|

Son yasak kalktı

Milli Savunma Bakanlığı hazırladığı yönetmelikle önemli bir karar imza attı. Yönetmelikle Türk Silahlı Kuvvetlerinde görevli subay, astsubay ve öğrencilerin başörtüsü takmalarının önünü açıldı. Karacılar yeşil, denizciler beyaz ya da siyah, havacılar mavi başörtüsü takacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 23/02/2017 Perşembe
Güncelleme: 03:19 - 23/02/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Başörtüsü TSK'da serbest
Başörtüsü TSK'da serbest

Orduda görev yapan subay, astsubay, uzman personel ve askeri öğrencilere başörtüsü serbestisi geldi. Düzenleme iç yönetmelikle yapılarak uygulamaya girdi. Buna göre her kuvvette görev yapan kadınlar, istedikleri taktirde kıyafetine uyumlu başörtüsü takabilecekler. Düzenlemenin detaylarına ilişkin Yeni Şafak'a açıklamalarda bulunan Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, “Bence Türkiye'de artık başörtüsünün tamamen gündemden düşmesi gerekiyor. Türkiye artık bu konuları bir daha tartışmamalı” dedi. Başörtüsü daha önce de jandarma ve polis personel için serbest bırakılmıştı.



TARİHİ YÖNETMELİK HAZIRLANDI


TSK'da muvazzaf subay, astsubay ve uzman personele başörtüsü serbestisi geldi. Milli Savunma Bakanlığınca yapılan düzenleme kapsamında Türk Silahlı Kuvvetlerinde Genelkurmay karargahı, kuvvet komutanlıkları ve bağlı birliklerde görev yapan kadın subay ve astsubaylar başörtüsü takabilecek. Düzenleme iç yönetmelikle yapıldı. Milli Savunma Bakanlığı'nca hazırlanan iç yönetmelik yürürlüğe girdi. Konu iç yönetmelikle düzenlendiği için de Resmi Gazete'de yayımlanmasına gerek bulunmadığı öğrenildi.



KARACILAR YEŞİL, DENİZCİLER BEYAZ


Düzenlemeyle; Türk Silahlı Kuvvetleri Kıyafet Yönetmeliği'ne “Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri mensubu bayan subaylar, sözleşmeli subaylar, astsubaylar, sözleşmeli astsubaylar ve askeri öğrenciler ile bunların adayları ve kursiyerleri, resmi üniformalarıyla birlikte şapka, bere veya kep altına başlarına taktıkları üniforma renginden istihkak olarak verilen desensiz giysileri yüzlerini kapatmayacak şekilde takabilirler” ifadeleri eklendi.



POLİSTEN SONRA TSK'DA KALKTI


Düzenlemenin ayrıntılarını Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, TBMM'de bir grup gazeteciye açıkladı. Bakan Işık, “Biliyorsunuz başörtüsü yasağı jandarma ve poliste kalkmıştı. Jandarmadaki muvazzaf subay ve astsubaylarda, uzman çavuşlarda kaldırılmıştı. Şimdi aynı düzenleme Türk Silahlı Kuvvetleri için de geçerli olacak” dedi. Üniformalı kadın askerlerin başörtüsü standartlarına ilişkin de bilgi veren Bakan Işık, şunları anlattı:



KIYAFETE UYGUN VE DÜZ RENKTE


“Başörtüsü, kıyafetin rengine uygun düz renkte olacak. Renkli başörtüsü falan takılamayacak. Aynı renk, diyelim ki denizciyse siyah ve/veya beyaz. Karacıysa yeşil başörtüsü takacak. Yüzünü gösterecek şekilde, yüzü açık olacak. Başörtüsü serbestisi, kız öğrencileri de kapsayacak. Onlar için de geçerli olacak.”





Merve hızlandırdı


Yeni Şafak'ın “Havada bir ilk” haberiyle gündeme getirdiği başörtülü pilot adayı Merve Gürbüz düzenlemeyi hızlandırdı. Bakan Fikri Işık, başörtüsü serbestisinin asker için geç kaldığı eleştirilerinin anımsatılması üzerine de Yeni Şafak'ın manşetten duyurduğu, Hava Kuvvetleri'nin ilk başörtülü kadın pilot adayı haberine işaret etti. Bakan Işık, “Söylediğim gibi, polis ve jandarmada zaten yapılmıştı. Şimdi Hava Kuvvetleri'nde başörtülü öğrenci de müracaat edince artık bu düzenlenin yapılması ihtiyacı oldu ve yapıldı” diye konuştu.



Başörtüsü serbestisinin iç yönetmelikle yapıldığını, Resmi Gazete'de yayımlanması gereken bir yönetmelik değişikliğine gerek olmadığını anlatan Milli Savunma Bakanı Işık, “Artık Türkiye'de başörtüsü sorunu bitti diyebilir miyiz?” sorusuna da, “Bence Türkiye'de artık başörtüsünün tamamen gündemden düşmesi gerekiyor. Türkiye artık bu konuları bir daha tartışmamalı” yanıtını verdi.






#Milli Savunma Bakanlığı
#TSK
#Başörtüsü
7 yıl önce