|

Söz liderlerde

AK Parti, CHP ve MHP temsilcilerinin uzlaştığı 7 maddelik 'mini Anayasa paketi' liderlere iletildi. Başbakan Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin üzerinde oynayacağı maddelerin son şekli bu hafta içi yapılacak görüşmelerle netleşecek.

Yeni Şafak
04:00 - 26/09/2016 Pazartesi
Güncelleme: 06:11 - 26/09/2016 Pazartesi
Yeni Şafak

Liderlerin temasları sonucu AK Parti Genel Sekreteri Abdülhamit Gül, CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan ve MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak'tan oluşan komisyon, 9 toplantı sonucu mini anayasa paketini geçtiğimiz Cuma günü hazırladılar. Komsiyonun hazırladığı paket liderlere ulaştı. Uzlaşılan maddeler üzerinde çalışma yapan Yıldırım, Kılıçdaroğlu ve Bahçeli, paketi bu hafta içinde partisinin yetkili organlarında değerlendirecek. Liderler, kendi yaptıkları değerlendirmelerin ardından bu hafta içi biraraya gelecek. Son rötuşların ardından paketin ay sonuna kadar hazır hale gelmesi planlanıyor. Ekimden itibaren de, Anayasa Paketinin Meclis'ten geçirilmesi hedefleniyor.



'YENİKAPI RUHU'YLA YENİ ANAYASA


Atılacak adım, Yenikapı mitinginde sergilenen birlik ve beraberliği pekiştirecek nitelik taşıyacak. Sürecin, Anayasa'nın tümden değiştirilmesi sürecini de tetikleyeceği belirtiliyor. Pakette şu değişiklikler var:



  1. Askeri Yargıtay ve Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'yle ilgili hükümler Anayasa'dan çıkarılıyor. Boşluk oluşmaması için kanuni düzenleme yapılarak, Yargıtay ve Danıştay içerisinde birer daire yapılandırılması öngörülüyor.
  2. Askeri yargıyı düzenleyen maddede değişikliklerle, askeri disiplin mahkemeleri dışındaki ilk derece mahkemeleri kaldırılacak.
  3. MGK ile ilgili maddede yapılacak değişiklikle, İçişleri'ne bağlanan Jandarma Genel Komutanı'nın Kuruldan çıkarılması sağlanacak.
  4. Savaş ve barış durumunda askeri mahkemelerin görevleri ve çalışmalarıyla ilgili bazı hususlar da yeniden düzenleniyor.
  5. Yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığını vurgulayan kimi ifadeler de Anayasa'ya eklenecek.

UZLAŞILAMAYAN HUSUSLAR LİDERLERDE


Mini Anayasa paketinde yer alması beklenen bazı adımlar ise uzlaşma sağlanamaması dolayısıyla liderlere bırakıldı. Genel seçimlerin 4 yıl yerine 5 yılda bir yapılması, yerel seçimlerin ise 5 yıl yerine 4 yılda bir gerçekleştirilmesi yönündeki önerilerde uzlaşma çıkmadı. Bu konularda liderlerin tavrı belirleyici olacak.








#AK Parti
#CHP
#MHP
#Mini anayasa paketi
8 yıl önce