|

Soruların yayımlanacağı tarih belli oldu

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, AK Parti milletvekillerine "liseye kayıt uygulaması"na ilişkin sunum yaptı. Sunuma göre; Örnek sorular aralık ayı içerisinde yayınlanacak, sınavla öğrenci alan beş okul tercihi yapılacak, 3 yanlış bir doğruyu götürecek.

Yeni Şafak
11:12 - 16/11/2017 Perşembe
Güncelleme: 11:17 - 16/11/2017 Perşembe
AA
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, AK Parti milletvekillerine "liseye kayıt uygulaması"na ilişkin yaptığı sunuma göre; Liselere kayıt süreci basit, sade ve anlaşılır hale getiriliyor.

Yeni yapılan düzenleme ile liseler iki grubu ayrılacak. Bir grup lise merkezi sınavla ülke genelinden öğrenci alan liseler, diğer grup eğitim bölgesinden adrese dayalı öğrenci alan liseler şeklinde dizayn edilecek.

Sınavla öğrenci alan liseler fen lisesi, sosyal bilimler lisesi, proje okulları; adrese bağlı olarak eğitim bölgesiyle öğrenci alan liseler ise anadolu lisesi, mesleki ve teknik anadolu lisesi ile anadolu imam hatip lisesi olacak.

Ülke genelinde sınavla öğrenci alacak liseler bakanlık tarafından belirlenecek.

8. sınıf öğrencilerinin isteğine bağlı olarak girebileceği bir sınav yapılacak. Bu sınav sözel ve sayısal olmak üzere, çoktan seçmeli soruların yer aldığı tek oturumluk bir sınav olarak yapılacak. Sınav, okul müfredatını kapsayacak şekilde gerçekleştirilecek.

Sınavsız öğrenci alan liselere yerleştirme için her ilde "eğitim bölgeleri" oluşturulacak.

Eğitim bölgesi, eğitimde süreklilik ve coğrafi bütünlük esasına dayalı olarak, öğrenci sayısı, okul türü, kontenjanı ve donanımları göz önünde bulundurularak oluşturulmuş ilkokul, ortaokul ve liseleri birbirleri ile eşleştiren uygulama olacak.

Eğitim bölgeleri oluşturulurken, bölgenin genel nüfus verileri, ortaokul öğrenci nüfusu, okulların türleri ve konumları dikkate alınacak. Eğitim bölgesindeki her ortaokul, eğitimde süreklilik prensibi çerçevesinde türleri itibarıyla ortaöğretim kurumları ile ilişkilendirilecek.

3 yanlış bir doğruyu götürecek

Her öğrenci sınava girmek zorunda olmayacak, sınava giriş isteğe bağlı olacak, okul müfredatını kapsayacak. Sayısal ve sözel iki bölümden oluşacak. Sınav, temel dersleri içerecek. Soru sayısına göre sınav süresi belirlenecek.

Sadece sınavlı öğrenci alan liselerin yerleştirilmesinde kullanılacak. 3 yanlış bir doğruyu götürecek. Sınav, her yıl haziran ayının ilk hafta sonunda yapılacak ve yine haziran ayı içerisinde sonuçlar ilan edilecek.

Ek yerleştirme yapılacak. Örnek sorular aralık ayı içerisinde yayınlanacak. Sınavla öğrenci alan beş okul tercihi yapılacak.

Nakil nasıl olacak?

Sınavla öğrenci alan okullarda boşalan kontenjanlar doğrultusunda sınav puanına göre, sınavsız okullarda ise öğrenciler ikamet ettiği eğitim bölgesinde bulunan liselere nakil yapabilecek.

Okul türleri arasında (anadolu lisesinden meslek lisesine, meslek lisesinden anadolu lisesine) 10. sınıf sonuna kadar ikamet ettiği eğitim bölgesi kriteri de göz önünde bulundurularak nakil işlemleri yapılabilecek.

TEOG sonucuna göre yerleşen, yani halen liselerde eğitim alan öğrenciler, yine o dönem yerleştikleri taban puanına göre nakil başvurusunda bulunabilecek.

Başvuru

Sınava giren ve girmeyen öğrenciler aynı zamanda e-okul sistemi üzerinden okul tercihi yapacak.

Sınava girenler önce sınav puanları ile girmek istedikleri okullardan beş okul tercihinde bulunacak, ardından adreslerinin bulunduğu eğitim bölgelerinde bulunan beş okulu tercih edecek. Sınav puanı ile tercihlerine yerleşemezlerse diğer öğrenciler gibi adreslerine bağlı olarak eğitim bölgelerindeki okullara yerleşecek.

Öğrencilerin adrese dayalı eğitim bölgesi tercih ekranında, ikamet ettiği eğitim bölgesinde farklı okul türlerinden 9 lise yer alacak. Öğrenciler kendilerine sunulan bu 9 okul arasından 5 tercih yapacak. 9 okul türü bütün lise türlerini kapsayacak.

Hiçbir öğrenci için yerleşememe durumu söz konusu olmayacak.

Pansiyona en uzak öğrenciler avantajlı olacak

Pansiyonlu okullarda pansiyon yatak sayısı kadar kontenjan, il içinden farklı eğitim bölgelerinden tercihe açılacak. Bu durum tercih ekranına yansıyacak. Pansiyonlu okulları tercihlerde pansiyona en uzak öğrenciler avantajlı olacak.

Güzel sanatlar lisesi ve spor liseleri özel yetenek sınavı ile öğrenci almaya devam edecek. Bu okullar için ayrı bir kayıt süreci uygulanacak.

Mahallinden meslek lisesine kayıt yaptıran öğrenciler, 10. sınıfın sonundan itibaren il genelinde spesifik bölümleri (Sağlık Meslek Lisesi, Gemicilik Meslek Lisesi gibi) olan meslek liselerine tercihleri doğrultusunda nakil yapabilecek. 10. sınıfın sonunda öğrenci, alan tercihini ildeki farklı meslek liselerinden yapacak. Bu süreçte okuldaki eğitim, öğrencinin yönelimi ve tercihi dikkate alınacak.

Özel okullar ayrı bir giriş sınavı yapabilecek, bakanlık tarafından yapılan sınavın sonuçlarını öğrenci kayıtlarında kullanabilecek. Özel okulu tercih etmek isteyen öğrenci, istediği özel okula gidebilecek.

Sistemin getirecekleri

Tüm veli ve öğrenciler, ortaokula kayıtları esnasında eğitim bölgesi içerisinde gidebileceği liseyi bilecek.

Sınavla öğrenci alan okul sayısı sınırlı ve sınava girmek isteğe bağlı olduğu için, öğrenci ve veliler üzerindeki sınav baskısı ve kaygısı azalacak. Tüm öğrencilerin liseye yerleşmek için sınava girdiği modele göre daha eşitlikçi bir uygulama olacak.

Mahalle liselerinin önemi artacak ve her liseye farklı akademik düzeylerde öğrenci geleceğinden, il veya ilçe düzeyinde, bilhassa okul içi akademik çeşitlilik sağlanacak. Akademik çeşitlilik okullar arası rekabeti gerçekçi bir düzeye çekecek, öğrenci niteliğine dayanmadan, öğretmen ve okul yöneticilerinin niteliği ile ortaya çıkan akademik başarı süreci gerçekleşecek.

#AK Parti
#eğitim bölgeleri
#İsmet Yılmaz
#liseye kayıt uygulaması
#merkezi sınav
#özel okul
#sunum
6 yıl önce