|

Soma için tek vücut

Soma faciasında geride kalanlara yardım etmek için tüm Türkiye el birliği yaptı. Devlet tarafından maaş bağlanan ailelere, hayırseverlerin topladığı 50 milyon lira dağıtıldı. Şehit ailelerine verilecek konutların yapımı ise sürüyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 14/05/2015 Perşembe
Güncelleme: 01:16 - 14/05/2015 Perşembe
Yeni Şafak

Dün Soma'da 301 can alan maden faciasının yıldönümüydü. 5 bin maden işçisinin çalıştığı ocakta ilk anda 162 işçi kurtarılmış, 301 madencinin ise cansız bedenine ulaşılmıştı. Facianın ardından geçen bir yılda, şehit madencilerin yakınlarının yaralarını sarmak için toplumun tüm kesimleri el birliği yaptı. Facianın ardından AFAD'ın koordinasyonunda yardım kampanyası düzenlendi. Kampanya kapsamında toplanan 50 milyon lira ile her ailenin hesabına 160 bin lira yatırıldı.



TORBA YASA DÜZENLEMESİ


Ailelerin maddi sıkıntılarla karşılaşmaması için ilk etapta her aileye, yaşamını yitiren madencilerin aldığı maaş kadar emekli maaşı bağlandı. Prim eksikliği nedeniyle emekliliği hak etmeyen 70 madenci için de Torba Yasa ile düzenleme yapıldı. Böylece prim borçları devlet tarafından karşılanarak bu ailelere de maaş olanağı sağlandı. Ayrıca birçok kurumun yetkilileri ve hayırseverlerce mağdurlara ayni ve nakdi yardımlarda bulunuldu.



ÇOCUKLARA EĞİTİM BURSU


Madenci aileleri için Doğuş Grubu ve Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi'nce başlatılan 301'er konutluk iki inşaat projesi tamamlandığında, her ailenin ikişer konutu olacak.


Şehit çocuklarına, hayırseverler tarafından öğrenim bursları bağlandı. Bazı firmalar üniversite bitene kadar tüm eğitim masraflarını üstlendi ve üniversite bittikten sonra da bünyelerinde iş verme taahhüdünde bulundu.



MESLEK ÖĞRENİYORLAR


Soma'da geçen bir yılda yaklaşık 4 bin 500 madenci yakınına psikososyal destek verilirken, sosyal ve ekonomik hayatın yeniden canlanması de için çeşitli projeler yürütülüyor. İşsiz kalan madencilerin eşleri, yörede açılan eğitim ve üretim merkezlerinde hem meslek öğreniyor hem ürettikleri parça başına para kazanıyor. Kazayla ilgili aralarında maden sahibinin de yer aldığı 8 tutuklunun yargılandığı dava ise halen devam ediyor.



Dualar 301 şehide


Kazada hayatını kaybedenlerin defnedildiği şehitlik, facianın 1. yıldönümünde madenci ailelerinin akınına uğradı. Türkiye'nin dört bir yanından gelen yüzlerce insan, hüznün hakim olduğu şehitlikte, acılı aileleri yalnız bırakmadı. Şehitlikte maden şehitleri için Kur'an-ı Kerim okundu, dualar edildi. Öte yandan Kızılay ve değişik kurumlar, Soma'nın değişik noktalarında çocuklara oyuncak, vatandaşlara lokma dağıttı.



#soma
#soma maden
#maden faciası
9 yıl önce