|

Sonbaharı pırıl pırıl karşılayın

Sonbahar aylarının gelmesiyle birlikte kadınlar kışa hazırlık için mutfağın yolunu tutarken bir yandan da detaylı ev temizliği için kolları sıvadı. Temizlik yapmaya her zaman fırsat bulamayan çalışan kadınlardan bayram tatilini fırsata çevirmek isteyenler için birkaç temizlik kuralı derledik.

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/08/2017 Pazar
Güncelleme: 04:57 - 26/08/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
​Sonbaharı pırıl pırıl karşılayın
​Sonbaharı pırıl pırıl karşılayın

Ağustos ayını bitirdiğimiz şu günlerde pek çok evde de temizlik telaşı başladı. Zeminden perdelere, halılardan boya-badanaya kadar detaylı temizlik için kolları sıvayan kadınlar, temizlikte doğru bildikleri yanlışları yaparak çoğu zaman işlerini zorlaştırabiliyor. Özellikle yaz boyunca kullandığımız vantilatör ve klimaların temizliği de çoğu zaman bir çileye dönüşebiliyor. Kışa hazırlık için mutfağın yolunu tutan kadınlar da bir yandan konserveler hazırlarken bir yandan da temizliği elden bırakmamaya çalışıyor. Fakat çalışan kadınlar için tüm bunları yapmak her zaman mümkün olmuyor. Biz de bu hafta 10 günlük bayram tatilini fırsata çevirmek isteyen çalışan kadınlar için temizlikte birkaç püf noktası derledik. Bayram boyunca misafir ağırlayarak kirlenen ya da siz tatildeyken kapalı kalan evinizi temizlemek için bundan ideal bir zaman daha olmasa gerek.

CAMLARINIZ BİR TUTAM TUZLA PARLASIN

Eğer küçük bir çocuğunuz varsa temizliğe başlamadan önce ilk olarak temizlik ürünlerini erişilmesi zor olan yerlere kaldırmakla başlayabilirsiniz. Temizlik malzemelerini ve artıklarını meşrubat şişesi, saklama kabı, bardak, fincan, kase vb kaplara koymayın. Çünkü temizlik ürünlerinin yanlışlıkla yutulması sıklıkla görülen ev kazaları arasında yer alıyor. Gerekli önlemleri de aldığınıza göre artık temizliğe başlayabilirsiniz demektir. Temizliğe camları silmekle başlamak istiyorsanız temizlik suyuna bir tutam tuz ilave edip camları bu su ile silebilirsiniz. Camlardaki inatçı lekelerden kurtulmak için sakın bu lekeleri tel veya benzeri cisimlerle çıkarmaya çalışmayın. Orlonbez üzerine krem deterjan dökerek temizleyin. Böylece camı çizmemiş olursunuz. Duvar kağıdı temizliğine başlarken de yüzeyde bulunan kurşun kalem, parmak izi ve kir lekelerini deterjanla silmeye kalkışmayın. Bu lekeleri bir silgiyle silerek kağıtlarınızı temizleyebilirsiniz.

MUSLUKLARI YAĞLI KAĞITLA OVUN

Mutfak temizliğinde işe önce kullanacağınız temizlik malzelerini dezenfekte etmekle başlayabilirsiniz:

* Mikrodalga fırın sayesinde süngerinizdeki mikrop ve bakteririn yüzde 99'unu yok edebilirsiniz. Bunun için süngerinizi mikrodalga fırında iki dakika boyunca ısıtabilirsiniz.

* Su ve deterjan lekelerinden kurtulmak için musluklarınızı yağlı kağıtla ovun. Beyaz sirke de kalıplaşmış lekeleri çıkarmanızı kolaylaştıracaktır.

* Fırınınızdaki çift camın arasını bir tel ve bez ile temizleyin.

* Ekmek kızartma makinenizin içini temizlemek için de diş fırçası kullanın.

* Tost makinenizi parlatmak için ihtiyacınız olan tek şey krem tartar, tabi bir de sünger.

* Dökme demir tava ve tencerelerinizi tuzla ovarak temizleyebilirsiniz.

 Bulaşık makinesi temizleyici olarak toz limonata kullanabilirsiniz.

* Havalandırma filtresini karbonat eklediğiniz kaynar suda tertemiz hale getirin.

* Dolaplarınızın dışında biriken kirden kurtulmak için ihtiyacınız olan şeyler: Karbonat, bitkisel yağ, diş fırçası.

SICAK SU KULLANMAYA ÇALIŞIN

Banyo temizliğinde limon kullanmak işinizi kolaylaştırdığı gibi hijyen de sağlar:

* Lavabo giderinizi limon ve diş fırçasıyla ovun.

* Duş giderindeki saçlardan şikayetçiyseniz üzerine farklı bir aparat koyabilirsiniz.

* Duş başlığınızı temizlemek için sıcak su ve sirke doldurduğunuz küçük naylon poşeti kullanın.

* Küveti sıcak suyla doldurmak ya da sıcak suyu biraz açık tutarak yüzeyleri yumuşatıp; banyo temizliğini kolaylaştırabilirsiniz.

* Banyoda kullanmak istediğiniz çubuk hazneli süngeri yarısını sirke, diğer yarısını bulaşık deterjanıyla doldurduğunuzda mermerleri kolayca temizleyebilirsiniz.

* Çamaşır makinenizde biriken kirleri temizlemek için çamaşır suyu, sıcak su ve havlu kullanın.

* Tornavida ve çamaşır suyu kullanarak klozette ulaşılması güç yerlere ulaşabilirsiniz.


Zorlu yağlarda etkin çözüm

Porçöz Ekstra Güçlü Temizlik Ailesi’nin üyesi Yağ Çözücü hem bayram temizliği hem de bayram boyunca yapılan yemeklerin temizliğinde hayatınızı kolaylaştıracak. Üstün performansıyla yanmış ve kurumuş yağ lekelerinde bile yüzde 100 etkili olan Porçöz Yağ Çözücü; yağlı et yemeklerinin temizliğinden, mangal, barbekü ve davlumbaz temizliğine kadar her noktada en zorlu yağlardan bile hızla kurtulmanızı sağlayacak. Porçöz Mutfak Sprey ve Banyo Sprey ise günlük temizlikte en büyük yardımcınız olacak.

Kötü kokulardan vanilya ile kurtulun

* Elektirik süpürgenizin fırçalarında biriken saçlardan tığ yardımıyla kurtularak salon ve diğer odaların temizliğine geçebilirsiniz:

* Elektrik süpürgenizin filtresi uygunsa bulaşık makinesinde yıkayın.

* Bayatlamış ekmek, hamur işi eski resimleri temizlemek için birebir.

* Dar yerleri ince fırça yardımıyla dip köşe temizleyin.

* Kapı ve pencere kenarlarını sirke ve pamuklu çubukla tertemiz hale getirin.

* Beyaz sirke döktükten sonra halınızdaki lekeli kısmı havlu yardımıyla ütüleyin.

* Panjur aralıklarını eşi kaybolmuş çorabınızla temizleyin. Biraz sirke ve su işinizi görecektir.

* Yerlerde oluşan inatçı lekeler için pas sökücü kullanın.

* Abajur başlıklarını tüy toplayıcıyla temizleyin.

* Ampüllerinizi boya fırçasıyla temizleyebilirsiniz.

* Evdeki kötü kokunun üstesinden gelmek için vanilya esansını 300 dereceye getirdiğiniz fırında 20 dakika tutun. Ama boğulmamak adına; camı pencereyi de açmayı ihmal etmeyin.

#Temizlik
#Bayram
7 yıl önce