Görüşmelerde, Biden'e, Türkiye'nin FETÖ ve Suriye'nin kuzeyindeki gelişmelerle ilgili hassasiyetleri anlatıldı. Görüşmelerde, terör örgütü PYD-YPG'nin Fırat'ın batısına geçmemesi konusundaki ortak vurgular da öne çıktı.Terörist başı Fetullah Gülen'in iadesine ilişkin sürecin hızlandırılması ve Türkiye'nin bu konuda yaşadığı hayal kırıklığının giderilmesi istendi.






ABD darbeyi bilmiyormuş


Darbe girişimine karşı her zaman Türkiye'yi desteklediklerini savunan Biden, “Biz olaylar olurken, bunun internet oyunu olup olmadığını, ciddi olup olmadığını anlayamadık” iddiasında bulundu. Biden, “Türk halkının cesaretine, sokaklara dökülmesine hayran kaldık. Demokrasiye siper oldular. Biz sadece onların kahramanlıklarını alkışlamakla kalmıyoruz, aynı zamanda demokrasiye bağlılıklarını da alkışlıyoruz” şeklinde konuştu. Darbenin arkasında ABD'nin olduğu yolundaki değerlendirmelere de karşı çıkan Biden, “ABD asla bu hadiseden önceden haberdar olmamıştır. Hiçbir durumda biz hiçbir şekilde bu hareketi desteklemeyiz” dedi. Gülen'in durumu konusunda Türk yetkililerle işbirliği yaptıklarını belirten Biden, bu konuda hukuka uymak


zorundak olduklarını söyledi.



KENDİSİNİ SUÇLU HİSSEDİYORMUŞ


Biden, “Suriye ve Irak'ta DAEŞ'e karşı birlikte duracağız” dedi, “YPG ve Suriye kuvvetleri Fırat'ın öbür tarafına geçmemelidir. Eğer herhangi bir şekilde geçerlerse, hiçbir zaman ABD tarafından desteklenmeyecektir” diyen Biden, geç gelişiyle ilgili şu ifadeleri kullandı: “Ben kendimi suçlu hissediyorum. Buraya gelmem biraz zaman aldı. Bu konuda kendimi kötü hissediyorum.”



Protestolarla karşılandı






Ankara'da bir grup, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ı, Çankaya Köşkü'ne geçişi sırasında protesto etti. Bir grup genç, Cinnah Caddesi'nde toplandı. “Eğer Amerikan Kongre üyeleri darbe girişimine karşı açıklamalar yaparken, Senato binası bombalansaydı #neyapardın?” ve “Biden, baydın” yazılı pankartlar taşıyan grup, yakınlarından geçerken Biden'ı ıslıkla protesto etti.



#Joe Biden
#Darbe girişimi
#YPG
8 yıl önce