|

Skandal törene ikinci inceleme

CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun, Balıkesir’de askeri törenle karşılanmasıyla ilgili Milli Savunma Bakanlığı inceleme başlattı. Bakan Işık, “Teftiş Kurulu Başkanımızı bizzat görevlendirdim. O gelecek rapora göre biz de işlem yapacağız. Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın yaptığı incelemenin bağlayıcı bir yönü yok” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/04/2017 Salı
Güncelleme: 04:05 - 25/04/2017 Salı
Yeni Şafak
Kemal Kılıçdaroğlu
Kemal Kılıçdaroğlu

16 Nisan’dan bir kaç gün önce halk oylaması çalışmaları için Balıkesir’e giden CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Bandurma 6. Ana Jet Üssü’nde askeri törenle karşılandı. Teamüllere aykırı ve seçim yasaklarını ihlal eden skandal karşılamaya ilişkin Milli Savunma Bakanı Fikri Işık’ın talimatıyla inceleme başlatıldı.

Kanal 24’te katıldığı canlı yayında, gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Bakan Işık’a, Kılıçdaroğlu için düzenlenen skandal tören de soruldu. “Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal, ‘Burada kasıt yok, ihmal var’ dedi. Siz, bir inceleme başlattınız mı?” sorusu üzerine Işık, Hava, Deniz ve Kara Kuvvetleri Komutanlıklarının, Milli Savunma Bakanına bağlı olduğunu hatırlattı. Bakan Işık, şunları kaydetti:

RAPOR İSTEDİM

“Hava Kuvvetleri Komutanı, bu olayla ilgili kendi içinde bir inceleme yapmış ama bana bağlı olduğu için benim de Teftiş Kurulum var, ben de Teftiş Kurulu Başkanımızı bizzat görevlendirdim. ‘Git, bu konuyu incele, gerektiğinde soruşturmayı yap ve bununla ilgili raporu bana getir. Hava Kuvvetleri Komutanımızın ifadesi kendi iç incelemesidir. Bağlayıcı değil. Bizzat Teftiş Kurulu Başkanını görevlendirdim.

DEĞERLENDİRECEĞİZ

‘Bizzat kendin bu incelemeyi yap ve bunun sonucunda raporunu hazırla ve bana getir.’ diye. O gelecek rapora göre biz de işlem yapacağız. Dolayısıyla şu anda Hava Kuvvetlerinin kendi iç incelemesi açısından o değerlendirme belki makul olabilir ama asıl bağlayıcı incelemeyi Bakanlık Teftiş Kurulu Başkanı yapacak. Teftiş Kurulu Başkanımızın getireceği rapora göre biz de değerlendirmemizi yapacağız.”

SORUŞTURMA AÇILABİLİR

“Orgeneral Ünal’ın açıklamasıyla bu dosya kapanmadı mı?” sorusuna Işık, “Hayır, kapanmadı. Kuvvetin kendi iç incelemesi o. Bunun bağlayıcı bir yönü yok, asıl bağlayıcı olan Bakanlık Teftiş Kurulu. Şu anda verdiğim emir inceleme ve gerektiğinde soruşturma emridir. Teftiş Kurulu Başkanı şu anda incelemesini yapıyor, bu incelemenin sonucuna göre getireceği rapor ve yapacağı teklif önemli. O teklifi, raporu görmeden bir şey söylemek doğru olmaz. Onun için çok erken” yanıtını verdi.

KASIT YOK, KUSUR VAR

Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal ise önceki gün konuyla ilgili “İnceleme, Sayın Genelkurmay Başkanı’nın direktifiyle başladı. Ben incelemeyi tamamladım, raporumu sundum. İki kelimeyle söyleyeyim, kasıt yok, kusur var” açıklamasını yapmıştı.

Hangi
saikle yapıldı

Bakan Fikri Işık, “Sizin izleniminiz nedir?” sorusu üzerine de “Bir müfettiş görevlendirdim ki bu müfettiş Teftiş Kurulu Başkanı. Normalde tören mangası çıkarılmaması gerekirken, tören mangasının çıkarılması, seçim yasaklarına rağmen, karşılamanın yapılması... Bu hangi saikle, neden yapıldı? Burada kusur var mı? Varsa kimin kurusu? Kasıt var mı? Varsa bu kasıt nereden kaynaklanıyor? Bunları oradaki müfettişin incelemesi, ona göre kendi vicdani kanaatini de koyup rapor olarak bana sunması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

#Kemal Kılıçdaroğlu
#16 Nisan 2017
#Hava Kuvvetleri Komutanı
#Abidin Ünal
#Fikri Işık
7 yıl önce