|

Soros’un itirafı malumun ilamı

Dünyanın en ünlü spekülatörü George Soros’un, “vakfın Gezi olaylarında eylemcilere hukuki ve tıbbi destek sağladığı” şeklindeki itirafını akademisyenler “malumun ilamı” olarak yorumladı. AK Parti Milletvekili Aktay, “Geziciler düşünsün” açıklaması yaptı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 10/11/2015 Tuesday
Güncelleme: 00:13 - 10/11/2015 Tuesday
Yeni Şafak

Uluslararası para spelülatörü George Soros, gazetecilerin “Gezi olayları sırasında eylemcileri desteklemekle ve faiz lobisi olmakla suçlandınız, nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna, “Vakfın yaptığı aktif olarak protestocuları desteklemek ve tahrik etmek değildi ki. Bu yanlış bir tavırdı. Ama vakıf bu olayların mağdurlarına hukuki ve tıbbi destek sağladı” yanıtını verdi. Gezi bahanesiyle başlatılan darbe girişimine destek verdiğini itiraf eden Soros'ın sözlerini akademisyen ve yazarlar değerlendirdi.



PARALEL VURGUSU


Soros'un “malumun ilamı” gibi açıklama yaptığını belirten AK Parti Siirt Milletvekili Yasin Aktay, “Gezi hadiselerinde karşımızda nasıl bir ittifak olduğunu görüyorduk. Gezi hadisesinde çok farklı aktörlerin bir arada olduğunu görüyorduk. Gezi'de görünmeyen unsurlar paralelcilerdi. Onların da varlıkları 17 Aralık sonrasında net olmaya başladı. Soros açıklamasını Geziciler düşünsün” diye konuştu.



ŞİMDİ ONLAR DÜŞÜNSÜN!


Aktay, “Gezi hadisesini çok yerli, kendinden gelişmiş, muhalefet hareketi olarak düşünenenler Türkiye'de otoriterleşmeye, AK Parti'ye karşı halkın bir isyanı olarak göstermeye çalışan sözüm ona sol çevreler düşünsün. Bu itiraf olmasa da yeterince işaret vardı. Gezi hadisesinin arkasında nasıl güçlerin bir arada olduğu gösteren yeterince alamet vardı. Bu itiraftan sonra o hareket içinde yer almış bir çok kesimden kişinin şapkasını önüne alıp düşünmesi vakti gelmiştir” dedi. Gezi Parkı olayına ilişkin analiz ve tespitlerde bulunan Gazeteci-Yazar Hüseyin Kocabıyık, “Gezi olayı, kalkışması hükümet devirme işidir. Bir darbe girişimidir” ifadelerini kullandı.



ERDOĞAN HEDEFTİ


Gezi'nin ağaç meselesi olmadığını vurgulayan Kocabıyık, “Altı kazındığında Recep Tayyip Erdoğan'ın son 10 yılda yürüttüğü ekonomik politikalarının hedefte olduğu görülürdü. 2002 yılında bütçeden faize giden pay yüzde 86'ydı. 2013 yılında bütçeden faize giden pay ise yüzde 14. Bu iki oran arasındaki farkın parasal değeri 675 milyar dolardı” diye konuştu.



DENEDİLER AMA BAŞARAMADILAR


Bu paranın büyük faiz kuruluşlarına gittiğini ifade eden Kocabıyık, şunları söyledi: “Bu uluslararası kuruluşlara gitmeyen faizden Türkiye'ye kalan para yollara, hastanelere, vatandaşa harcandı. Problem noktası burasıydı. Soros da bunu itiraf etmiş. Soros durup durup yaptığı işleri itiraf ediyor. Küresel sermaye kendi kurdukları düzenin devam etmesini istiyorlardı. Bu düzenin akışını bozmaya çalışanları devirmek istediler. Bunu denediler. Ama başaramadılar. O zamandan bu zamana düşüncelerinde bir değişiklik olmadı. Bu da Soros'un açıklamaları ile ortaya çıkıyor. Uluslararası kuruluşlar da, Türkiye'deki acentaları da küresel sermeye de Türkiye'nin yeni politikalarını benimseyecek ve alışacaklar. Başka çare yok. Bu onlar için bir düzenin sürme meselesi ise bizim de beka meselemizdir. Ve herşey dünden daha farklı olacaktır.”



Gezicilerin taleplerinin kaynağı






STRATEJİK Düşünce Enstitüsü Başkanı Siyaset Bilimci Prof. Dr. Birol Akgün, “Soros'un başında bulunduğu vakfın 90'lı yıllardan sonra eski Sovyet coğrafyasında ciddi halk ayaklamalarının çıkarılmasında etkin olduğunu herkes biliyor. Ukrayna, Gürcistan, Kırgızistan gibi ülkelerde Turuncu Devrim ile geniş halk kitlelerini ayaklandırarak rejim değişikliği yapıldığını biliyoruz. Bu konuların ciddi alt yapı ve projeleri var. Türkiye'de Gezi olayların çıktığı dönemde bu iddialar çok konuşuldu. Ortaya çıkışı, sürdürülme biçimine bakılırsa burada uluslararası güçlerin devrede olduğunu söyledik. Soros'un bu açıklaması, ete kemiğe büründürmesi ve teyit edilmesi demektir” dedi. “Bu anlamda bu olaylarında sadece çevreci duyarlılıklara dayalı halk hareketi olmadığı daha iyi anlaşılıyor” diye konuşan Akgün, “Gezi olayları adına dönemin Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile görüşenler temel talep olarak hiç de çevre duyuyarlılığı göstermemişlerdi. Türkiye'nin dış politikasının değiştirilmesi gibi bazı talepler dile getirmişlerdi. Bu taleplerin kimin olduğu şimdi daha iyi anlaşılıyor. Uluslararası alanda ülkeleri karıştırmak için büyük güçler bir takım aktörleri kullanarak rejime sorun çıkartacak olaylar çıkartabiliyorlar. Ama Türkiye'nin gerek demokratik ülke olması gerekse halkın duyarlılığı ve hükümetin kararlığı Türkiye'de bir Turuncu Devrim yaratması engellenmiş oldu” ifadelerini kullandı.



#Soros
#George Soros
#Gezi olayı
#Yasin Aktay
#Birol Akgün
8 years ago