|

Sofraları Efendimiz gibi süsleyelim

İbadetlerimize dikkat ettiğimiz mübarek Ramazan-ı Şerif ayında yeme içme konusu da daha çok gündemimizde oluyor. Özellikle Ramazan ayında Resulullah’tan feyz alarak sofralarımızı süslemeliyiz. Bu yüzden Peygamber Efendimizin bir sahabenin evinde yediği hazira tarifini bugün sizlere vermek istedik.

Yeni Şafak ve
04:00 - 4/06/2017 Pazar
Güncelleme: 09:02 - 4/06/2017 Pazar
Yeni Şafak
Sofraları Efendimiz gibi süsleyelim
Sofraları Efendimiz gibi süsleyelim

Ramazan ayının ikinci pazarındayız. Her günü daha iyi değerlendirebilmek için çabalıyoruz. Ramazan yeme içme ile ilgili ibadetleri de gündemimize kattığı için daha çok sofra ile meşgul olduğumuz bir aya dönüşebiliyor. Biz yine de bunun da sevabını almak için çaba harcıyoruz. Yemek yememeye, ihtiyaç sahipleriyle aynı sofrada buluşmaya, pişirdiğimiz yemekleri komşu ve tanıdıklarımızla bölüşmeye gayret ederek dinimizin gereklerini yerine getirmeye gayret ediyoruz. Sünnete uyarak iftarda acele ediyor ve Resûlullah’ın (s.a.v.) “mübarek kahvaltı” dediği sahur yemeğini yemeyi de ihmal etmemeye özen gösteriyoruz.

DAİMA AZ YEMEK YİYİP SAĞLIKLI OLALIM

Sahur yemeği Resulullah’ın buyurduğuna göre, bereketlidir ve gündüz orucu için gereklidir. Bir hadise göre, bereketin bulunduğu bu mübarek sofraya oturanları Allah bağışlar, melekler sahur sofrasına oturanlar için dua ederler. Günümüzde sahurda neyin yenip neyin yenmeyeceği hakkında birçok şey okuyoruz. Her gün yeni bir fikir ve bilgi yer yer aklımızı karıştırsa da Resulullah’ın en doğrusunu uyguladığına olan inancımızla sahur sofralarına oturuyoruz. Resulullah’ın bu sofralarda yer yer çorba, yer yer ise sadece hurma yediğini görüyoruz. Fakat Resulullah’ın yemeklerinin temel bir özelliği, bir sırrı var ki o da az olması yani mümkün olduğunca az yemek. Demem o ki, hem iftarda hem sahurda ne yersek yiyelim daima asgari miktarda yemeliyiz ki sağlıklı olalım.

HEM DOYURUCU
HEM DE LEZZETLİ

Ramazan’da Resulullah’tan feyz alarak sofralarımızı süslemeye devam edelim, soframızda Resulullah’ı daha çok analım diye, bu hafta da onun sofrasından bir tarif verelim istedim.

Resulullah’ın hazira adlı yemeği İtban İbni Mâlik’in evinde yediğine dair bir kayıt, hadis kitaplarında bulunuyor. Resûlullah sahabenin evinde cemaatle birlikte iki rekat namaz kılar. O evde kendisine hazira adlı yemek ikram edilir. İçerisindeki koyun eti ve tam buğday unu sayesinde hem besin değeri açısından zengin hem de doyurucu olan bu çorbayı daha katı şekilde de yapmak mümkün. Her günü birbirinden bol sevapla geçen güzel bir hafta dilerim.


Hazırlanışı:
Koyun etini kavuralım. Tencereye tuzlu su ekleyerek karıştıralım. Ayrı bir yerde kavrulmuş unu su ile bulamaç haline getirelim. Tencereye yavaş yavaş ilave edelim. Hafifçe koyulaşana kadar kaynatalım ve servise alalım.
Malzemeler

(Hazira)

■500 gr doğranmış yağlı koyun eti

■7 yemek kaşığı tam buğday unu

■8 su bardağı su

■Bir tatlı kaşığı tuz

#Ramazan
#​İbadet
#Sofra
7 yıl önce